Польський президент прибув до України: Чи варто чекати на потепління відносин з Польщею, - Чорновіл

Як відомо, напередодні у Польщі відверто блокували можливість поїздки Дуди в Україну.

Порошенко і Дуда у Харкові. Ілюстрація:Гордон

"Нам не слід очікувати від зустрічі президентів України та Польщі того, чого вона просто не може дати." Про це на сайті Новое время пише екс-нардеп Тарас Чорновіл, передають Патріоти України, продовжуючи:

Важливо зрозуміти, що зустріч не була офіційною. І це не офіційний візит президента Дуди в Україну. Це візит вшанування пам'яті польських офіцерів, які тим же методом, що і в Катині, були закатовані у нас, в Харкові. Ми забуваємо про те, що катинський злочин має кілька різних місць і локацій. Так ось польський президент приїхав формально вшанувати пам'яті своїх земляків. Але цей захід відбувається спільно з президентом України. Ми демонструємо свою позицію, і це дуже хороший знак.

Також під час цього візиту була певна переговорна частина між президентами. Тобто сталося те, чого найбільше не хотів Вітольд Ващиковський і, мені здається, не хотів Ярослав Качинський. Нагадаю, що в Польщі відверто блокували можливість поїздки Дуди в Україну. Ващиковський, міністр закордонних справ Польщі, спеціально порушував всі принципи субординації і заявляв про те, що не рекомендує президенту Дуді їхати з візитом в Україну. Це страшне порушення. Такі рекомендації можна робити таємно, виключно в закритому режимі. Коли це робиться публічно, в пресі, це виклик, це плювок своєму президенту в обличчя.

Чому Ващиковський так не хотів, щоб ці переговори відбулися? Думаю, в Європі дуже серйозно оцінюють переговорні здібності Порошенка. Український президент вміє "витягувати" зі свого співрозмовника те, що він хоче почути. У різних випадках – по-різному. Але у випадку з Дудою йому це частково вдалося.

Важливий момент. Анджей Дуда не є найвпливовішим чоловіком у Польщі. На жаль, "Право і справедливість", хоч і є правою партією, але вона відновила фактично комуністичну систему управління, при якій головну роль в країні грає не всенародно обраний президент, а генеральний секретар партії (як в радянському союзі), тобто Ярослав Качинський.

Проте, Дуда – це постать, це президент країни, і він має свій вплив. Тональність Польщі щодо України змінюється. Тому можна розраховувати на зняття деяких протистоянь у взаємовідносинах Польщі та України, зниження рівня конфлікту, вихід на те, що ми будемо шукати щось спільне в розумінні історії. І це позитивний момент.

Не менш знаковим є ще й те, що Польща формально і офіційно підтвердила, що вона буде наполягати на введенні миротворчої місії ООН на Донбас. І буде підтримувати саме український варіант, і це для нас теж дуже важливо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...