Медреформа шокує: З 2018 року швидка не приїде на виклик про серцевий напад чи надвисоку температуру в дитини (відео)

Тепер швидка допомога стає ексклюзивною і дуже вибірковою послугою. Для декого нова реформа – смертельний вирок.

Кадр з відеоПро це повідомляють Патріоти України з посиланням на відео каналу "Надзвичайні новини. ICTV" з You Tube.

Лікарі швидкої не губляться у формулюваннях. Кажуть навіть про геноцид. Мовляв, лише так можна розцінювати намагання втілити новий реформаторський план Міністерства охорони здоров’я.

«Нашій владі мабуть треба зменшити кількість населення», - каже старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

Нові парамедики: жінки на цю роботу не підходять

Нова медична реформа торкнеться в першу чергу роботи швидкої медичної допомоги. Серед головних нововведень: в бригадах працюватимуть парамедики. Хто це і де їх навчають? Ніхто – ані безпосередньо в цих каретах, ані серед керівників структури швидкої допомоги – не розуміє й досі.

«В нас немає жодного навчального закладу. Програма парамедиків тільки-но розробляється. Тобто зробити так могли лише люди, котрі, на сьогоднішній день, не зовсім компетентні. Будемо м’яко казати», - каже головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

Натомість керівник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун заявляє: «Буде постійне навчання і реєстрація. Її треба буде мати, щоби працювати парамедиком в бригадах швидкої допомоги. І це забере 5-6-7 років до того, щоби воно перейшло на зовсім іншу систему».

Що робити 5-6 або 7 років до такого переходу – ніхто не знає. Скільки життів втратить Україна протягом перехідного періоду – теж ніхто не рахував. А у швидкій ніби розуміють, навіщо проваджують ідею парамедиків: бо їм можна буде платити менше, ніж кваліфікованим лікарям-спеціалістам. А це – економія.

«Ви втрачаєте всі пільги, надбавки», - пояснює головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

До чого ж призведе така економія? Для пацієнтів, найвірогідніше, до ненадання медичної допомоги. А відтак, відповідно, до збільшення смертності. Для лікарів, очевидно, до масових звільнень і відтоку спеціалістів за кордон.

«Так, люди будуть їхати. Якщо зараз у малій кількості, потім потік збільшиться», - переконана старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

«Люди звісно поїдуть туди, де краще», - не сумнівається головний лікар Запорізької швидкої допомоги Костянтин Малашенко.

Ніна Гузенко – типовий фельдшер на швидкій. Вона розуміє: скоро для неї роботи тут вже не буде. 40 років стажу, і такого фахівця нова реформа вже не хоче.

«Будуть скорочувати бригади, тож нам роботи особливо вже не буде. Особливо жінкам. Оскільки нова швидка допомога з парамедиками – це швидка допомога без жінок, нам сказали. Тому що мають бути двоє міцних молодих чоловіків», - розповідає фельдшер Ніна Гузенко.

Швидка не приїде через серцевий напад чи надвисоку температуру в дитини

А ось далі – ще цікавіше. Послуги швидкої стануть вибірковими, і скористатися ними зможе далеко не кожен українець. Відтепер бригади приїжджатимуть тільки на екстрені виклики. Це, наприклад, автомобільна аварія. А от високий тиск, серцевий напад чи надзвичайна температура у маленької дитини – це не проблема швидкої. І розбиратися з усім цим нам пропонують самим.

«Підвищений тиск або гарячка, температура в дитини – це не є виклик на екстрену медичну допомогу», - вважає міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Для тих, хто не знає, чим у дітей закінчується підвищена температура – а це судоми можуть бути, і набряки головного мозку у кінці – може статися і дитяча летальність», - сказала старший фельдшер Ірина Нікіфорова.

Для кого нова реформа – смертельний вирок

Усі хронічно хворі – чи то з гіпертонією, чи то з ускладненням дихання – швидкої не дочекаються. Бо викреслені зі списків потенційних клієнтів. Такі нові правила. Їм залишається лише тихо помирати вдома. Бо навряд чи родина таких хворих в змозі тримати у шафі кисень і власну реанімацію. Що ж буде з такими хворими, коли реформа набере чинності? Цинізм найвищих чиновників від медицини просто вражає.

