Підготовка до зими: Бійці АТО розповіли про проблеми і труднощі на фронті

В Міноборони дефіцит маскувальних сіток і шапок із флісу, а солдатам готуватись до холоду заважають обстріли.

Фото: censor.net.ua

Армійські підрозділи, що знаходяться зараз в зоні бойових дій на Донбасі, вже повним ходом готуються до зими - вона стане четвертою в умовах воєнного конфлікту на сході. У Міноборони з кінця вересня почали видавати зимову форму, а в дефіциті - маскувальні сітки і шапки з флісу, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Волонтери і військові вказують, що незважаючи на те, що армія не перший рік зимує в польових умовах, залишилися проблемні питання. Наприклад, як розповіла волонтер Наталя Бреус, яка днями повернулася з передової, як і в перший військовий рік в дефіциті зимові маскувальні мережі.
"Маскувальні сітки - це дійсно проблема, на фронті їх не вистачає - говорить Бреус. - Днями відвезли три штуки. А в цілому нашими активістами вже відправлені на фронт кілометри таких сіток".
Її колега і капелан Юрій Курило говорить про дефіцит так: "В який би підрозділ ти не приїхав, скрізь скажуть, що маскувальні сітки потрібні. Справа в тому, що такий виріб недовговічний. Техніка, яку маскують, буває, пересувається серед дерев, тому сітка часто розтягується або рветься. в результаті її вистачає в кращому випадку на місяць. Але нам уже не перший рік допомагають навіть малюки з дитячих садків і шкіл - плетуть нам сіткиі. Звичайно, вони вимагають доопрацювання ".
У Міноборони повідомили, що про проблему з сітками знають і вже вирішують це питання. "Поставлено завдання - з'ясувати, де є дефіцит зимових маскувальних сіток. Найближчим часом, до першого снігу, питання має бути вирішене", - повідомив спікер Міноборони Олексій Чорнобай. У свою чергу волонтери кажуть, що час від часу з'являються проблеми не тільки з маскувальними сітками: "Бувають труднощі із запчастинами і зимовою гумою для транспорту, який в 2014 році був подарований волонтерами". У Міноборони на це парирують: дане питання на контролі і вирішується.
Самі бійці розповіли, що їм готуватися до холодів заважають обстріли - відволікають від заготівлі деревини. На дрова, на утеплення бліндажів.
А ось торішню проблему з димоходами для буржуйок вирішують знову-таки за допомогою волонтерів. "Самих буржуйок вже вистачає, у деяких підрозділів є навіть запасні. Але ось що в дефіциті було до недавнього часу - це димоходи для них. Справа в тому, що вони недовговічні. Через високі температур такі труби швидко прогорають. Ми закупили їх близько 150 штук і забезпечили ними батальйон, яким допомагаємо ", - розповіла волонтер Наталя Бреус.
Колишній боєць, а тепер волонтер фонду "Повернись живим" Андрій Римарук каже, що проблема з теплом все ж очевидна, тому як деякі підрозділи дислокуються там, де неможливо топити буржуйку, а можливо лише включити електричний калорифер. Крім того, за його словами, за останній час прийшли в непридатність акумулятори на багатьох раціях у військових, а з настанням холодів термін роботи батарей стане ще менше, ніж в теплу пору.
"В окремих випадках рації витримують лише півтори години роботи", - говорить Римарук. Багато волонтерів кажуть: незважаючи на те, що зимової форми вистачає, трапляються накладки з розмірами - бійці змушені чекати нових поставок. Є і невеликий дефіцит головних уборів - іноді солдати просять волонтерів привезти їм флісові шапки.
Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Частина правлячого РФ класу робить усе для того, щоб Шойгу в новому уряді Путіна не було - Петро Олещук

четвер, 2 травень 2024, 11:45

Політолог Петро Олещук в ефірі Radio NV припустив, що в Росії відбудуться кадрові перестановки в керівництві країною-агресором, зокрема диктатор Володимир Путін на тлі своєї «інавгурації» може позбутися міністра оборони РФ Сергія Шойгу, передають Патрі...

Окупанти просунулися на Донбасі та на півдні, ворог увірвався в ще один населений пункт, - карта DeepState

четвер, 2 травень 2024, 9:23

Аналітики повідомляють про просування окупантів в Урожайному, а також на Авдіївському напрямку після захоплення двох населених пунктів. За даними Генштабу, на зазначеній ділянці фронту минулої доби відбили 39 атак. . Збройні сили Російської Федерації ...