Політолог: "Для нас вихід із "Мінська" першими буде величезною помилкою"

Чи можна поховати Мінські домовленості

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко у коментарі Слову і Ділу проаналізував порушення Мінських домовленостей Росією і їх наслідки для України, інформують Патріоти України.

Політолог переконаний, що Росія не вийде з «Мінська», а українська сторона має зрозуміти, що першими піти на такий крок ми не можемо.

Як зауважив експерт, нині деякі з наших політиків грають в ідеологію війни, апелюючи до того, що «Мінськ» давно похований.

«Для нас вихід із «Мінська» першими буде величезною помилкою. В такому разі саме Україна виглядатиме в очах наших західних партнерів як держава, що прагне війни, продовження конфлікту. Виходить, якщо Україна не хоче вести переговори, першою виходить із переговорного процесу – значить, нам не потрібен мир. Ми не розв’яжемо проблему, а створимо ще більше проблем із нашими партнерами. В них інша логіка. Вони надають перевагу переговорам, а не війнам і блокадам», – переконаний Фесенко.

Саме тому, на його думку, нині «нормандська четвірка» та Захід закликають припинити блокаду, оскільки це, як вони вважають, є шляхом до продовження війни.

«Цього не розуміють наші «гарячі голови», але в західних партнерів інший погляд на ситуацію», – запевнив фахівець.

«Півтора року нас запевняють, що Мінські домовленості не працюють. Але що говорять західні лідери? Захід не бачить альтернативи», – констатував експерт.

«Поховати» Мінські домовленості можуть лише Німеччина з Францією, а не Україна і РФ. Ось коли ФРН чи Франція визнають, що «Мінськ» не працює, тоді буде пошук нового формату», – підкреслив політолог.

За його прогнозом, протягом цього року позиції ФРН та Франції навряд чи зміниться, хіба що виникне якийсь форс-мажор.

Другим фактором, стверджує фахівець, який може остаточно зруйнувати Мінські домовленості, може стати відновлення масштабних бойових дій. Не локальних, як під Авдіївкою, а повномасштабних.

Третій варіант остаточного припинення «Мінська» – Франція та Німеччина визнають, що політична частина Мінських домовленостей не працює, оскільки «тоді ми зможемо не виходити з переговорів, але поставити жорстко питання про те, що політична частина «Мінська» не працює».

Крім того, як пояснив політолог, апелювати до того, що політична частина Мінських угод не працює, можна за двох обставин.

«По-перше, якщо сепаратисти проводять місцеві вибори не за українським законом, домовленостями в Мінську, а за власними правилами. Тоді «Мінськ-2» в політичній частині припиняє свою актуальність. Саме проведення виборів у «республіках» у листопаді 2014 року поклало край «Мінську-1». Поки сепаратисти до цього не вдаються, розуміючи наслідки», – стверджує Фесенко.

Другою умовою, за його словами, може слугувати повне, а не часткове, як у випадку з паспортами «ДНР/ЛНР», визнання Росією «республік» як самостійних держав.

«У такому разі це означатиме, що політична частина Мінських домовленостей втрачає актуальність. Відбутися це має приблизно так само, як в Абхазії та Південній Осетії», – підсумував політолог.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Знайшли гідне застосування": Роми здали новітній російський безпілотник на металолом

понеділок, 29 квітень 2024, 21:55

Роми в Тамбовській області РФ хотіли здати безпілотний літальний апарат на металолом. Про це повідомляє Baza, передають Патріоти України. За інформацією ЗМІ, співробітники пункту прийому металолому в Первомайському районі звернулися в поліцію, коли отр...

"Бо сама Юля - нуль і на що не впливає": Український журналіст порадив вдові Навального звернутися до... СБУ

понеділок, 29 квітень 2024, 21:43

Замість того, щоб чекати і терпіти, Юлія Навальна має обрати інший шлях боротьби – заявити, що Росію захопили злочинці та закликати всіх до боротьби із ними. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти України. «Для...