"Недоармія Захарченка": експерт прокоментував мобілізацію "ДНР"

Михайло Жирохов зазначив, що глава "ДНР" виставив себе посміховиськом, заявивши про чисельність армії псевдореспубліки у 2 млн.

Мобілізовані жителі "ДНР". Фото: dsnews.ua

Йдеться про збіговисько натовп народу чоловічої і жіночої статі в степу в районі Шахтарська під бадьорою назвою "Мобілізаційні збори резервістів", повідомляють Патріоти України з посиланням на блог Михайла Жирохова.

Зате ЗМІ "Донецької народної республіки" і Росії увійшли в кураж, викладаючи новини про цей захід в режимі реального часу, а пропагандистський ТВ-канал Life взагалі організував пряму трансляцію. За підрахунками окупаційної влади, їм вдалося зібрати аж 27 тис. військовозобов'язаних у віці від 18 до 55 років, які за один день отримали первинну військову підготовку і (увага!) стрілецьку зброю для зберігання вдома і використання "в разі наступу ЗСУ".

Діяли окупанти Донбасу старими перевіреними способами Партії регіонів: у кожен навчальний заклад і бюджетну організацію були розіслані циркуляри, якими пропонувалося відрядити всіх чоловіків призовного (і не дуже) віку на такі ось одноденні збори. При цьому студентам в разі відмови загрожувало відрахування з "вузу", а "мобілізованим" в разі неявки - втрата роботи. А для підвезення зібрали всі можливі маршрутки в Донецьку, Макіївці та Горлівці, зануривши ці міста в транспортний колапс.

Однак такі пропагандистські картинки настільки надихнули головного "фюрера Донеччини" Олександра Захарченко, що він в одному з інтерв'ю заявив, що "в разі якщо Україна розв'яже активні бойові дії, на захист республіки встануть всі її жителі. Коли мене запитують, яка чисельність нашої армії, я відповідаю - 2 млн осіб ". У Кремлі російські генерали сильно напружилися: чи жарт, тільки 29 березня Володимир Путін підписав указ про збільшення штату російських Збройних сил до 1,9 млн осіб, а тут тільки в ДНР армія більше. І це ще не відійшов від візиту Суркова глава ЛНР Плотницький - у того теж армія мільйона в півтора набереться.

Російські "військові експерти" в один голос заговорили про те, що це картинка для ЗМІ і через місяць-другий російська армія знову покаже "проклятим Бендер" де їх місце, як це було влітку 2014 р коли той же Захарченко говорив, що "наш наступ підтримують тисячі бійців, які пройшли підготовку в тренувальних таборах".

До речі, такий варіант цілком має право на існування однак тільки в телевізорах однієї північної країни, 86% жителів якої вірить всьому, що там показують. Почали лунати думки, що це "демонстрація сили" і тиск на Мінську групу напередодні чергової "епохальної" зустрічі, в якій братиме участь сам "великий и могучий" Сурков.

Однак, судячи з розрізненої інформації, реальність виявилася набагато прозаїчнішою. Перш за все, при перегляді відео з "зборів" в очі впадає те, що жоден нормальний чоловік при здоровому глузді не зможе назвати це зборище армією - і навіть резервістами. Досить подивитися вчення резервістів останнього часу у нас - не без накладок звичайно, але зовсім по-іншому.

До того ж у нас (як і у всіх цивілізованих країнах) вчення резервістів проходять при певних частинах, бійцями з певними військовими спеціальностями, а то, що в чисте поле зігнали всіх підряд без урахування стану здоров'я та військових спеціальностей, може свідчити тільки про одне - ніякої системи обліку мобілізованих на окупованих територіях просто немає.

Крім того, обіцяних стрільб і "бойового злагодження", природно, теж не було - хто пробував провести хоча б військово-польові збори в 11 класі з двома десятками учнів на базі діючої військової частини, мене зрозуміє. Тобто очевидно, що організувати одночасно (!) Бойові стрільби 27 тис. чоловік (хоча їх було явно менше, але залишимо ці цифри на совісті влади недореспубліки) нереально.

