"Ми йшли разом, наша історія та спадщина спільні. Про це потрібно пам'ятати та звикати до цієї думки", - етнолог про Донбас

Ситуацію з мовою та населенням змінила колективізація.

На початку ХХ ст Донбас був україномовним регіоном

"Якщо взяти, наприклад, родинну обрядовість, то зафіксовані слова були абсолютно українськими. У цих матеріалах, а вони записувалися зі слів респондентів, російської мови не знайти", - каже етнограф Олена Боряк, передають Патріоти України з посиланням на "Радіо Свобода".

У 2012-му провели дослідження Донбасу. Вивчали архівні матеріали. Під час досліджень зафіксували навіть стрілецькі пісні. Це свідчить про зв'язки із Західною Україною.

"Мар'їнка, як свідчать історики та джерела, була утворена внаслідок приходу населення Харківської, Полтавської та Чернігівської губерній. Селян, які були виключно хліборобами, запрошували до Мар'їнки, надавали певні преференції. Так утворилися й села поблизу. Це була хліборобська традиція, люди співали українські пісні, справляли українські обряди", - розповідає науковець.

Ситуацію з мовою та населенням змінила колективізація.

"Під час революції влада змінювалась багато разів. Потім був голод 1921 року, а далі почалася українізація, колективізація, Голодомор, Великий терор, війна, знову голод. Населення Донбасу випило свою чашу біди до дна. Нам треба усвідомити, що Донбас був з Україною як мінімум чотири століття. Ми йшли разом, наша історія та спадщина спільні. Про це потрібно пам'ятати та звикати до цієї думки", - вважає Боряк.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...