Мін'юст не погодив озроблений НАЗК порядок перевірки е-декларацій

В документі знайшли протиріччя з іншими нормативними актами.

НАЗК звинуватило Мін'юст у блокуванні роботи з перевірки е-декларацій / фото УНІАН

Міністерство юстиції не погодило розроблений Національним агентством з питань запобігання корупції порядок перевірки електронних декларацій через виявлені у ньому порушення.

НАЗК звинуватило Мін'юст у блокуванні роботи з перевірки е-декларацій / фото УНІАН Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов на своїй сторінці в Facebook.

"У ситуації, що склалася ми готові надати доступ громадськості до наших зауважень, що ми зазвичай не робимо", - додав він.

    Ми надіслали НАЗК пояснення на 8 та 14 сторінок тексту з перерахуванням порушень, які містяться у запропонованих НАЗК порядку перевірки декларацій та порядку моніторингу способу життя.

    Основні зауваження:

    1. ВІдсутність строків початку та тривалості перевірок.
    2. Відсутність вимог до змісту висновку за результатами перевірки.
    3. Відсутність вимог до достовірності інформації та джерел її отримання.
    3. Суперечність з іншими документами, ухваленими НАЗК.
    4. Можливість прийняття одноособових рішень членом Комісії всупереч колегіального принципу прийняття рішень НАЗК.
    5. Неточні формулювання, що можуть призвести до оскарження висновків НАЗК в суді.

    Ми перевіряємо всі нормативні акти, які затверджують суб'єкти владних повноважень. Відмовляємо в реєстрації, якщо вони не відповідають вимогам законодавства чи призводять до порушення прав людини.

    НАЗК не має інституційної пам'яті і тому можливо про це на знало. Нажаль, колеги з НАЗК вирішили піти шляхом публічного звинувачення МІн'юсту замість усунення недоліків у затвердженому Порядку.

    Ми зацікавлені у тому, щоб затверджений Порядок чітко регулював процедуру перевірки і унеможливлював уникнення кримінальної відповідальності порушників.

    У ситуації, що склалася, ми готові надати доступ громадськості до наших зауважень, що ми зазвичай не робимо.

    У Мін'юсті, зокрема, звернули увагу на те, що в порядку не вказані терміни початку перевірок, їх тривалість, відсутні вимоги до змісту висновків за результатами перевірки, а також вимоги достовірності до інформації та джерел її отримання. Крім того, співробітники міністерства вказали на неточності у формулюваннях і протиріччя з іншими нормативними актами, що може призвести до опротестування рішень НАЗК у судовому порядку.
    Також у Мін'юсті наголосили, що передбачена порядком можливість одноособового прийняття рішення членом комісії суперечить приницпу колегіальності, покладеного в основу роботи НАЗК. "Ми перевіряємо всі нормативні акти, які затверджують суб'єкти владних повноважень. Відмовляємо в реєстрації, якщо вони не відповідають вимогам законодавства чи призводять до порушення прав людини", - зазначили в Мін'юсті.
    "Нажаль, колеги з НАЗК вирішили піти шляхом публічного звинувачення Мін'юсту замість усунення недоліків у затвердженому Порядку", - зазначив Пєтухов. За його словами, Мін'юст зацікавлений в тому, щоб затверджений порядок чітко регулював процедуру перевірки, і порушники не могли уникнути кримінальної відповідальності.
    Перед цим заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Руслан Радецький написав на своїй сторінці у Facebook, що Міністерство юстиції заблокувало роботу з перевірки електронних декларацій українських посадовців.
    Він зазначив, що НАЗК досі не отримало зауваження від Мін'юсту щодо порядку перевірки декларацій. Також Радецький заперечує, що ніхто з міністерства не був залучений до розробки проектів цих документів. За його словами, директор департаменту Мін'юсту був присутній на публічному обговоренні порядку перевірки декларацій, яке відбулося 3 листопада.
    Заступник голови НАЗК зазначив, що сподівався почути зауваження щодо документу під час цього засідання, а не через два тижні після надіслання проектів до Міністерства юстиції на державну реєстрацію.


    УНІАН

    Опублікував: Evora
    Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

    Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

    п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

    Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

    У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

    п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

    Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...