Народні традиції: Які трави святять на Трійцю

На свято Трійці господині наводять в будинку чистоту і готують різні страви, а також прикрашають житло свіжими гілками рослин і ароматними травами.

На свято Трійці господині наводять в будинку чистоту і готують різні страви, а також прикрашають житло свіжими гілками рослин і ароматними травами. Пов'язано це з язичницьким святом Зелені святки, з яким тісно переплелися християнські вірування. Вважається, що у цей день настає літо і всі навколо зеленіє в повну силу, повідомляють Патріоти України з посиланням на Ukr.Media.

Також на Трійцю прийнято збирати лікарські трави, які, згідно з повір'ями, набувають особливу силу. Їх зазвичай святять у церкві, а потім приносять додому і зберігають. Якщо хтось захворів - лікуються саме ними. В основному на Трійцю прийнято святити полин, чебрець, пижмо, м'яту, мелісу, пижмо, волошки і аїр.

Полин

Димом сухого полину радили обкурювати житло перед новосіллям, а потім і прикріплювали пучок трави над вхідними дверима, щоб у будинок не потрапляло хвацько і нечисті сили. А подорожній, який сховає собі в черевик листочок полину, не буде знати втоми. Якщо подивитися крізь пучок полину на полум'я багаття, запаленого в честь літнього сонцестояння, то весь рік буде хорошим зір.

У народній медицині корінь полину використовували як заспокійливий засіб, а листя в якості болезаспокійливого, регулює діяльність шлунково-кишкового тракту і менструального циклу.

Аїр

Стебла аїру болотного розкидали по підлозі у всіх кімнатах. Він привертає в будинок добрих духів, очищає житло і зміцнює здоров'я мешканців, приносить удачу, багатство, душевну рівновагу і надійно захищає від лиха.

З лепехи робили настоянки для полоскання рота, а шматочок висушеного корінця радили тримати в роті біля запаленої ясна, як дезінфікуючий засіб. Також відваром з лепехи лікували випадання волосся.

Любисток

Вважається, що любисток захищає від будь-якого чаклунства, пристріту, псування або нечистої сили. Корінь додавали у воду для купання, відваром мили волосся, а мами клали любисток в ліжку своїм дочкам: щоб дівчинка своє щастя вибрала, не чуже, і щоб він з нею залишилося назавжди.

Відвари, настої та чаї з любистку застосовуються як сечогінний, сердечне, відхаркувальний, очищає і болезаспокійливий засіб. Свіжі потовчені листки прикладають до чола для зняття головного болю.

Пижма

Пижма також вважається травою-оберегом. Наші предки вірили, що якщо носити при собі її листя, то всякому "привороту відворот буде".

У народній медицині пижма використовується при лихоманці, як протиглисний засіб, при шлунково-кишкових захворюваннях, подагрі, ревматизмі, захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Препарати з пижми посилюють секрецію жовчі, тонізують мускулатуру органів травлення, підвищують артеріальний тиск крові, нормалізують ритм серця, а також ранозагоювальну і протизапальну дію.

Чебрець (чебрець)

У народі вірили, що пучок чебрецю в будинку може допомогти жінці залучити судженого, народити і виростити дитину, зберегти мир в сім'ї. Іноді чебрець зашивати в подушку, щоб позбавити від нічних кошмарів або носити з собою як оберіг.

Щоб віднадити від будинку поганого людини, йому взуття підсипали порошок з висушеної трави. У селах димом сушеного чебрецю обкурювали худобу, уберігаючи його від псування або пристріту.

Вірили, що гілочка чебрецю наділить чоловіка, який носить її з собою, сміливістю, мужністю, завзяттям, хоробрістю і принесе успіх. У Стародавньому Римі жовніри купались у воді, настояній на тимьяне, щоб набратися сили, сміливості і енергії ("thymus" - означає "сильний", "мужній").

Чай з чебрецю заспокоює і служить в якості снодійного. Чебрець в народній медицині застосовували як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий та болезаспокійливий засіб. Примочками з чебрецю знезаражували рани, тамували біль. З ним корисно приймати ванни.

М'ята і меліса

Кажуть, м'ята відлякує злих духів, очищає і захищати будинок від ворогів. Аромат свіжих товчених листя предки використовували як засіб проти сонливості, а сухе листя м'яти зашивали в подушку, щоб поліпшити сон.

Чаї з м'яти і меліси заспокоюють, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, знімають зубний біль. Компресами з теплих листя меліси можна лікувати шкірні запалення, а якщо пожувати листя м'яти з медом, то вони усунуть запах алкоголю

Волошка

Волошка вважається оберегом від нечисті, а також йому приписують приворотні властивості. Молодим дівчатам потрібно його носити собою, і тоді вони обов'язково зустрінуть свого коханого.

Квіти волошки застосовуються як потогінний, жовчогінний, жарознижуючий, сечогінний і антимікробну. Також волошка розслабляє, загоює рани, знеболює, знімає спазм гладкої мускулатури внутрішніх органів, поліпшує процеси травлення і збуджує апетит.

Волошка застосовують при кашлі, застуді, набряку серця і нирок, циститі, нефриті і уретриті. Також рослина є засобом, поліпшує травлення. Волошка використовують для примочок при очних хворобах, захворюваннях шкіри, сліпоти.

У народній медицині цю квітку використовує при головних болях, для очищення крові. А також волошка застосовують для складання трав'яних зборів і чаїв.

Також багатьох цікавить, що робити з гілками і травами, які залишилися з Трійці. Торішні рослини краще всього використовувати таким чином: згодувати тваринам або спалити.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...