Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету - 88

Україна вітає Предстоятеля.

Сьогодні своє 88-ліття відзначає Предстоятель – Святійший Патріарх Київського і всієї Руси-України Філарет. За тисячу років християнства на Русі ніхто з архієреїв не очолював Київську кафедру так довго – 50 років. 14 травня 1966 року Філарет був возведений у сан архієпископа і призначений Екзархом України, архієпископом Київським і Галицьким.

На зорі 90-х Філарет створив незалежну від Москви Українську православну церкву, за що російські ієрархи оголосили йому анафему. Сьогодні Патріарх є одним з найбільш авторитетних діячів в сучасній Україні. Довіра до церкви є найвищою у суспільстві, і стоїть в одному ряду з довірою до українського війська.

За своє життя Патріарх відвідав біля 120 країн. Лише у США, за його словами, побував разів тридцять. Активну діяльність ієрарх не припиняє й досі. Останній закордонний візит Філарет здійснив до Нідерландів. Напередодні референдуму, агітував місцевий політикум за асоціацію з Україною.

Нагадаємо, Патріарх Філарет заявив, що в Україні вже почалося формування єдиної помісної церкви.

За словами глави УПЦ КП, зараз процес об’єднання уже розпочався і багато віруючих Московського патріархату переходить в Київський. «Чому вони переходять? Тому що бачать, що Київський патріархат – це дійсно українська церква, яка захищає українську державу, український народ і українські інтереси. Тому єдина церква обов’язково буде», – підкреслив Філарет.

Сьогодні, 23 січня, президент України Петро Порошенко привітав предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Патріарха Філарета з Днем народження. Про це він написав на персональній сторінці в Facebook.

"Глибоко символічно, що Святійший Патріарх Філарет, народжений в Донецькій області, в даний час в окупованому селищі Благодатне, Амвросіївського району, гордо несе прапор українства, плекає ідею незалежної Української Церкви. Його молитви дають всім наснагу в захисті правди і справедливості, збереженні національної єдності , забезпеченні нашої перемоги над ворогом ", - написав президент.

Також глава держави зазначив, що сьогодні Його Святості виповнюється 88 років.

"Від імені українського народу вітаю Вас! Многії літа, Святіший Владика!", - додав Порошенко.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...