Найдорожча хата України, або ремонт на півмільйона (відео)

Над її відновленням майстри працювали цілий рік.

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Zaxid.Net.

Капітальний ремонт провели в традиційній українській хаті, яку привезли в музей просто неба півстоліття назад. Йдеться про один з найдавніших експонатів – лемківську дерев’яну хату.

У Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького театралізованим дійством – з ґаздою, ґаздинею, музиками та гостями – відкрили оновлений об’єкт. У Шевченківському гаю завершили реставрацію майже столітньої хати з села Зарічово, що на Закарпатті

Над її відновленням майстри працювали цілий рік. За всіма традиціями тут провели обряд новосілля. Господарі нового житла у святковому одязі разом з гостями повертаються з церкви, де поминали предків. Так, за давньою традицією лемків, слід заселятися в новий будинок.

“Цей птах – символ вогню. Він мав зайти в хату і очистити її собою. Бо майстер – це була людина не проста. Його часто вважали ледь не сільським магом”, – пояснив заступник директора музею Сергій Ципішев.

Для більшої гарантії хату обкурювали, а потім освячували. Щоб жилось довго і комфортно, між верхніми дерев’яними зрубами, з яких зроблена хата, клали монети, паску, вовну і зерна пшениці.

Далі – впускали кота. І лише потім в оселю могли ввійти люди.

Майстри дотримувались давніх технологій будівництва, характерних для лемків. Дах прошили соломою, а букові стіни замазали глиною. Витратили на це майже півмільйона гривень. Частину грошей виділило місто з бюджету розвитку, частину дали музей та меценати.


Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...