Нічні кошмари та привиди подолані: Науковці дослідили паранормальні сни

Вчені знайшли пояснення всьому, що відбувається з нами уві сні.

Вчені розкрили причину нічних кошмарів. Фото: НВ

Нічні кошмари перестали бути чимось надприродним, зазначають Патріоти України.

Щодня мільйони людей по всьому світі переживають нічні кошмари. Для деяких це справжня проблема, з якою борються психотерапевти, неврологи або, куди гірше, екстрасенси і народні цілителі.

Тепер же вчені вирішили розібратися з цим явищем і дослідити людський сон, щоб зрозуміти, чи є в ньому щось надприродне та паранормальне.

Щоб проаналізувати тему, вчені спілкувалися з людьми, яких мучать погані сни та допомагали їм позбутися думок про паранормальність нічних кошмарів.

Професор психології Лондонського університету Еліс Грегорі досліджує феномен сну і написала цілу книгу про це - «Засинаючи: наука сну від колиски до могили».

Письменниця розповіла про основні помилки, якими люди пояснюють свої нічні кошмари.

Сонний параліч

Ілюстрація. Фото: nv.ua

Це один з найпоширеніших видів нічного кошмару. За тим чи іншим сценарієм людина кам'яніє та не може вийти зі стану сну. Часто, такі паралічі супроводжуються кошмарами, ніби людина лежить в труні із зав'язаними руками та заклеєним ротом.

Деякі навіть можуть усвідомлювати, що перебувають у сну, але при цьому повністю не здатні контролювати своє тіло. Когось пробуджує гучний крик зсередини, а хтось, навпаки, заспокоюється, знову поринає в сон, і прокидається вже з робочою нервовою системою через певний час.

У фольклорі це пояснюється чи тим, що душа іноді залишає тіло, чи тим, що невидимі демони сідають вночі нам на груди і позбавляють можливості рухатися.

Але, як виявилося, це просто захисна реакція організму під час відпочинку. Еліс Грегорі пише, що під час сну ми проходимо через кілька різних етапів.

Спершу йде поверхневий сон - так званий етап повільного руху очей. Пізніше настає період швидкого руху очей чи глибокого занурення в сон. Саме в цей час ми бачимо найреалістичніші сни і відчуваємо справжні емоції. Для того, щоб наше тіло нікуди не тікало під дією таких емоцій - мозок відключає нервову систему, що власне і є сонним паралічем.

Дослідниця пише, що випадки, коли ми приходимо до тями, але нервова система ще відключена, досить поширені і зустрічаються у 8% людей.

Така особливість організму може пояснюватися генетикою, умовами навколишнього середовища, стресами, травмами або психічними захворюваннями.

Синдром вибухаючої голови

Еліс Грегорі говорить, що на її практиці зустрічалося багато людей, які відчували щось подібне до сильних вибухів протягом сну, в той час, коли біля них все було спокійно і ніщо не створювало шуму.

Але неврологи вже описали це явище як «синдром вибухаючої голови». Річ у тім, що, разом з відімкненням можливості рухатися, наш мозок також обмежує візуальне і фонетичне сприйняття.

Коли хтось відчуває вибухи або інші гучні звуки, які приводять їх у жах під час сну - в навколишньому середовищі нічого не відбувається, це просто робота звукової пам'яті людини.

Замість того, щоб приглушити всі нерви, які відповідають за звукове сприйняття, мозок може відтворювати деякі моменти, і уві сні це здається надзвичайно гучним і навіть жахливим.

Поряд з сонним паралічем, цей феномен досі вивчається. У 2017-му Еліс Грегорі навіть об'єдналася з експертом по даній темі Брайаном Шарплесс і BBС Focus, щоб разом збирати інформацію і вивчити тему до кінця.

Біси, вампіри та віщі сни

Як не дивно, але феномен віщих снів також пояснюється вченими. Типова ситуація: вам наснився товариш, з яким ви не спілкувалися кілька років, і на наступний день він несподівано вам дзвонить.

Здавалося б, як таке можливо? Але письменник Джон Аллен Паулос, на якого посилається Еліс Грегорі, зазначає, що такі випадки досить поширені і стосуються прекогнітівного мислення людини.

Варто на мить про щось подумати, згадати, і ваш мозок, подібно до складного обчислювальному механізму, в ту ж ніч опише запропоновану ситуацію. А далі - як в казино: в більшості випадків ставка не зіграє, і ми назвемо такий сон маренням, а в деяких ситуаціях припущення нашого мозку втіляться в життя, і вже можна вважати себе ясновидицями і пророками з усіма наслідками.

Поки Еліс Грегорі писала свою книгу, вона спілкувалася з 70-річною міс Сінклейр, яка живе одна. Жінка розповідала письменниці, що в її будинку живуть привиди і ночами біси знущаються над нею, приводячи в жах.

Але коли Еліс дала наукове пояснення всім паранормальним нічним явищам міс Сінклейр, - вона перестала переживати такі кошмари та більше не вірила в те, що, як їй здавалося, пережила особисто.

Це не просто іграшка або спроба дискредитувати тисячолітню історію нічних жахів і традицію святити будинки. Вчені вивчають природу людського сну для того, щоб допомогти їм подолати страх та пояснити фізичні і ментальні процеси, які відбуваються з ними вночі. А може і не потрібно? Адже тоді, історія героїв Патріка Суейзі і Демі Мур буде не такою вже романтичною.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...