На аукціоні шукає свого покупця мішок зі справжнім місячним пилом (фото)

Непримітна на вигляд біла сумка це ретельно зашнурований мішечок з надзвичайно цінним матеріалом, доставленим на Землю Аполлоном.

Фото: ukranews.com

Ніл Армстронг наповнив цей мішок першими у світі зразками місячних каменів під час місії "Аполлон-11" у 1969 році. Сліди пилу все ще залишаються у цьому мішку, який підписаний написом "Місячний зразок для повернення", Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Тривалий час не знала про його значущість.

Нью-Йоркський аукціон Sotheby's заявив, що сумка розміром з обідню тарілку може коштувати до 4 мільйонів доларів, коли вона вийде на аукціон 20 липня - в 48-му річницю першої посадки на Місяць "Аполона-11".

"Це єдина подібна реліквія, доступна для приватної власності, вона виключно рідкісна", - йдеться на сайті Sotheby's.

Ніл Армстронг передав цей мішок в руки вчених в одній з лабораторій в Х'юстоні, однак він не отримав належної уваги і через десятиліття уряд помилково продав з аукціону сумку разом з іншими пам'ятними речами з космосу.

Ненсі Лі Карлсон, адвокат з Чикаго, купила сумку та інші предмети всього за 995 доларів. Підозрюючи, що в ній міститься щось принесене з Місяця, вона відправила свою сумку в NASA для тестування.

Саме тоді вчені NASA зрозуміли, що вони втратили один з небагатьох мішків місячного пилу в світі. У підсумку вони відмовилися його повертати. Карлсон пручалася, і після тривалої судової боротьби окружний суд США зобов'язав NASA повернути сумку.

NASA заявило, що не буде оскаржувати це рішення, але агентство як і раніше засмучено з приводу результатів.

Вільям Джеффс, представник NASA, заявив, що NASA вважає, що сумка повинна бути виставлена на загальний огляд, тому що вона "являє кульмінацію масивних національних зусиль, включаючи космонавтів, які ризикували своїм життям, намагаючись зробити найзначніший акт в історії людства".

Высадка на Луну произошла 20 июля 1969 года.

Власниця планує пожертвувати частину уторгування від продажу на благодійність і заснувати стипендію у своїй альма-матер, Університеті Північного Мічигану.

Мішок з місячним пилом стане яскравою зіркою першої виставки Sotheby's, присвяченій дослідженню космічного простору, у яку увійдуть також предмети з особистих колекцій астронавтів: підписані фотографії, карти і схеми, інженерні моделі тривимірних об'єктів.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...