«Не є екстреною ситуація. Людина за 15 хвилин, за півгодини не вмирає. Це є інший рівень надання допомоги. Мені потрібно допомоги – але може приїхати санітарна машина до мене, або я можу до свого лікаря, або можуть відділення невідкладних станів лікарні, де можна доїхати до них», - так пропонує рятуватись хронічно хворим Супрун.

Можна доїхати, якщо встигнеш, звісно. За новими правилами, таких хворих має доглядати сімейний лікар. Та чи встигне він у разі форс-мажору, і чи є він взагалі – такий сімейний лікар, який серед ночі кинеться рятувати свого пацієнта. А на те, щоб у невідкладних випадках самостійно везти хворого члена родини до лікарні, і там реанімувати і лікувати в українців просто немає грошей.

На кого кидають одиноких стареньких? У Міністерстві охорони здоров’я не відповідають.

На гарячу урядову лінію . хвилюються не лише літні люди, а й літні матусі і вагітні. В диспетчерів – просто шквал дзвінків від приголомшених громадян, які просто не розуміють, що їм робити в разі загрози інфаркту, інсульту, алергічного шоку тощо.

«Люди жалілися. Не хочуть парамедиків, хвилюються. Вони телефонують, обурюються і питають номер телефона гарячої урядової лінії. У людей одна надія – на швидку допомогу», - розповідає диспетчер швидкої Олена.

Реформу впроваджують, але під неї зовсім нічого не створено

У листопаді працівники швидкої допомоги провели масову акцію протесту проти медичної реформи. Протягом кількох днів по всій Україні опівдні вмикалися сирени і світлові сигнали.

У МОЗ протестуючим навіть кажуть: так і треба, ви кажіть – а ми дослухаємося.

«Як воно так не відбувається, прошу – нам скажіть. І ми знову будемо збиратися (обговорювати, - Ред), - запевняє Уляна Супрун.

Утім, йдуть дні й тижні, але їх не чують у профільному міністерстві. То ж велике запитання: чи хтось із чиновників замислиться над тим, чи варто щось змінювати у реформаторському проекті, поки не стало запізно, а українці тим часом з острахом чекають початку чергового небезпечного експерименту, що ховається під благою назвою медичної реформи.

Про підґрунтя медичної реформи, аби стало зрозуміло, що на всіх нас чекає в самий найближчий час, журналістам розповів голова незалежної профспілки працівників швидкої допомоги в Запорізькій області Анатолій Сидоренко.

По-перше, каже він, з усіх регіонів України тільки Волинська область підтримує ідею парамедиків.

«Мотивація у них проста: вони отримують «корочку» парамедика, і можуть працювати в Польщі за цією спеціальністю за хороші гроші – близько 2 тисяч євро на місяць. Це, звісно, добре, але як нашому населенню і співробітникам бути в такій ситуації?», - каже Сидоренко журналісту місцевого видання «Разом».

По-друге, голова профспілки пояснив принципову відмінність лікаря і парамедика: «Парамедики не ставлять діагноз – для цього всіх хворих і постраждалих треба везти в стаціонари. А наші лікарі і фельдшери ставлять діагноз і надають допомогу вже на місці. Крім того, у нас немає інструкторів з парамедицини, вони ще не підготовлені в достатній кількості, немає відповідних навчальних закладів з необхідним для підготовки парамедика обладнанням».

По-третє, немає приймально-діагностичних стаціонарів, куди парамедики, які не ставлять діагноз, мають доставляти хворих.

По-четверте, на 2018 рік не виділено жодної копійки на закупівлю автомобілів «швидкої».

По-п’яте, з 24 областей у 8-ми не виділено жодної копійки на нові єдині диспетчерські.

«Тобто взагалі нічого немає, але при цьому з 1 січня наша професія фактично знищується. Ми хочемо, щоб всі зрозуміли, що всіх нас чекає в самий найближчий час», - підсумовує Анатолій Сидоренко.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...