Обережно! Фальшиві долари заполонили Україну

Банкіри говорять, що не всі детектори можуть розпізнати фальшивку.

Фото: n-auditor.com.ua.

В Україні з'явилися підроблені долари високої якості, які не завжди можуть розпізнати навіть спеціальні апарати. Керівництво Нацбанку розіслало банкам відповідну телеграму, у якій описані прийоми, до яких вдалися фальшивомонетники цього разу, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Йдеться про те, що ділки, мабуть, маючи спеціальну апаратуру, змогли надрукувати на банкнотах серії 2006А мікротексти, зімітувати водяні знаки і спеціальні волокна, які є на справжніх купюрах. Крім того, фальшивомонетники примудрилися підробити один з найскладніших елементів захисту банкнот – вони домоглися того, що цифри на купюрі можуть змінювати відтінок залежно від кута огляду. Щоправда, на справжній банкноті цифри змінюють відтінок з зеленого на темно-фіолетовий, а на підробленій – на темно-зелений. Тепер банкам рекомендовано налаштувати детектори так, щоб вони змогли виявляти якісніші підробки. Крім того, банкірам рекомендовано провести роз'яснювальну роботу серед касирів.

Те, що в Україні актуальна проблема підроблених грошей, підтверджує і статистика Генпрокуратури. За даними цього відомства, збільшилася кількість фактів, коли організовані угруповання підробляли гроші та інші цінні папери. За статистикою ГПУ, за 9 місяців нинішнього року силовики зареєстрували 21 факт підробок саме угрупованнями (хоча за весь минулий рік таких випадків було всього 2). Підозри цього року оголошені 78 фігурантам, частина з них вже була спіймана на таких злочинах раніше. Але в цілому фактів підробок грошей і інших цінних паперів, наприклад, акцизних марок для алкоголю в масштабах країни виявлено менше, ніж за такий же період минулого року – 822 проти торішніх 1023.

"Стосовно підробок валюти, то найпопулярніша купюра у фальшивомонетників – це банкнота номіналом в 100 доларів", – розповіли нам в прес-службі Нацбанку. З українських купюр, за словами банкірів, ділки воліють підробляти великий номінал – 200 і 500 грн.

Днями в Запорізькій області поліція викрила угруповання з трьох осіб, яке штампувало саме такі купюри. Як повідомила прес-служба запорізької поліції, один з "поліграфістів" спробував втопити листи з надрукованими грошима в ванні. Обшук виявив 80 листів з підробленими купюрами. Якщо провину підозрюваних доведуть в суді, їм загрожує до 7 років в'язниці.

Як з'ясувалося, в Україні щорічно виносять понад 100 вироків тим, хто збуває підроблені гроші. Втім, не завжди йдеться про фальшивомонетників. Часто підроблені купюри продають люди, які самі стали жертвою обману, – отримали за свій товар чи послуги підроблені гроші, але не захотіли опинитися в збитку, і вирішили їх позбутися. Один з таких випадків стався в містечку Бібрка Львівської області. Місцевий житель продав газобалонне обладнання для автомобіля за 200 доларів. Через деякий час виявив, що дві купюри номіналом по 100 доларів (тієї ж серії, про яку зараз заявили в НБУ) підроблені. Чоловік вирішив обміняти підробку на гривні, але при обміні був викритий. Про подію дізналася поліція, в результаті справа дійшла до суду, і хлопець отримав 4 роки умовного терміну.

"Якщо вам, наприклад, при обміні валюти видали підробку – викликайте поліцію, – каже адвокат Іван Ліберман. – У присутності копів ви зможете зажадати при обміні отримання справжніх грошей і заодно вбережете себе від кримінального переслідування".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...