Опалення в січні може коштувати чотири тисячі гривень

Розрахунки Київенерго на голову не налазять, — обурюється 61-річний Анатолій Богданов.
ФОТО з особистого архіву А. БогдановаКерівник об’єднання співвласників багатоквартирних будинків ”Киянка-1” Анатолій Богданов: ”Потрібно повертатися до старої методології обрахунку тарифів”

За опалення в жовтні перерахують платіжки мешканцям 650 будинків столиці — 6% усіх у місті. Працівники Київенерго вказали їм помилкові суми, бо не встигли зняти показники й обчислювали за формулою, визначеною Кабінетом міністрів. Решта має сплатити вказане у квитанціях. За тепло в жовтні люди мають віддати у п'ять-шість разів більше, ніж за цей місяць торік.

— Розрахунки Київенерго на голову не налазять, — обурюється 61-річний Анатолій Богданов, керівник об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Киянка-1". Входить до комісії, що має врегулювати тарифи. Її створили з представників міськради, адміністрації й Київенерго.

— Раніше рахували так, — продовжує Анатолій Володимирович. — Брали проектне навантаження на будинок — сталу величину. Множили її на кількість годин у добі — 24 — і на кількість днів у місяці. Потім множили на вартість однієї гігакалорії і на коефіцієнт 0,5. За такої формули в жовтні власник квартири мав би сплатити максимум 800 гривень. За січень, коли сильні морози, щонайбільше 2,4 тисячі гривень. Цьогоріч Кабмін видав для будинків без лічильника окрему постанову — коефіцієнт має залежати від ­середньомісячної температури повітря. У Київенерго визнали жовтень аномально холодним, поставили коефіцієнт 0,9. І видали платіжки по 2,5 тисячі гривень.

За опалення 1 кв. м квартири у жовтні кияни платили 32,97 грн.

За однокімнатку площею 40 "квадратів" треба віддати 1319 гривень. У листопаді коефіцієнт буде 1,9 — удвічі більше. У січні прийде платіжка на 4 тися­чі. Це — афера.

Киян дурять?

— У жовтні опалення увімкнули на 10 днів, а порахували за 20. Торік працювала окрема організація, що вчасно знімала покази лічильників. Цьогоріч їх розігнали, контролювати нікому. В одному з моїх ­будинків ­лічильник вийшов із ладу. 4 листопада я повідомив про це Київенерго. За 17 днів його не полагодили. Чекають, доки це зробить компанія — виробник пристрою. За кожен день простою має відповідати Київенерго, а не споживач.

Хто винен у завищених платіжках?

— Винне Київенерго, яке їх нараховує, і Кабмін, що прийняв таку постанову. Також Національна комісія регулювання енергетики, яка її затвердила. Мали б зауважити, що такі квитанції дорогі для людей. Тарифи всій країні рахує 26-річний хлопчина, який у Порошенка цукерки продавав (торік НКРЕ очолив 26-річний Дмитро Вовк. Перед тим працював менеджером у кондитерській компанії "Рошен" Петра Порошенка. — ГПУ). Вміє рахувати, але не розбирається в енергетиці.

Як зменшити суми в платіжках?

— Треба повертатися до колишньої схеми обрахунку. І знизити коефіцієнт. Інакше люди просто не зможуть платити, вийдуть на вулиці.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...