Міжнародна реакція на події в Авдіївці : "Путін випробовує Трампа"

Міжнародна реакція на загострення ситуації і бої біля Авдіївки в східній Україні зводиться до засудження поновлення бойових дій, закликів до перемир’я і недопущення гуманітарної катастрофи через перебування десятків тисяч мешканців в цьому місті.

Також говорять і про те, що події в Авдіївці нівелюють заклики до скасування санкцій проти Росії, а також що загострення є частиною спроб президента Росії Володимира Путіна «випробувати» нового президента США Дональда Трампа – надто після їхньої першої телефонної розмови минулої суботи.

Бої в Авдіївці – зокрема в її промисловій зоні, – а також факт перебування тисяч і тисяч мирних жителів у місті, що залишилося без води, електрики і тепла, викликали хвилю засудження міністрів, дипломатів, чільних експертів і міжнародних організацій.

В заяві речниця Європейської служби зовнішньої дії Мая Коціянчич зазначила, що інтенсивні бойові дії останніх кількох днів довкола Авдіївки є «грубим порушенням режиму припинення вогню, як передбачено Мінськими угодами. Це ставить під загрозу цивільне населення». В заяві речниці звертається увага на те, що останнє загострення спричинило до значних перебоїв в наданні комунальних послуг населенню.

«Ми, Європейський союз, закликаємо до негайного припинення бойових дій. Це дозволило б терміновий ремонт критичної інфраструктури. Також важливо знати, що повне дотримання припинення вогню є ключовим кроком до повної імплементації Мінських угод, які є основою мирного і тривалого врегулювання конфлікту, з повагою до суверенітету та територіальної цілісності України», – сказала Коціянчич в інтерв’ю Радіо Свобода.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс написав у «Твіттері», що «ЄС має стояти твердо проти військового наступу в Україні. Дотримання перемир’я є ключем до повного втілення Мінських угод».

"Valdis Dombrovskis Verified account @VDombrovskis EU shall stand strong against military offensive in #Ukraine.Observance of the ceasefire is key for full implementation of #MinskAgreements"

Так вже сталося, що міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, здійснюючи свою першу робочу поїздку як міністр поза межі ЄС, приїхав в Україну з дводенним візитом, і його український колега Павло Клімкін повіз гостя до Маріуполя (як на початку року туди їздив міністр закордонних справ головуючої цього року в ОБСЄ Австрії Себастіан Курц).

Клімкін та Самуельсен мали проблеми з потраплянням до Широкина через обстріли з боку підтримуваних Росією сепаратистів.

«Дуже стурбований погіршенням ситуації з безпекою в Україні. Всі мають поважати припинення вогню і втілювати Мінськ. Данія твердо підтримує безпеку та територіальну цілісність України», – сказав Самуельсен, перебуваючи в зоні конфлікту на Донбасі.

"Very concerned about worsening security sit in #Ukraine. All must respect the cease fire & implement #Minsk! #eupol pic.twitter.com/ggRcjtpo1E— Anders Samuelsen (@anderssamuelsen) January 31, 2017"

Питання України – зокрема визнання «Мінська» – буде на порядку денному Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ 28 країн-членів ЄС, яка відбудеться в понеділок, 6 лютого, в Брюсселі. Кілька міністрів закордонних справ країн ЄС вже відреагували на події в Авдіївці.

Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Марґот Валльстром зазначила: «Тривожні ознаки ескалації у Східній Україні. Агресія має зупинитися і припинення вогню поважатися».

Міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні заявив: «Дуже стурбований сильними боями на Донбасі і важкою ситуацією для цивільних в тому регіоні».

Ulkoministeriö @Ulkoministerio Foreign Minister #Soini: Very concerned about the heavy fighting in #Donbass and the difficult situation of civilians in the area. #Ukraine

Посол США в Україні Марі Йованович: «Дуже занепокоєна долею жителів Авдіївки, особливо двох із половиною тисяч дітей, які позбавлені води, електрики і опалення після того, як лінії електропередач було пошкоджено»

U.S. Embassy Kyiv @USEmbassyKyiv: Amb Y: Very concerned for Avdiivka residents, esp the 2500 children, who are without water, electricity, and heat after power lines were cut

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф: «Глибоко стурбована кровопролиттям і гуманітарною ситуацією в Авдіївці. Треба негайно забезпечити перемир’я для допомоги мирним жителям».

Посол Канади Роман Ващук: «Ракетні залпи по цивільних із боку керованих Росією сепаратистів повинні припинитися. Всі сторони мають створити безпечні умови для цивільних».

