Перші успіхи і не тільки: Як скасування АТО змінило війну на Донбасі

Зміна АТО на ООС прискорила передачу інформації та дозволила більш ефективно планувати операції так званої активної оборони.

Ілюстрація. Фото: ЗМІЗа місяць, починаючи з 30 квітня, коли було оголошено про закінчення АТО на Донбасі і початок Операції Об'єднаних сил, ситуація на фронті суттєво змінилася, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Так, з тих пір, як управління операцією на Донбасі перейшло під керівництво Міноборони і щоденні зведення почав публікувати штаб ООС, українці стали отримувати більше даних про те, що відбувається на Донбасі.

Більша відкритість штабу, кажуть експерти, пояснюється традиціями Міноборони вести цивільно-військові відносини, яких не мала СБУ, під управлінням якої проходило АТО.

Як приклад відзначається той факт, що тепер повідомляється не тільки про кількість поранених і вбитих українських військових під час боїв, а й про тих, хто став дезертиром або просто зник.

Також серед нововведень то, що в зведеннях почала з'являтися інформація від розвідки про втрати бойовиків і російських окупантів під час боїв.

В цілому, згідно зведеннями ООС, за останній місяць українські військові втратили більше 10 чоловік загиблими і шість десятків пораненими.

Один військовослужбовець вчинив самогубство, троє військових дезертували: один втік до терористів, а двох інших ще розшукують. Ще один військовий виявився в полоні бойовиків, інший - пропав безвісти.

При цьому бойовики втратили загиблими понад 70 осіб і близько сотні були поранені. У полон українські військові взяли понад десять терористів.

З початком ООС, в штабі вже не приховують, коли займають позиції бойовиків в сірій зоні, звільняючи від окупації нові населені пункти.

Серед останніх перемог - взяття під контроль населеного пункту Південне, недалеко Горлівки в Донецькій області. 24-я окрема механізована бригада розробила план з узяття селища і втілила його о 4:00 в ніч на 8 травня, при цьому в ході операції втрати понесли тільки терористи.

Чергове просування було відзначено в районі села Петрівське в Донецькій області. Там українські військові, рушивши з боку Богданівки, зайняли позиції навколо села, проте в самий населений пункт не заходили, як про це заявляли бойовики.

Також різні джерела повідомляють про взяття окремих позицій в районі Горлівки і Світлодарської дуги.

Інформування населення про просування і маленькі перемоги українських військових стало більш вільним. Зокрема, на сторінці 93-я ОМБр виклали відео, як бійці збили сепаратистський БМП.

Експерти відзначають, що зміна АТО на ООС дозволило прискорити передачу інформації і отримання наказів, в свою чергу дозволяє силам на місцях більш оперативно реагувати на атаки ворога і ефективно планувати операції так званої активної оборони, коли українські війська потроху займають позиції в сірій зоні, які належать їм згідно мінських домовленостей.

Україна веде боротьбу з Росією не тільки на полі бою в Донбасі. Очікуються переговори в нормандському форматі.

Так, президент України Петро Порошенко вже відправив до Берліна представника АП, який повинен домовитися про проведення переговорів на вищому рівні.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...

"Перевзувся!": На росТБ засудили Трампа, який не завадив Конгресу проголосувати за виділення допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 20:44

Російські пропагандисти звинуватили колишнього президента США Дональда Трампа в тому, що він “перевзувся”. На думку рупорів Кремля, він повинен був завадити виділенню Україні військової допомоги. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст т...