"Мені говорили, це фігня": Українець створив пристрій, який попередить про інфаркт

Винайдений українцем девайс - це пристрій, який відстежує основні показники організму і передає дані на смартфон.

Роман Бєлкін – засновник українського медичного стартапу Cardiomo. Це пристрій, який відстежує основні показники організму і передає дані на смартфон. Якщо щось не так, він розішле повідомлення рідним користувача або лікаря, повідомляють Патріоти України. Винахідник розповів про свій виріб сайту "Сегодня". Фото: cardiomo.com

"Першу партію ми випустили практично на колінах"

Я давно думав створити пристрій, який допомагатиме стежити за здоров'ям. Але схожих в світі багато, а що нового запропонувати я не знав.

І одного разу я зателефонував мамі. Вона каже, що третій день зле почувається, дуже болить голова і не може встати з ліжка. Це мене дуже засмутило. Весь цей час вона мені не телефонувала, боялася відволікти від справ. І я подумав: ось кому потрібен такий пристрій, і відразу в голові намалювалася картинка – що робити, для кого робити і як. Це повинно бути пристрій, який знімає медичну інформацію і показує її в зрозумілій формі. Але головне – це попередити хворобу. Ми зробили так що Cardiomo попереджає захворювання і направляє людину до лікаря, коли це потрібно.

Зараз близько 200 людей носять Cardiomo. Першу партію ми випустили практично на колінах, плати – в Китаї, корпуси збирали своїми руками. Ми їх продали бета-тестерами, від них ми збираємо дані, зауваження, все чинимо і працюємо над помилками. Зараз виводимо наступну версію, вона ще в Китаї та її видача затягується.

В даний час медицина рухається до нового етапу розвитку Health 3.0. Чим він відрізняється від того, що було? Коли був Health 1.0 все, що стосується здоров'я, людина довіряла лікувальному закладу. Вона приходила до поліклініки і обходила лікарів. Пацієнт особливо не знав, що з ним, знав тільки те, що треба пити такі-то таблетки, робити такі-то процедури. Концепція Health 2.0 вже зосереджувалася на конкретному лікарі – сімейному лікарі, який був зрозумілішим для пацієнтів. А Health 3.0 замикається на людині. Тобто, вона сама господар свого здоров'я – як вона поводитиметься, так вона почуватиметься. Але щоб розуміти, що вона робить так, а що не так, першими були створені фітнес-браслети. Людина може сама контролювати якісь параметри своєї поведінки. Cardiomo лягає в концепцію 3.0, оскільки ми робимо так, щоб серце якомога довше не потребувало лікування, хірургії.

"Мені говорили, це фігня"

У мене освіта інженера – я технар, ніколи не працював в медицині. Тому ми спочатку ходили по лікарях, розповідали про пристрій. Частина їх, особливо старше покоління, поставилися скептично, а ті, хто молодше – погодилися допомагати. Зараз самі лікарі знаходять нас, знайомляться, хочуть використовувати наші розробки у себе.

Cardiomo вимірює основні показники, які допоможуть вчасно виявити проблеми зі здоров'ям. Насамперед, він робить якісну електрокардіограму, вимірює частоту і глибину дихання, тривалості вдиху-видиху. Також міряє температуру шкіри. Це не температура тіла, але з коригуванням можна зрозуміти, яка в тебе температура тіла.

Але головне – пристрій показує динаміку. У кожної людини своя ЕКГ, свої норми. Наприклад, для мене норма пульс 85-90, а у кого-то 65. Якщо в динаміці нічого не змінюється, тоді все нормально. Якщо у мене почне знижуватися або підвищуватися пульс, то пристрій це помітить і на базі ЕКГ або направить мене до лікаря, або дасть пораду, як зробити так, щоб повернутися до норми.

Сам пристрій кріпиться за допомогою електродів під груди. Далі Cardiomo постійно вимірює всі показники. Не треба нічого запускати – всі дані відображатимуться на смартфоні.

Вперше я представив ідею проекту на початку 2015 року на Startup Battle і отримав першу нагороду. Завдяки цій події я почав робити з ідеї продукт. Наприкінці року я вже отримав абсолютну перемогу в трьох номінаціях на Startup Battle, і вже 27 січня 2016 року зареєстрував компанію Cardiomo Care, Inc. в США.

