Народився у Херсоні, а прославився в Японії: Неймовірна доля українського диригента

Іммануїла Меттера, музиканта та юриста, пам’ятають в країні сонця, але зовсім не знають на батьківщині.

Відомий диригент І.Л.Меттер. Фото: uainfo

У Херсоні 28 лютого 1878 року народився майбутній диригент Іммануїл Леонович Меттер, про якого в Україні практично не чули, навіть у Херсоні, де він жив до 19 років, передають Патріоти України з посиланням на допис Антона Костенка на site.ua, який пропонують вам прочитати. Далі - пряма мова автора.

Іммануїл народився в родині дрібного єврейського підприємця і досить довго "шукав себе". Спочатку став студентом медичного факультету Харківського університету, згодом перейшов на юридичний. Закінчивши університет у 1906 році, зумів отримати ліцензію адвоката, але знову пішов у пошук. Меттер стає вільним слухачем Санкт-Петербурзької консерваторії і навчається в Миколи Римського-Корсакова й Олександра Глазунова.

На цей раз вибір хлопця спрацював правильно – його хист до музики помічають і запрошують до Москви. 29-річний хлопець диригує одним з оркестрів Большого театру, а згодом стає диригентом в Казанському оперному театрі. Він одружується з польською прима-балериною Єленою Осовскі, яка в той час гастролювала в Казані.

Подружжя досить часто переїздило. Після Лютневої революції 1917 р. молоді люди переїхали до маньчжурського Харбіна, на початку 1920-х – до Японії. В 1926 році Меттер остаточно оселяється в м.Кобе, де працює диригентом оркестрів Кіотського імператорського університету й Осакського радіо-оркестру (одного з перших в Японії та світі, який був створений спеціально для запису музики на замовлення радіоканалу, а саме – Nippon Hōsō Kyōkai чи Японської радіомовної корпорації).

Але пам’ятають Меттера японці як видатного вчителя з цілою плеядою видатних учнів. Зокрема його учнями були Такаші Асахіна (1908 – 2001), засновник і диригент Осакського філармонічного оркестру, та Ріойчі Хатторі (1907 – 1993), "батько" японського джазу й повоєнної поп-музики. Саме в Японії Меттера й сьогодні шанують найбільше, й саме японською мовою про його життя вийшло чимало публікацій, зокрема й спогади учнів. До слова, його дружина Єлена також викладала в Японії – як майстриня балетної справи.

Будинок Меттера в м.Кобе. Фото: uainfo

У жовтні 1939 року Меттер з дружиною переїжджають до Сполучених Штатів, де оселяються в Лос-Анджелесі. Тут диригент невдовзі й помер (28 серпня 1941 року) від несподіваного серцевого нападу. А ось Єлена Осовскі-Меттер пережила чоловіка на 23 роки і зрештою була похована поряд із ним на цвинтарі Hollywood Forever – серед відомих акторів, режисерів, композиторів та інших зірок Голівуду.

Так склалася доля невідомого українцям Іммануїла Леоновича Меттера.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...