Національна гвардія України закупила партію бронетехніки, забраковану Іраком, переплативши мільйони

Це сталося навесні - влітку 2014 року, коли ворог громив Схід України, а нашій армії не було чим давати відсіч

Вітчизняні бронетранспортери, забраковані Іраком і повернуті на Батьківщину, згодом були продані за завищеними цінами Національній гвардії України для потреб АТО. Про це стало відомо з визначення Краматорського міського суду від 6 лютого 2017 року, інформують Патріоти України.

Своїм рішенням суд задовольнив клопотання військової прокуратури сил антитерористичної операції про доступ до документів ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова».

Клопотання подано в рамках розслідування, розпочатого в червні 2016 року за фактом недбалого ставлення керівництва військової частини №3005 (Національної гвардії України) до служби в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки (ч.3 ст. 425 КК України).

Як випливає з судових матеріалів, навесні - влітку 2014 року Національна гвардія України закупила партію бронетехніки у виробника - ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова »(ДП« ХКБМ »).

Військова частина Нацгвардії (№ 3005), яка знаходиться в Харкові , уклала з заводом ряд договорів під грифом «Таємно» на виготовлення і поставку ряду самохідних броньованих транспортних засобів: БТР-4Е, БТР-4К, МТОР, БММ-4С, тренажерів екіпажу БТР-4Е .

Під час аудиту закупівлі, що відбувся в 2015 році, з'ясувалося, що в розрахунок ціни виготовлення продукції було включене серед іншого і мито. Як відзначали ревізори, це - явно зайва стаття витрат, оскільки митні платежі стягуються тільки при переміщенні або в зв'язку з переміщенням товарів через митний кордон.

Більш того, обумовлена в договорі бронетехніка (БТР-4Е, БТР-4К, МТОР, БММ-4С, тренажерів екіпажу БТР-4Е) була проведена раніше - ще за часів президентства Віктора Януковича. Замовником техніки виступало Міністерство оборони Іраку, а поставки здійснювалися в рамках так званого «Великого іракського контракту» на сотні мільйонів доларів. Судові документи свідчать, що техніка в 2013 році була відправлена з України в мусульманську країну, але генерали іракської армії продукцію не прийняли через брак, «що призвело до її повернення в квітні 2014 року на територію України, з подальшою передачею представникам ДП« ХКБМ».

До військової частині № 3005 дана техніка надійшла в травні-червня 2014 роки після її доопрацювання і усунення виявлених дефектів, з оформленням відповідних актів технічного приймання.

За попередніми розрахунками, якими оперує на даний момент військова прокуратура, Нацгвардія переплатила приблизно 17 млн гривень за нову броню.

До такого результату призвело не тільки включення митного збору в ціну бронетехніки (збитки на 9,6 млн гривень), але і сумнівні розрахунки собівартості продукції надані бухгалтерією ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова »(збитки - 7,7 млн гривень).

Для з'ясування всіх обставин, військова прокуратура просила суд про доступ до ряду договорів, що знаходяться у володінні ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова». А саме:

договору на поставку самохідних броньованих транспортних засобів від 25 квітня 2014 разом з усіма додатками, узгодженнями, і т.д.;
додаткову угоду до договору і специфікації на поставку;
пояснювальну записку до розрахунку ціни виробництва;
протокол узгодження орієнтованої ціни на поставку продукції;
калькуляцію договірної ціни на виготовлення однієї одиниці кожного виробу, що містять гриф секретності «Таємно»;
акти прийому-передачі бронетехніки, підписані в місті Миколаєві від імені ДП СЗТФ «Прогрес» і ДП «ХКБМ»;
акти технічного приймання БТР-4Е, БТР-4К, БММ-4С, МТОР і тренажерів екіпажу БТР-4;
інше.
Клопотання було задоволене слідчим суддею Ганною Бакуменко.

Нагадаємо, в 2009 році Україна уклала найбільший у своїй історії військовий контракт на поставку Багдаду 420 бронетранспортерів БТР-4Е з бойовим модулем «Парус» (457,5 млн, шести військових літаків АН-32Б (99 млн. Доларів) і на обслуговування ( включаючи ремонт) авіаційної техніки на суму 3,6 млн. доларів.

Поставка повинна була здійснитися протягом трьох років. В майбутньому передбачалося експортувати до Іраку нові українські танки «Оплот».

Як відомо, зараз контракт вважається проваленим. У 2012 році Ірак заявив про виявлені дефекти в поставлених БТР-4Е, а навесні 2013 року відмовився приймати чергову партію.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...