Небезпечний "крен" Керрі до Москви, - Євген Кисельов

Протягом останнього року перебування Барака Обами при владі, Путін може скористатися послабленням впливу Білого дому.

Керрі і Путін на зустрічі в Москві. Фото:112.ua

Не встиг Джозеф Байден четвертий раз після Майдану розпрощатися з гостинним Києвом, як держсекретар США Джон Керрі знову (вже вдруге цього року) поїхав відвідати сусідню Росію. Всі одразу помітили: в Росію Керрі їздить частіше, ніж в Україну. Про це пише російський журналіст Євген Кисельов у виданні Новое время, передають Патріоти України.

Втім, його начальник Барак Обама за трохи менше як сім років свого президентства в Україні не побував взагалі жодного разу. Одного разу прийняв українського президента у Вашингтоні. Та нетривала і досить прохолодна зустріч Обами з Петром Порошенком у Білому домі була цілковитим контрастом з захопленим прийомом, який влаштували Порошенку в Конгресі.

Американські політологи і журналісти пояснюють, що Обама терпіти не може займатися питаннями зовнішньої політики і при можливості перекладає ці обов'язки на плечі інших. Байдена, наприклад.

Але він, як не крути, тільки друга людина у Вашингтоні. Наприклад, впливу віце-президента не вистачає, щоб переконати Обаму надати Україні військову допомогу у вигляді поставок летальної зброї.

Говорячи про позицію Керрі, я сказав "навіть", тому що останнім часом у його діях явно намітився проросійський крен. Під час останнього візиту до Москви він був настільки люб'язний у спілкуванні з Путіним і Сергієм Лавровим, що багатьох спостерігачів це покоробило.

Відразу згадалося, як Керрі приїжджав у Росію попереднього разу — минулої весни. Тоді він кілька годин перемовлявся з Путіним у Сочі, а після закінчення заявив, не моргнувши оком, що "удостоївся честі" бути прийнятим президентом Росії.

Міркуйте самі: ось віце-президент США виступає в українському парламенті, використовуючи при цьому, мабуть, найсильніші вирази, які коли‑небудь дозволяв собі використовувати американський чиновник такого високого рангу:

“Сьогодні Росія окуповує суверенну українську територію. Дозвольте мені висловитися гранично ясно: США не визнали, не визнають і ніколи не визнаватимуть спробу Росії анексувати Крим. У Донбасі Москва продовжує формувати загони сепаратистів, командувати і керувати ними. М-о‑с-к-в‑а".

А ось Джон Керрі виступає цього тижня в Москві після зустрічі з Путіним: “Ми не прагнемо ізолювати Росію — це не самоціль нашої політики, ні. Чим швидше Москва виконає лютневі [Мінські] угоди про припинення вогню, тим швидше будуть скасовані санкції. Світ стає кращим, коли Росія і США діють спільно". Відчуваєте різницю?

Байден починає з того, що нагадує про Крим, через анексію якого США та їхні союзники почали запроваджувати санкції проти Росії. Керрі ж про Крим не каже жодного слова, натякаючи на те, що для ослаблення санкцій буде достатньо виконання Мінських домовленостей.

При цьому міністр закордонних справ РФ заявляє, анітрохи не вагаючись: "Поки заступник Обами Джо Байден їздить по Європі і рекомендує продовжити санкції проти нас, не беручи до уваги те, як Київ поводиться під тиском Заходу, ми не зможемо досягти взаєморозуміння".

Після таких слів і справді слід замислитися: а чи є сенс держсекретареві їхати в Москву на переговори? Однак він їде і, здається, йде на нові поступки: "Сполучені Штати не домагаються зміни режиму в Сирії".

Це означає, що американська адміністрація вустами Керрі пом'якшує свою колишню позицію: Асад повинен піти. Тепер американці кажуть, що хочуть запустити переговорний процес, у результаті якого самі сирійці повинні визначити майбутнє Сирії. По суті, Керрі вперше погодився з думкою Москви.

Такий поворот подій вселяє тривогу. Тому що знову в Путіна з'являється відчуття, що він розумний, хитрий і переграв усіх. А ось несимпатичний Путіну з першого знайомства Обама — типовий слабак.

Тривогу це викликає ще й тому, що попереду — рік "кульгавої качки", останній рік перебування американського президента у владі, коли вага та вплив будь-якого господаря Білого дому починають знижуватися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд "турбуючих" напрямків: Суми, Харьків... - Костянтин Машовець

понеділок, 6 травень 2024, 4:15

1. На даний момент, діюче на цьому напрямку угрупування військ противника (УВ) "Север" продовжує процес свого оперативного розгортання (він ще не завершенний). . Але, загалом, багатьох це турбує. Особливо, у контексті, так званого, "великого літнього ...