"Планета виживе, континенти залишаться на місцях, а от людство - не факт", - вчений-кліматолог про катастрофу, що насувається (відео)

Катаклізми будуть більшими, сильнішими і заберуть ще більшу кількість людських життів, попереджають експерти.

Люди впевнені, що Земля після кліматичних змін зможе пережити глобальний катаклізм, повідомляють Патріоти України. Однак питання, чи виживе планета, не стоїть. Набагато важливіше - чи виживуть люди.

Про це розповіла експерт-кліматолог Світлана Краковська. За її словами, планета виживе, континенти залишаться на місцях. "Питання у тому, чи виживе людство і що буде на цих континентах? Чи будуть придатні умови для життя людей, чи доведеться шукати порятунку під куполами або під землею?" - сказала експерт.

Навіть заможні люди потерпають від змін клімату і шукають кращого місця на цій планеті, та вони теж не можуть його знайти, зазначає експерт. Вона нагадала, як минулого літа ми бачили, як мільярдер Річард Бренсон, який відсиджувався у своєму бункері під час тайфуну, вийшов після цього на поверхню – а там було все зруйновано. "Катаклізми будуть більшими, сильнішими, і заберуть ще більшу кількість людських життів", - попередила Краковська.

За її словами, українців важко переконати у тому, що відбуваються кліматичні зміни: "Ми живемо в дуже гарних фізико-географічних умовах, досить далеко знаходимось і від полюсів, і від океанів, у нас родюча земля. Тому ми одні з найостанніших народів, які почали відчувати на собі ці зміни".

"На останніх парламентських слуханнях з питань щодо кліматичних змін, що вже фіксуються в Україні, були озвучені такі цифри. З 2013 до 2017 в Україні вдвічі збільшилась кількість людей, які думають про зміни клімату. Але 15% може мало що зробити, у порівнянні з європейськими країнами, де налічується понад 60% громадян, які занепокоєні кліматичними змінами", - пояснила кліматолог.

Краковська нагадала про "принципи Три "R", які вже давно є нормою для передових і заможних країн світу.

Refuse – відмовитися від того, що вам не потрібно. Якщо виникають сумніви щодо доцільності тієї чи іншої покупки – не купуйте.

Reduce – зменшити кількість того, що вам потрібно, енергії, води.

Recycle – переробити те, що ви вже використали.

"Сьогодні можливо зробити моделювання змін у кліматі Землі: вчені попереджали про те, що відбувається зараз, ще 20 років тому. Але люди не дослухалися", - зазначила кліматолог.

Вона не змогла відповісти на питання, скільки часу залишилось у людства, через один непередбачуваний чинник. "Вчених часто звинувачують у невизначеності, мовляв, не можете дати точного і відповідального прогнозу. Так, ми знаємо, як могла поводитись система, яка складається з п’яти складових - гідросфера, біосфера, атмосфера, літосфера і кріосфера. Але тепер є шостий елемент – людство (антропосфера), чия поведінка є найбільшою невизначеністю для науковців", - сказала Краковська.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...