Окіносіма - японський Афон

Дивно, але в такій прогресивній і розвиненій країні, як Японія, до сих пір існують жорсткі релігійні табу. І на території Окіносіма діє один з них - заборона на відвідування острова жінками.

Окиносима: остров, который могут посетить только мужчины

Днями консультаційний комітет ЮНЕСКО прийняв рекомендацію про включення до списку заповідних історичних об'єктів японський острів Окіносіма - релігійний центр в префектурі Фукуока на південному заході країни, з цікавістю передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Свого часу на острові було виявлено близько 80 000 різних артефактів, серед яких багато сувенірів, привезених з-за океану: намиста, кільця, дзеркала, мечі та фрагменти скляних кубків. Всі ці речі оголосили національним скарбом.

Окіносіма розташований між Корейським півостровом і Кюсю, третім за величиною островом в Японії. Там знаходиться храм Окіцу, що належить до групи великих синтоїстських храмів Мунаката (Munakata Taisha).

З давніх-давен Окіносіма був центром численних обрядів і ритуалів: там молилися про безпечне плавання океанських суден і про успішні контакти з «варварами» - жителями сусіднього Корейського півострова і Китаю.

Острів поклоняється Тагор Хіме-но-ками - сінтоісткіх богині моря. Згадка про неї є в одному з перших писемних пам'яток Японії - «Ніхон Сьокі» (з японської - «Записані пензлем аннали Японії»). Окіносіма вважається настільки священним місцем, що монахи донині забороняють відвідувати його жінкам.

Храм Окіцу

Але навіть чоловікам потрапити на острів не так-то просто. По-перше, приїхати туди можна тільки один раз в році, 27 травня - в цей день на острові проводиться релігійний фестиваль, присвячений «заспокоєння духів японських і російських військовослужбовців, які загинули під час морської битви на Японському морі поблизу Окіносіми в 1905 році». По-друге, і в цей день діє обмеження: одночасно відвідати острів можуть тільки 200 чоловіків.

Ті японці, яким пощастило взяти участь у фестивалі, перед тим, як ступити на дорогу, що веде до храму Окіцу, повинні роздягтися і зробити в море ритуал очищення. Чоловіки не повинні нікому розповідати подробиці своєї поїздки, і, крім того, їм заборонено що-небудь вивозити з острова, будь то зірвану квітку або навіть травинка.

Весь інший час року єдиними жителями острова залишаються кілька ченців, які охороняють Окіцу.

На жаль, подібна ізоляція від людей не пішла на користь острову: землю «захопили» щури, перебили величезну кількість місцевих птахів. Однак настоятелі храму не збираються міняти правила:

«Ми не будемо відкривати острів для відвідування, навіть якщо його внесуть до списку спадщини ЮНЕСКО, тому що люди не повинні відвідувати Окіносіма з цікавості», - каже головний священний групи храмів Мунаката Такаюкі Ашідзу.

Рішення про присвоєння статусу об'єкта історичної спадщини комітет ЮНЕСКО прийме в липні в Парижі.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...

Колись тут жили шахтарі, а потім прийшов "русский мир": Окупанти перетворили Вугледар на місто-привид (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 12:29

Російські війська, у спробах прорвати українську оборону, активно завдають ракетних та авіаційних ударів по українських містах. В мережі показали, як Росія перетворила Вугледар Волноваського району Донецької області у місто-привид. Фотографії зруйнован...