"Поїздка, яку хочеться забути": Мешканка окупованого міста про "подорож" до Станиці Луганської

Назад тяглася нескінченна вервечка людей: із тачками, покупками. Раніше так їздили за покупками в місто, а ще раніше - на ярмарок, тепер - на "вільну землю".

Станиця Луганська. Фото: УНІАН.

"Вчора я ходила в Станицю. У нас так кажуть: "Сходити в Станицю". У чомусь мають рацію - більшу частину подорожі справді потрібно йти пішки", - пише Яна Вікторова для BBC, передають Патріоти України.

Моя подруга інколи придумує навмисно грубуваті слівця, щоб надати заходу іронічного відтінку. Вона би сказала: "Лазила в Станицю?" І ми обидві усміхнулися б. Та як не називай мій вчорашній рейд, він залишив важкий післясмак.

Дістатися до блокпоста з боку "ЛНР" на Станицю можна лише одним шляхом, який долають на таксі, велосипедах чи рейсових автобусах за 10 рублів з людини. Їхати автобусом лише хвилин 20. Місце висадки вкрите недопалками і порожніми пляшками. До 8 ранку приїжджає на вахту карета "швидкої", чергує МНС, є бак з питною водою. Навіть лавочки є, хоча це не рятує ситуації.

Вчора я опинилася в черзі о 7:34 ранку. За години чекання в цьому живому потоці я дізналася, що місце в таксі коштує 50 рублів, а все таксі - 200, що вагітних, інвалідів і батьків із дітьми пропускають без черги, і ще є ті, кого за гроші без черги пускають обидві сторони - і українська, і "ЛНР". Це переважно заповзятливі торговці помідорами, на які зараз особливий попит.

Добре це чи ні, але я не належу до жодної пільгової категорії, а брати з собою дитину, щоби пройти без черги, мені здалося абсурдним. Хоча після шести годин очікування на сонці жодна з думок мені вже не здавалася абсурдною.

У черзі стояли переважно пенсіонери, які у Станиці знімають з карток українську пенсію. Були й ті, хто вирушив до Станиці за дешевими овочами, взявши для цього ящики і візки, рюкзаки і картонки... Звичайно, на цьому тлі дуже виділялися всі ті, хто вирушив підкорювати Станицю без речей і був молодий.

Позаду мене кілька годин у цій нескінченній черзі на самому сонці стояли чоловік із дружиною. Вона шепотіла йому: "Стань у тінь, з твоєю зачіскою можна отримати сонячний удар!" Я посміхнулася, побачивши його лисину. Але найбільш зворушливим було те, що він стояв з дружиною ці три години просто проводжаючи її... Коли черга трохи зрушила, він, поцілувавши дружину, пішов. Такі картинки чомусь врізаються в пам'ять найбільше.

Ох, ці години чекання... Я легковажно не взяла з собою нічого - ні капелюха, ні води. І вже за кілька годин відчайдушно шкодувала про це. Багатьом літнім людям ставало погано на сонці - хтось міряв тиск у "швидкій", хтось прикладав мокрі пов'язки до голови. Випробування дорогою - перевірка на стійкість. "Скількох "покосить" ця дорога?" - не звертаючись ні до кого, сказав старий позаду мене.

Вже потрапивши на міст - о, благословенний міст! - я побачила літню жінку, яка присіла за високою травою, по-старечому не згинаючи колін. І всі ми, хто йшов повз, удавали, що не бачимо, як вона випорожнюється за два кроки від нас...

Ще одна черга - перед українським блокпостом. Два дерев'яних туалети, крита дерев'яна альтанка, носилки, МНСники на чергуванні.

Військові жартують, розглядаючи виснаженій натовп: "Ви можете тут співати, танцювати! Навіть кохатися - я не скажу нічого!" Всі заздрісно дивляться на дівчат у коротких шортиках, яких проводять без черги. За шість годин очікування я прокляла своє рішення йти у Станицю. Мої мотиви на сорокаградусній спеці почали здаватися такими несуттєвими...

"Пустіть, я взагалі повинна йти без черги! Я йду по "смертній" - у мене чоловік на міні підірвався!". Я йшла і туди, і назад за цією дивною жінкою. В руках у неї був старий віник, замотаний пакетом, а в старій сумці - газети. Свій дивний вантаж вона несла і туди, і назад.

Як же багато дивних людей я побачила в тій дивній дорозі! Люди котили по мосту стару жінку в інвалідному візку, нову пральну машинку на тачці, швабри, дитячу машинку, старий холодильник... Але особливим попитом, звичайно, користувалися овочі та фрукти, які в Станиці коштують копійки, в той час як на ринках Луганська їх продають неймовірно дорого (для порівняння: помідори в Станиці коштують 3 гривні за кілограм, у Луганську вони ж - від 65 до 95 рублів за кіло).

На останньому відрізку шляху український військовий пожартував: "У нас зараз акція! У кого сьогодні день народження, пускаємо без черги! Нема таких? Добре. Друга акція: хто знає, коли народився наш великий український поет Тарас Шевченко? День і місяць називаєте правильно, але року не знаєте. Добре, тоді третя акція: у кого ЛНРівській паспорт, пропускаємо просто зараз. Немає таких? Тоді стійте". Літні люди запобігають перед військовими - і з одними, і з іншими. Хтось із чоловіків повчає: "Не розмовляйте з ними, не сперечайтеся. Мовчіть!"

Станиця зустріла спекою і розпеченим повітрям, розрухою і пам'ятником жінці із носом, відбитим снарядом. Але я так втомилася, що мене, ймовірно, не здивувало б уже нічого. У скронях билося: "Назад не прийду". Люди розсіялися - в банк і на ринок, а потім в місцеві магазини, скуповуючи буквально все: сало, сир, ковбасу, олію, туалетний папір.

Переді мною, вже звично запопадливо, жінка звернулася до продавця: "Ми у вас немісцеві, ми у вас гості..." Назад тяглася нескінченна вервечка людей: із тачками, покупками. Раніше так їздили за покупками в місто, а ще раніше - на ярмарок. Знову запобігливість перед військовими і пошепки лайливе: "Розсівся, пускай уже, бивень!"

Я йшла назад крізь спеку, неймовірно щаслива, що мій день добігає кінця і вранці я зможу забути його, ніби його й не було. Йшла, байдужа до всього, під надривні голосіння на тому ж мосту древньої немічної бабусі: "Будь ласка, дайте постояти хвилинку, хоча б хвилинку, інакше я помру..."

А діти завзято тягли її під руки назад - з рейду за пенсією. Дивно, що після таких днів черствішаєш і загартовуєшся. Покриваєшся байдужістю до всього. І ще хочеться, щоб уже зранку все було як раніше, а цього дня не було.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Гроза" Серебрянського лісу: Окупант намагався воювати із ЗСУ за допомогою лука (відео)

вівторок, 21 травень 2024, 13:56

У соцмережах з’явилося відео з російським загарбником, який вирішив наслідувати Джона Рембо з культових американських бойовиків зі Сильвестром Сталлоне, передають Патріоти України. Річ у тім, що загарбник із чеченського підрозділу Ахмат намагається вою...

Ламають кістки та зрізають шкіру: Парамедикиня Пташка розповіла про знущання російських окупантів з українських полонених

вівторок, 21 травень 2024, 13:42

Парамедикиня-доброволець Національної гвардії України Катерина Поліщук з позивним Пташка поділилася спогадами про російський полон та розповіла, як він на неї вплинув - 20 травня виповнилося два роки відтоді, як завершилася героїчна оборона Маріуполя, ...