​Перебуваючи в полоні, врятував свій батальйон: Військкор Цаплієнко розповів про скромного бійця АТО

Билися в оточенні, коли не стало сил та патронів, озвірілі «орки» розстрілювали беззбройних українців

Патріоти України наводять розповідь Андрія Цаплієнка без змін та скорочень.

Сьогодні день народження 20-го батальйону (29 квітні.-ПУ). Один з найкращих батів. З тих, що я бачив на фронті.

Для мене будь-який підрозділ - це не номер з абревіатурою. І не перелік боїв. А люди.

Це Юрій Яницький, позивний «Фаберже». На початку війни він та ще кілька бійців 20-го батальйону відбивалися від навали бойовиків на блокпості біля селища Красний Партизан. Хлопців повністю оточили. По них били танки. Після майже п'ятигодинного бою їх захопили. Пам'ятаєте моторошне відео, де у кадрі Юра та решта полонених сидять в оточенні бойовиків? А ще там знято, як українському капеланові бойовики віддають тіла загиблих у Красному Партизані. Так от, Юрій розповів, що насправді полонених бійців розстріляв в упор один з орків. Юрко назавжди запам'ятував його обліччя. Та й самого «Фаберже» могли розстріляти. Запросто. Бо всі сорок три дні в полоні «Фаберже» проносив на собі... прапор батальйону. Встиг його зняти і заховав під формою.

«На щастя, нас не дуже ретельно перевіряли», - каже «Фаберже», посміхаючись. «А якщо би знайшли?» - запитав я його. «Розстріляли би, напевно», - посміхається Юрко. – «За таке вони розстрілюють, бува».

Кажуть, підрозділ існує, допоки не втрачено його прапор. Отже, Юрко, можна сказати, врятував цілий батальйон. Подвиг цього відчайдуха якось забутий державою - й досі не відзначений нагородами. Та ми не забуваємо. З днем народження, «Двадцятка»!!! Слава Україні!!!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

РосЗМІ приписали українським спецслужбам "замах" на Шарія, в ГУР Міноборони відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 19:29

В Головному управлінні розвідки назвали «звинувачення» в організації нападу на підозрюваного у державній зраді проросійського блогера Анатолія Шарія у березні цього року черговими вкидами російських пропагандистів. Про це у коментарі NV сказав представ...

"Танк на курячих ніжках": Окупанти викотили на поле бою нову модель Blyat-mobile (фото, відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:01

Російські загарбники кинули у бій свій черговий «танк-мутант» з кустарним захистом від FPV-дронів. Відповідними скріншотами з розвідувального безпілотника ЗСУ поділився у себе у Telegram-каналі український журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти Укр...