Побороти корупцію: У США закликали Порошенка позбутися Шокіна, Яценюка і Roshen

Після півтора років перебування при владі президент України "відмовляється рішуче взятися за боротьбу з корупцією".

Петро Порошенко. Фото: www.kremenchug.ua.

Президент України Петро Порошенко повинен звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і продати компанію Roshen або ж піти зі своєї посади. Таку думку висловив в блозі, опублікованому інформаційним агентством Reuters, колишній співробітник Агентства США з міжнародного розвитку USAID Джош Коген, передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

Коген, який раніше займався менеджментом економічних реформ в державах колишнього СРСР, перераховує сумну статистику української корупції, яка в різні часи оприлюднювалася ЗМІ й міжнародними організаціями: 142 с 172 місць у світовому рейтингу Transparency International; зникнення з бюджету 12 млрд доларів на рік (про це повідомляла Al Jazeera), доля 18 млрд. доларів кредиту МВФ Україні через "ПриватБанк" Коломойського; гальмування розслідувань справ Мартиненка та екс-міністра Злочевського з боку ГПУ.

"Найбільша корупція процвітає там, де перетинаються інтереси олігархів і чиновників. Невелика кількість олігархів контролює 70% економіки України та зуміла взяти під контроль і корумпувати українські політичні та судові інститути. У результаті створено "культуру безкарності", де політики, судді, прокурори і олігархи змовилися в рамках корумпованої системи, яка вигідна всім, окрім звичайних громадян", - пише Коген в матеріалі під назвою" Корупція в Україні така, що посоромився б і нігерійський принц ".

Експерт покладає особисту відповідальність за повільні темпи боротьби з корупцією і проведення реформ на президента України і зазначає, що і після півтора років перебування при владі той "відмовляється рішуче взятися за боротьбу з корупцією". Коген вважає, щоб не втратити підтримку Заходу і не допустити приходу до влади в Україні популістів, президент України Порошенко має негайно вдатися до 4 кроків: звільнити з посади генерального прокурора Віктора Шокіна, продати свою бізнес-імперію (Порошенко єдиний з найбагатших людей України, чий статок зріс в минулому році, а банк, який належить йому, продовжує розширення в той час, коли інші закриваються, пише оглядач, відзначаючи при цьому, що немає доказів того, що Порошенко використовує посаду для просування власних бізнес-інтересів), взятися за реальну боротьбу з корупцією і відправити прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у відставку.

"Яценюк заслуговує на значну похвалу за те, що проштовхнув болючі реформи в економіці і енергетичному секторі - завдання, яке він сам назвав "політичним самогубством" - але він дистанціювався від відповідальності за боротьбу зі зловживаннями, заявивши серед іншого, що "не відповідальний за роботу прокурора ... судової системи". Яценюка і самого підозрюють у корупції, і це точно не те, чого президент повинен очікувати від другої людини держави", - пише Коген. Він зазначає, що популярність президента України Порошенко зараз вдвічі менша, ніж була у його попередника Віктора Януковича напередодні Євромайдану.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...