Поліцейські все ж грабували будинки в Княжичах? Нові подробиці розслідування

Розслідування перестрілки в Княжичах, в якій загинуло п'ятеро правоохоронців, прийняло новий поворот. Точніше, повернулося до початкової, неофіційною, версії, яку протягом 1,5 місяців заперечували в МВС - поліцейські замішані в пограбуванні елітних будинків.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що будинок, біля якого була перестрілка, був пограбований після грабіжників і правоохоронцями. "Зараз у нас є факти того, що будинок, біля якого сталася перестрілка, був пограбований двічі: один раз грабіжниками, другий раз - співробітниками правоохоронних органів", - сказав він.

Ще 4 грудня 2016 року, в ніч, коли і сталася перестрілка, місцеві жителі, журналісти і екс-співробітники МВС допускали, що в Княжичах орудувала банда грабіжників-поліцейських. За однією з висловлених тоді версій, сама стрілянина сталася через те, що співробітники держохорони затримали двох поліцейських, які нібито грабували будинок, а КОРД "прийшов відбивати своїх". Також була версія, що поліцейських-грабіжників затримали співробітники ДСО, а КОРД просто провів зачистку.

Втім, єдине, що відомо напевно і до цього дня - це п'ять загиблих. Загинули два співробітника держохорони, два співробітника поліцейської розвідки і один боєць КОРДу. ДСОшники і поліцейські, яких вони затримали, були розстріляні прямо в маркованому автомобілі ДСО.

Варто відзначити, що трагедію в Княжичах першим прокоментував народний депутат, радник міністра МВС Антон Геращенко. Він заявив, що поліцейські розвідники вистежували в будинку злодіїв, про яких у них була оперативна інформація, але спрацювала сигналізація в сусідньому будинку, і приїхали співробітники ДСО. Затримали розвідників, а КОРД вирішив, що це бандити затримали поліцейських і їх потрібно визволяти. Почалася "плутанина". І закінчилася п'ятьма мертвими правоохоронцями.

Взагалі "плутанина", вона ж "недостатня координація між підрозділами", вона ж "помилки і недоліки в плануванні операції", була і є основною версією МВС. Версії про ймовірність того, що грабували самі поліцейські, грубо відміталися: "Це відверта дурість. Одна баба сказала, що поліцейські самі грабували будинок і приїхала служба держохорони ... Я ще раз вам можу сказати точно, що служба захоплення була впевнена, як я це розумію , що хлопці-розвідники потрапили в біду і захоплені бандитами. Тому був наказ йти на штурм. Далі вже ніч, плутанина ", - заявив Геращенко. В. о. глави Нацполіціі Вадим Троян заявив, що "в жодних крадіжках поліцейські не брали участі, вони брали участь у спецоперації".

Але поліцейські проводили лише службову перевірку, а кримінальну справу веде Генпрокуратура, яка і допустила, що поліцейські все-таки грабували елітні будинки в Княжичах.

В цілому, справа ясна, що справа темна. Розслідування триває і обростає новими подробицями і новими статтями Кримінального кодексу. Луценко заявив, що підозру керівництву операцією в с. Княжичі можуть розширити на ст. 115 Кримінального кодексу ( "Умисне вбивство").

"Пройшов ряд слідчих дій, які дозволяють нам говорити про уточнення підозри керівникам цієї операції ... У них у всіх зараз є службова недбалість, яка призвела до особливо тяжких наслідків у вигляді загиблих. Але після експертиз воно може бути уточнено, в тому числі пред'явленням статті 115 ( "Вбивство"), - зазначив він.

На сьогоднішній день за результатами службового розслідування поліції глава київської поліції Андрій Крищенко і керівник Шевченківського райуправління поліції Києва Герман Приступа попереджені про неповну посадову відповідність. Також з посад звільнені 7 офіцерів, ще до 9 застосовані дисциплінарні стягнення.

Нам залишається дочекатися результатів слідства і сподіватися, що ми дізнаємося правду, якою б неприємною вона не була, а винні понесуть справедливе покарання.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...