Новорічні сюрпризи від олігархів для глядачів супутникового та кабельного телебачення, - думка медіаексперта (відео)

Безплатні українські канали у кабельних мережах стають платними, а тьохголовий "горинич" стане чотириголовим і закодується частково у Verimatrix, а розрекламоване безплатне Т2 не має заявленого покриття.

2017-й рік принесе для українського ТБ-ринку багато змін, які не залишать байдужими пересічного споживача контенту незалежно від технології прийому. Якщо з 1 січня в мережах провайдерів і операторів кабельного та інтернет телебачення почнуть зникати телеканали медіагруп, – це буде тільки початком реформ, яких потребує наш умовно платно-безкоштовний ринок споживання медіаконтенту зі знижується кількістю грошей.

Друга хвиля обурення може початися ближче до літа 2017 р., коли почнуть відключати аналогове мовлення. Відтягувати далі – немає сенсу, Україна повинна була перейти на цифру ще в червні 2015 р., але в силу очевидних причин – не змогла. А тут ще сусіди регулярно приїжджають в гості і вже не натякають, а вимагають вимкнути аналогові передавачі, так як вони не можуть запустити у себе 4G (LTE). Ми їм заважаємо. Про координацію частот під запуск FM/TV каналів мова не йде, у них просто відмовляють, причому на законних підставах.

Так що після січня, буде спекотним і літо, коли виявиться, що частина населення перебуває в зонах невпевненого прийому, а у якійсь частині взагалі немає можливості прийняти цифрове ефірне ТБ. Вони просто поза зоною. Та й реклама «Зеонбуда» мовчить про те, що цифрова мережа, побудована для стаціонарного прийому, передбачає підвіс приймальної антени на висоті від 10 м. І ось, після міграцій з кабелю в Т2, з аналогового ефіру в Т2, з кабелю або аналога в супутник, коли начебто все з прийомом образумилось, власників супутникових антен може чекати, якщо не в 2017-му, то у 2018-му році ще один сюрприз – кодування основних телеканалів медіагруп зі супутників.

У багатьох обивателів існує міф, що телеканали на супутнику ретранслюються для них улюблених. Наївний міф. В першу чергу супутник для каналу – це технічний транспорт для доставки сигналу, побудови мережі дистрибуції, і прийом сигналу простими обивателями – побічний ефект. Тому, зміна частоти, супутникового позиції, застосування системи умовного доступу – питання в даній ситуації виключно господарський. Все що стосується безпосередньо обивателя – це DTH-платформи. У нас їх в Україні поки що дві: Viasat і Xtra TV. Швидше за все, у складі їх пакетної пропозиції і сконцентруються канали медіагруп.

Причин тому багато. Головне – гроші! Контент коштує дорого, і субсидувати чужі розваги медіа-власникам не хочеться. Та й набридло. Ринок плавно, невпевнено, але починає розгортатися у бік монетизації. І є лише дві технології, де це зробити простіше і якісніше – кабельне та супутникове ТБ. Якщо з кабельним ТБ все вирішується зараз, оскільки загриміти за 176-ї статті КК мало хто з провайдерів захоче, то з супутниковим телебаченням все трохи складніше. По-перше, ринок вже сформований – близько 4-х млн. домогосподарств дивляться ТБ через супутник. По-друге, проблема піратства для України актуальна як ніколи. По-третє, заходячи на вже сформований ринок нелояльної до платного ТБ аудиторії, переклад на платні рейки вимагає не тільки юридичних, але і технічних рішень.

Ми припускаємо, що пора почати вивчати нове для українського ринку слово – VERIMATRIX. Така система умовного доступу. Як у автомобілістів кажуть: не бита, не фарбована? Так і тут: не порпається, не ламається, бескарточная система. Не дарма Xtra TV тестує на супутнику Eutelsat 9A на частотах 12111 і 12149 МГц канали відразу в двох кодуваннях – Conax і Verimatrix. Тому, швидше за все, звичний українським глядачам супутникового ТБ триголовий «горинич» (Amos, 4 гр.з.д. + Astra 4.8 гр.в.д. + HotBird, 13 гр.в.д.) перетвориться в четырехглавого (+ Eutelsat, 9 гр.в.д.). До речі, студія 1+1 для дистрибуції каналу «Квартал ТБ» з 1 січня також буде використовувати все той же Verimatrix.
Насмілюся припустити, що саме цей СУД стане основним технічним рішенням. А на ринку України з'являться супутникові приймачі в сегменті лоукост, заточені під роботу з цієї СУД і CAM-модулі для аудиторії солідніше з тюнерами, де є CI-слот.

Так що якщо ви в пориві відходу від провайдера і особистої образи на нього за українські канали, раптом вирішите обзавестися супутниковим приймачем – не ведіться на дешевий китайський металобрухт, а придивіться до коробочок розумніше, з можливістю модернізації та роботи з CAM-модулями. Або доведеться платити двічі. А платити за українське ТБ у будь-якому випадку доведеться... Все до цього йде....


Автор Олександр Глущенко

Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...