"Подія неприємна, але аж ніяк не катастрофічна": Таран про наслідки Brexit для України та світу

Саме міць НАТО стане індикатором майбутнього західної цивілізації, де можуть залишатися продажні і малоінтелектуальні політики, але де не буде поступок у питаннях безпеки.

Великобританія матиме від свого рішення більше наслідків. Ілюстрація: Сегодня.

"Найочевидніший для всіх наслідок Brexit - ЄС зосереджуватиметься на власних проблемах, і тому на Україну витрачатиме менше часу", - написав політолог Сергій Таран на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Але є і інші наслідки:

1) Зростатиме роль НАТО, яка лишається організацією, яка об'єднує і розширюється, і про вихід з якої не наважаються ляпати язиком навіть найзатятіші євроскептики. Саме міць НАТО є індикатором майбутнього західної цивілізації, де можуть залишатися продажні і малоінтелектуальні політики, але де не буде поступок у питаннях безпеки. Інтеграція балканських країн у НАТО - тому приклад.

2) Менш очевидно, але неминуче зростатиме роль країн Сх. Європи (насамперед Польщі). Бо про радянську агресію там пам'ятають краще. З бідних родичів, вони поступово ставатимуть країнами, які готові брати на себе відповідальність за майбутнє Європи. Україна відчує це на собі через актуалізацію десятків регіональних проектів - від фантазійної «балто-чорноморської смуги», до цілком реальних Литовсько-польсько-української бригади чи проектів транскордонного співробітництва.

3) Великобританія опиниться під збільшувальним склом уваги світової спільноти, яка з зацікавленістю спостерігатиме за референдумом в Шотландії, настроями у Півн Ірландії, де збройних конфлікт вдалося притлумити великою мірою завдяки євроінтеграції, яка тепер зводиться нанівець, за економічною динамікою на «туманному Альбіоні», бо від того, що і як там відбуватиметься, залежатиме доля євроскептицизму в інших країнах.

4) Хоча США висловили жаль з приводу Brexit, у них є всі шанси збільшити свій вплив в тому числі і на європейському континенті. Не лише через НАТО, а і через ту саму причину, через яку має радіти Путін - розхитування євроінтеграції відкриває можливості для впливу ззовнішнім гравцям.

5) В Україні ніхто не запропонує зовнішньополітичної альтернативи євроінтеграції. Це було би можливим до україно-російської війни, а так - західний вектор домінує і буде домінувати серед українських політеліт. І те, що альтернативи європейській інтеграції ніхто не запропонує, означатиме, що для української зовнішньої політики Brexit - подія, безумовно, неприємна, але аж ніяк не катастрофічна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, — офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...