Політична криза в країні з відставкою Яценюка тільки починається, - Портніков

Українці підійшли до моменту відставки прем'єра в ситуації фактичної втрати президентом громадської довіри через панамський скандал і провал нідерландського референдуму.

Відставка Арсенія Яценюка всіх проблем в уряді не вирішить. Фото: Сегодня.

"Заяву про відставку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка можна схарактеризувати як рух в напрямку виходу з політичної кризи, в якій перебуває наша країна. Однак насправді мова може йти виключно про можливість подальшого поглиблення кризи. Відставка прем'єра не тільки не допоможе стабілізувати коаліцію і владу - вона здатна дати поштовх до посилення недовіри до влади, причому тепер ця недовіра може зіграти поганий жарт вже з головою держави і урядом, за який він фактично буде відповідати", - написав журналіст Віталій Портніков у своїй статті для espreso.tv, передають Патріоти України.

Необхідно усвідомити те, що нинішня криза обумовлена перш за все внутрішньою боротьбою в таборі самих реформаторів. Багатьох учасників цієї боротьби з точки зору політичної кон'юнктури можна зрозуміти. Можна зрозуміти лідерів політичних партій, що орієнтуються на соціальний запит. Адже вони переконані, що зниження рівня життя населення - сприятливий момент для збільшення власного представництва в парламенті.

При цьому ані саме населення, ані, що найсумніше, лідери самих цих партій не здатні зрозуміти, що ресурсів на підвищення стандартів в країні більше немає - і не буде, поки не запуститься економіка нового зразку. А це означає, що будь-який український уряд змушений буде погоджувати свою політику з міжнародними кредиторами.

Можна зрозуміти колишнього грузинського президента Михаїла Саакашвілі, який прагне реалізуватися в Україні після поразки в Грузії. При цьому сам Саакашвілі не може правильно оцінити причини своєї поразки, пояснює їх якоюсь "спецоперацією" і не помічає, що фіаско сталося через відсутність результатів у двох найважливіших для Грузії (і тепер для України) сферах - деолігархізації і відновленні територіальної цілісності країни. Саме тому Саакашвілі не усвідомлює, що не знає рецепту вирішення цих головних проблем, без якого українські реформи не дадуть належного результату і приведуть лише до поразки реформаторів.

Але кого не можна зрозуміти - так це президента України. Задля посилення власного контролю за владними структурами цей досвідчений політик наважився на ослаблення балансу у владі і фактично відмовився підтримувати кабінет до моменту зміни прем'єр-міністра на власного соратника. При цьому президенту не були потрібні ані дострокові вибори - його партія навряд чи може повторити свій результат в майбутньому, ані реванш - він і так голова держави.

В результаті ми підійшли до моменту відставки прем'єра в ситуації фактичної втрати президентом громадської довіри через панамський скандал і провал нідерландського референдуму. І справа навіть не в тому, наскільки обґрунтовані претензії до Петра Порошенка щодо незаконності його офшорних операцій і наскільки оприлюднення фактів з "панамського досьє" вплинуло на голосування голландців. Справа в тому, що втрата довіри вже є. І в цій ситуації на уряд, який сформує представник БПП, буде неминуче поширюватися недовіра до фактичного лідера БПП. Це сталося б, якщо чесно, і без панамської історії. Просто не так швидко.

Ґрунтуючись на цьому, я і беруся стверджувати, що політична криза в країні не завершена з відставкою Арсенія Яценюка. Політична криза в країні тільки починається з відставкою Арсенія Яценюка - ось правильне визначення. Для подолання цієї політичної кризи необхідно наступне:

1. Неупереджене та компетентне розслідування ситуації з "панамським досьє" при повному сприянні глави держави. У ситуації, коли цим розслідуванням не можуть займатися ані Антикорупційне бюро, ані Генеральна прокуратура, президент і парламент повинні виступити з ініціативою створення спеціальної комісії з міжнародною експертною участю. Відновлення довіри - це не кілька газетних статей. Це правовий висновок, до якого прислухаються як українське суспільство, так і цивілізований світ.

2. Відмова від ідеї превалювання однієї з політичних сил в коаліції за рахунок інших і безсовісного жонглювання рейтингами і соціологічними даними заради посилення власного контролю над владою. Президент і його партія ризикують в найближчі місяці побачити такі рейтинги, після яких можна буде взагалі відмовлятися від будь-якої відповідальності за майбутнє країни. Чи означає це, що така відмова має відбутися?

3. Повернення до балансу політичних сил в коаліції згідно конституційної моделі парламентсько-президентської республіки. Відмова від ідеї дострокових парламентських виборів - що допоможе лідерам соціально орієнтованих політичних сил вжити свою енергію на зміни в країні, а не на підготовку до цих виборів. Одночасно активність глави адміністрації Одеської області та його команди повинна бути - за сприяння президента і уряду - спрямована на отримання конкретних результатів реформ в цьому регіоні і перетворення його на полігон змін, а не на барвисті пояснення того, чому нічого не можна змінити.

4. Призначення незалежного генерального прокурора України, що буде користуватися довірою суспільства і парламенту. Проведення ним кадрової та системної реформи Генеральної прокуратури.

5. Висування президентом власних ініціатив з проведення радикальної судової реформи, без якої будь-які економічні перетворення безглузді, а інвестиції недосяжні.

Це тільки перші п'ять пунктів, без невідкладного виконання яких криза буде приймати лавиноподібний масштаб і може привести до тотальної дестабілізації ситуації в країні, остаточного краху довіри до інституцій, довготривалої поразки реформ - і все це на тлі агресії і війни. Звичайно, зробити потрібно ще дуже багато, але це те, з чого потрібно починати. У разі, якщо до моїх думок прислухаються, я негайно запропоную президенту, парламенту і суспільству план подальших кроків з подолання кризи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про перегрупування (переміщення) військ противника... - Машовець

четвер, 2 травень 2024, 4:15

1. Спочату про перегрупування (переміщення) військ противника... . Джерело

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...