Під знаком "чорних лебедів": Українців чекають нові потрясіння

Головним зовнішньополітичним трендом 2016 року стане холодна війна світу з Росією.

Путін вступив у стан холодної війни з усім світом. Ілюстрація:o-leusenko-politolog.blogspot.com

З дуже високою ймовірністю, з серпня 2016 року ми зможемо скористатися безвізовим статусом у відносинах з ЄС. Зірвати цю подію можуть тільки форс-мажорні обставини. Про це у своєму блозі на сайті Новое Время пише політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Будемо також адаптуватися до повноцінної дії зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. Вона працювала і в поточному році, але в пільговому для нас режимі: наші ринки були захищені митом, а ринки ЄС були для нас відкриті.

Тепер доведеться відкрити наші ринки для європейців. Це дещо посилить конкуренцію на українських ринках. Багатьом нашим виробникам доведеться пристосовуватися до прямої конкуренції з європейськими колегами. По ідеї, ми повинні побачити більше європейських товарів на наших ринках і за меншу ціну. Але практика показує, що не все так просто і однолінійно. До того ж, купівельна спроможність більшості українців обмежена в умовах кризи.

За оцінками колег-економістів, помітні позитивні наслідки від зони вільної торгівлі з ЄС наша економіка відчує приблизно через два-три роки. Але все ж таки ми станемо істотно ближче з Євросоюзом і в економічному вимірі, і з точки зору правових можливостей відвідувати країни ЄС.

У 2016 році продовжиться активне співробітництво України з США, МВФ та НАТО. Однак великих проривів тут чекати не варто.

Головним зовнішньополітичним трендом 2016 року стане холодна війна з Росією, яка вже почалася, і буде тільки наростати на тлі поступового зниження інтенсивності гарячої фази конфлікту в Донбасі.

В чому це проявиться? По-перше, взаємне продуктове ембарго.

По-друге, на припинення Росією режиму вільної торгівлі з Україною Україна відповість чимось подібним і по відношенню до Росії (за винятком російських енергоносіїв). Якщо, раптом, під тиском Росії Україну взагалі спробують вимкнути з зони вільної торгівлі в рамках СНД, то для України СНД втратить який-небудь значущий інтерес і почнеться процес згортання відносин з цією організацією аж до виходу з її складу. Згортання економічних відносин з Росією Україна спробує компенсувати розвитком торгівлі з Казахстаном та Білорусією.

По-третє, розпочнеться підготовка (з обох сторін) до переходу на візовий режим у двосторонніх відносинах. Відбудеться це в 2016 році або пізніше, буде залежати від комплексу різних факторів, але ми будемо рухатися саме в цьому напрямку.

По-четверте, між нашими країнами розгорнеться дипломатична та інформаційна війна навколо результатів офіційного розслідування про те, хто збив авіалайнер МН17 в небі над Донбасом, і навколо процесу створення міжнародного трибуналу по даній темі.

По-п'яте, між нашими країнами почнуться судові конфлікти (газ, Крим, Донбас, тримільярдний російський кредит Януковичу), а також інформаційна та політико-дипломатична боротьба навколо цих судових процесів.

Але зовнішньополітичні інтереси України в цьому році будуть зосереджені не тільки на ЄС, США (де, до речі, в листопаді 2016 року відбудуться президентські вибори), НАТО і Росії. Напевно буде посилена активність по азіатському напрямку. Саме там треба шукати нові інвестиції для української економіки.

Від більш точних прогнозів в міжнародній політиці варто утриматися. Останні роки ми живемо під знаком «чорних лебедів». Цей термін, введений Насимом Ніколасом Талеб, означає випадкові і непередбачувані події, які суттєво впливають на економіку і політику. Боюся, що польоти «чорних лебедів» продовжаться і у 2016 році.

Дуже тривожно за ситуацію навколо Саудівської Аравії. Саудівці вже дістали росіян своєю грою щодо пониження цін на нафту, тому у відповідь можуть отримати будь-яку підлість, зокрема, провокування конфлікту між Іраном та Саудівською Аравією.

Дай бог, щоб у лідерів цих країн вистачило розуму і стриманості. Будемо все ж таки сподіватися, що 2016 рік принесе нам більше добрих новин.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Зведення на фронті станом на 4 травня 2024 року - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 18:01

▶️ Біломосковський Сіверський та Білгородський відтинки — тривають обстріли нашого прикордоння.

"Штрафи за неправильне паркування": Прикордонники показали, як карають окупантів за атаки на мотоциклах (відео)

неділя, 5 травень 2024, 16:42

Українські прикордонники показали, як нищать окупантів, які намагаються штурмувати їх позиції на мотоциклах. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. "Прикордонники "Помсти" штрафують окупантів за неналежне паркування м...