І ще. Про кількість зігнаних на збори. Їх занадто багато для наявних "підрозділів" "армії ДНР. З огляду на кількість" бригад "на території частини Донецької області від сили 5 тис. Можна направити на їх доукомплектування. А що робити з рештою? Адже кадрових частин з пунктами дислокації, штабами та іншими службами просто немає. Пустити натовпом на кулемети в районі якоїсь Світлодарської дуги? і так - "як діди", з однією гвинтівкою на трьох - тому що такої кількості "зайвого" стрілецької зброї в "ДНР" не спостерігається і фактів масового завезення стрілецької зброї та боєприпасів немає.

Так і виявилося. За словами учасників, їх насамперед після побудови і фотографування загнали назад в автобуси, де провели інструктаж і, найголовніше, забрали всі телефони. Пізніше виявилося зрозуміло чому - майбутніх "захисників республіки" забезпечили лопатами і граблями і відправили окультурювати найближчі посадки. Наскільки це небезпечне заняття - тим більше в районі Шахтарська - годі й казати, досить згадати останній гучний випадок в Новоазовську, де під час чергового суботника на знайденій гранаті підірвалися викладачі місцевої школи мистецтв. Підсумок сумний - один убитий і сім поранених.

Точно такою ж грою на публіку виявилося і "масове озброєння народу Донбасу" - на камеру видали два десятка автоматів - і все. Вже ближче до вечора з'явилися повідомлення місцевих ЗМІ, що, мовляв, зброя буде видаватися для зберігання вдома "ветеранам, які пройшли війну". Очевидно, що це була божевільна ідея: хоча в світі вона і реалізована, але в таких цивілізованих країнах, як Ізраїль або Швейцарія, з безліччю застережень. А тут в бандитському анклаві видати кожному "ствол", навіть без патронів, які, втім, легко виміняти на горілку або сигарети майже в кожному більш-менш великому населеному пункті, - це було б більше схоже на фільми про Постапокаліпсис, коли кожен воює проти кожного.

Тим більше що все більше "ветеранів" в тій же "ДНР" вкрай негативно висловлюються (принаймні в соціальних мережах) про Захарченко і тій системі влади, яку йому дозволили вибудувати куратори з Москви. А тут він сам дає їм в руки зброю - ну, маячня ж.

Ставлення самих учасників цієї клоунади дізнатися буде складно або, вірніше, неможливо, проте в очі кидається один важливий штрих. Незважаючи на явно не сонячну погоду на Донбасі (вранці було всього +5), велика частина чоловіків перейнялася сонцезахисними окулярами і всіляко намагалася зайвий раз не світитися на камеру. Адже незважаючи на постійні крики "зрадофілов", СБУ веде копітку роботу - чого вартий, наприклад, нещодавнє затримання на блокпосту педагога з Дебальцевого, яка давала інтерв'ю російському ТБ в 2015 р І хоча її відпустили - на жаль, наше законодавство щодо колаборантів досить недосконале, але сам факт вкрай негативно вплинув на моральний стан людей, які замазані співпрацею з окупаційною адміністрацією і в той же час мріють про українських виплати.

В цілому можна відзначити, що "захід" пройшло що називається "ні про що" - картинки для ТБ особливо не вийшло - чого тільки варта, "міністр оборони ДНР", в прямому ефірі просить "резервістів" хоч недовго постояти смирно і вийняти руки з кишень, для того щоб їх лад могли зняти місцеві і російські телеканали.

Не вийшло і реального бойового злагодження - хоча навряд чи таке завдання ставилося спочатку. Загалом, чергове масовий захід "для галочки". Ну нічого, наступного дня в "ДНР" запланований черговий свято і черговий збір бюджетників (відсотків на 70 тих же самих, яких возили на "військові збори") на площі Леніна в Донецьку. Може, тепер вийде краще.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили Бердичі та вивісили триколор, - DeepState

субота, 27 квітень 2024, 21:02

У суботу, 27 квітня, російські терористи захопили Бердичі Донецької області. Про це повідомляє DeepState, передають Патріоти України. "Росіяни захопили Бердичі, вивісивши на західних околицях села свою ганчірку. Бої на захід від Бердичів тривають. Сили...

Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - українські партизани

субота, 27 квітень 2024, 20:54

У суботу, 27 квітня, стало відомо, що на Донеччині кубинські найманці ліквідували свого російського командира. Про це повідомляє рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. Партизани зізнались, що російська військова влада не може контролювати най...