Потім було ще багато перемог, майже на кожній події, де ми презентувалися, перемагали. Наприкінці 2018-го ми пройшли акселеративну програму в одному з найвідоміших акселераторів світу PlugAndPlay в Каліфорнії, звідки привезли купу контактів і контрактів на багато років вперед.

Здоров'я на екрані смартфона

Cardiomo це не просто пристрій, це інструмент для отримання інформації. Його серце – це хмарний сервіс, який має кілька нейронних мереж, кожна натренована на свої вимірювання, діагностику. Все це працює через мобільний додаток, який показує інформацію в зрозумілому вигляді. Для докторів у нас окремий хмарний порт, де він може подивитися ЕКГ в тому вигляді, в якому він розуміє: з розмітками, позначками всіх подій, які зареєстровані в кардіограмі.

В ЕКГ міститься інформація не тільки про серце. Там є інформація практично про всі органи, аж до того, що можна побачити, яким оком моргнула людина. І кожен раз цієї інформації стає все більше.

Програма містить в собі інформацію про загальний стан людини, ритм серця, активність, тиск. Не можна було не вбудувати вимір активності людини, тому що малорухливий спосіб життя веде до розвитку серцево-судинних захворювань. Відповідно, Cardiomo дає рекомендації людині, якщо вона малоактивна. Відмінність від Apple Watch і всіляких трекерів – Cardiomo ніколи не скаже, що тобі треба займатися фізичними навантаженнями, якщо людина за станом серця не може цього робити. Це одна з ключових відмінностей.

"Багато нападів видно за дві години"

Людина через додатки отримує три види повідомлень. Ми використовуємо зрозумілу для людей формулу світлофора: зелені повідомлення, жовті та червоні. Червоні повідомляють про те, що треба негайно звернутися до лікаря. Повідомлення приходять користувачеві і його родичам. Повідомлення отримуємо і ми, щоб знати, що все працює на 100%. Зелені повідомлення приходять тільки користувачам, жовті – і родичам, якщо користувач цього хоче. Ми вже тричі отримували червоні повідомлення і відразу з нашими кардіологами аналізували їх. Наступного дня ми відправляли людину до клініки, і лікарі дивувалися, що вчасно звернулися. Був випадок, коли людина купила своїй бабусі пристрій, вона викликала швидку за червоними повідомленнями, отриманими від Cardiomo, і лікарі теж приїхали і сказали – добре, що викликали вчасно. Таких випадків було чимало.

Багато нападів видно за дві години до того, як вони повинні статися. За цей час можна зробити все, щоб їх попередити.

Але щоб отримати сертифікацію, треба пройти клінічні випробування. Тому ми ніде не говоримо, що Cardiomo – медичний пристрій. Лікарям це не потрібно, вони бачать якість цієї інформації, діагностики і аналітики, це їх влаштовує. Природно, для заходу на масовий ринок, продажів в лікарні медична сертифікація необхідна. І наступний наш крок – сертифікація в Європі і Україні: процес приблизно однаковий, всюди потрібні клінічні дослідження – ми їх проводитимемо в мережі клінік в Португалії і в Україні. За нашими розрахунками, сертифікати зможемо отримати в березні-травні.

Зараз пристрій використовується в тих клініках, які самі нас знайшли. В Інституті серця Cardiomo в практиці використовують два лікарі: один кардіохірург, інший – аритмолог. Вони планують пропонувати прилад своїм пацієнтам для постійного носіння. Також плануємо проект з відомою приватною мережею клінік, вони бачать цей пристрій дуже корисним для свої пацієнтів. Плюс ще клініка в Іспанії, Стенфордський медичний центр і кардіоклініка Австрії.

"Хвороби серця найпопереджуваніші"

Хоч серцево-судинні захворювання – причина смерті номер один в світі, за даними ВООЗ, 80% смертей можна уникнути завдяки постійному моніторингу. Хвороби серця найпопереджуваніші: якщо вчасно реагувати на проблему, є шанси прожити до 100 років. І якщо серцево-судинні захворювання таким чином можна попередити, на перше місце за смертоносністю виходить рак. Він страшніший тим, що не зрозуміло, як йому запобігти.

Щодо раку теж є багато стартапів, але коли працюючий пристрій з'явиться, це буде ще один крутий прорив. Ми наразі туди не ліземо, але мені це цікаво, хоча б тому, що це незрозуміло.

Багато стартапів працюють з цукровим діабетом. Є пристрої, які вимірюють глюкозу не інвазивно, але наразі вони далекі від стандартів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...