Пітерські панікери: "Аварія" на АЕС і "День йоду"

21 травня 2008 року увійшов в історію Росії як "день йоду".

Фото: Газета.ру

Пік паніки припав на Санкт-Петербург, повідомляють Патріоти України.

Люди за день розмели в аптеках весь йод. Розкупили молоко, консерви і дозиметри. Дехто взяв дітей і поїхав до далеких родичів. А фанати комп'ютерної гри S. T. A. L. K. E. R. вивчали способи виживання після ядерної катастрофи.

Паніка виникла через чутки про викид радіації на Ленінградській атомній електростанції. Офіційні особи та представники ЛАЕС посилено спростовували інформацію. Радіаційний фон не перевищував норми. Але інтернет і "сарафанне радіо" зробили свою справу.

Розповіді очевидців:

"Прокинувшись ранком 21 травня, я не відразу звернув увагу на кількість повідомлень у стільниковому телефоні. Їх було 13. Усі приблизно одного і того самого змісту – під Петербургом учора прогримів вибух. Над Сосновим Бором (місто, де розташована ЛАЕС) виріс ядерний грибок. Усі, хто вижив (їх небагато) доставлені в лікарні. Ленінградська, Новгородська і Псковська області, Санкт-Петербург і Карелія готуються до масової евакуації. Чесно кажучи, коли такі повідомлення надсилають твої хороші знайомі, не повірити складно", – розповідає чоловік.

У садочках дітей перестали виводити гуляти надвір. У школах повісили оголошення, в яких рекомендували батькам давати дітям йод. Автори посилалися на Комітет з охорони здоров'я Петербурга. Комздрав від цієї ініціативи відхрестився. Але петербуржці кинулися до аптек. Розкупили річний запас йоду. Ціна на препарат підскочила на 200%. Паніку вдалося зупинити лише через три дні.

Керівники ЛАЕС назвали інформацію про радіаційний викид "інформаційним тероризмом". Пізніше петербуржці припускали, що чутки могли поширити хулігани. Або аптечні мережі, щоб збути залежану продукцію.

Утім, чутки виникли не на порожньому місці. 15 травня на станції сталася нештатна ситуація. Спрацювала система захисту третього реакторного енергоблоку. За запевненнями керівництва ЛАЕС, нічого серйозного не було. Несправність швидко усунули. 18 травня для короткого ремонту був зупинений 4-й реактор ЛАЕС. 21 травня його знову включили в енергомережу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...

У Києві під час занять у школі обвалилась стеля (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:30

У спеціалізованій школі №155 у Києві під час занять обвалилася підвісна стеля. Ніхто не постраждав. Про це повідомляє Telegram-канал "Реальний Київ", передають Патріоти України. Учні, сидячи на уроках, почули гучний гуркіт з коридору. На щастя, на той ...