Реакція Росії

Речник президента Росії Дмитро Песков зявив, що Кремль покладає вину за ескалацію не на Збройні сили України, а на воєнізовані угруповання, які діють автономно, намагаючись атакувати території так званих «ДНР» та «ЛНР». «Вони перейшли лінію контакту за підтримки артилерійського вогню Збройних сил України», – сказав Песков.

За його словами, Росія вважає, що «українська влада й український президент Порошенко мають брак бажання та готовності втілювати Мінські угоди».

Не допустити гуманітарної катастрофи

У Відні на заклик України зібралася Постійна рада ОБСЄ, яка розглядає загострення ситуації біля Авдіївки. Дехто з користувачів соціальних мереж висловлює впевненість, що Рада безпеки ООН, в якій Україна починає головувати 1 лютого, не може не розглянути ескалацію поблизу Авдіївки.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугул Апакан закликав до негайного припинення боїв у районі Авдіївки – Ясинуватої – Донецького аеропорту на сході України.

«Загострення ситуації в регіоні викликає серйозне занепокоєння, сильно страждає цивільне населення. Насильство такого масштабу, що призводить до втрати життів, є неприйнятним, захист цивільних повинен мати першорядне значення», – сказав Апакан.

Він додав, що спостерігачі повідомляють про втрати серед цивільних і про пошкодження будинків мирного населення й інфраструктури. Зокрема Апакан заявив про пошкодження заводу з фільтрації води в Ясинуватій, від роботи якого залежить опалення, електро- і водопостачання тисяч людей по обидва боки від лінії зіткнення.

OSCE SMM Ukraine @OSCE_SMM #OSCE SMM Ambassador Apakan calls for immediate cessation of violence in Avdiivka-Yasynuvata-Donetsk airport area


Час загострення поблизу Авдіївки

На думку старшого директора програм берлінського Фонду Маршалла «Німеччина-США» Йорґа Форбріґа, остання ескалація свідчить про безперечне погіршення ситуації на Донбасі. «Це ще раз свідчить про невиконання Мінських угод, що пов’язано з умовою продовження санкцій (проти Росії)», – сказав експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Багато хто помітив, що загострення в Авдіївці – наступ бойовиків, відкидання їх українськими військовими, обстріли українських позицій, зокрема з «Градів», – розпочались на наступний день після телефонної розмови нового президента США Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним. На це, скажімо звернув увагу відомий економіст Андерс Ослунд: «Як так сталося, що Росія почала новий військовий наступ проти України одразу після телефонної розмови Трампа з Путіним?»:

«Я можу уявити, що загострення на Донбасі, новий спалах військових дій приписується новому розвитку подій на Заході. Але ми не можемо бути певними, що це сталося у результаті переговорів (між президентами Трампом і Путіним). Я не думаю, що одне спричинило інше. Найімовірніше, що у той момент, коли Захід виявляє непевність, – приміром, у питанні щодо підтримки України, – то Росія користується цим і посилює тиск на Україну», – каже в інтерв’ю німецький Йорґ Форбріґ.

Редактор німецької газети Bildt Юліан Рьопке подав графіку жертв серед українських вояків після розмови Путіна й Трампа:

Julian Röpcke @JulianRoepcke The war in eastern #Ukraine.
41 Ukrainian casualties over the past 2 days.Guess why.#PutinAtWar

А англомовне видання Business Ukraine зазначає: ««Російська гібридна війна лютує в Україні – Білий дім мовчить. Путін випробовує Трампа. Українці платять своїми життями за пасивність Заходу».

"Russian hybrid war raging in Ukraine - White House silent. Putin is testing Trump. Ukrainians paying with their lives for Western inaction"

Є й такі дописи в соцмережах: «Путін перевіряє, чи, плюючи Трампу прямо в обличчя, зможе домогтися скасування санкцій».


Ростислав Хотин

Джерело



Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про фортифікації

вівторок, 14 травень 2024, 1:45

Коли Збройні Сили у вересні 2022 року прорвали лінії російських загарбників на Харківщині і блискавичним ударом звільнили область, було чимало жартів з російських обіцянок повернутись. . Хоча росіяни нікуди не ділись. Закопались, накопичились і знов л...

"Манна небесна" щедро сиплеться на "кварталівців" за новою схемою: Компанія режисера "Слуги Народу" отримала з бюджету менше ніж за рік вже 750 млн грн (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 0:40

Новоспечений мультимільйонер не зміг пояснити суті свого раптового і щасливого бізнесу. В кіно він розуміється набагато краще ніж в отій бісовій інженерії, котра несе золоті яйця зеленого кольору. Нащо з Мінкультури під час війни тягнути десятки мільй...