Померла відома радянська режисерка (фото, відео)

Режисер і сценарист померла на 84-му році життя.

Кіра Муратова. Фото: oiff.com.uaУ середу, 6 червня не стало легендарного українського і радянського режисера і сценариста Кіри Муратової, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК Україна. Причина смерті поки не розголошується.

Ім'я Кіри Георгіївни Муратової залишилося викарбуваним не тільки в українському кінематографі, а й у світовому. Її фільми були соціальними і неоднозначними.
Кіра Муратова народилася 5 листопада 1934 року в бессарабському місті Сороки. Її батько був росіянином, мати – єврейкою. Майбутня зірка кіно навчалася на філологічному факультеті в Москві, а після вступила на режисерський факультет Вдіку, де навчалася в майстерні Сергія Герасимова і Тамари Макарової. Кар'єру Кіра Муратова почала в 1961 році, коли стала режисером на Одеській кіностудії. Саме тоді вона почала знімати свої перші фільми разом з майбутнім чоловіком Олександром Муратовим. Першою самостійною роботою режисера стала картина "Короткі зустрічі". У цьому фільмі зіграла сама Кіра Муратова, а також Володимир Висоцький.
У 70-х Кірі Муратовій довелося виїхати з Одеси в Петербург через скандали з керівництвом Одеської кіностудії. Так "Ленфільм" випустив фільм "Пізнаючи білий світ" (1978). Муратова познайомилася з художником Євгеном Голубенко, який став її другим чоловіком і співавтором сценаріїв. У 1971 році Муратова зняла "Довгі проводи", втім побачити фільм глядачі змогли тільки в 1987 році. Фільм був заборонений спеціальною постановою ЦК Компартії України. Серед найбільш значущих робіт режисера - "Зміна долі", "Астенічний синдром", "Чутливий міліціонер". Останніми роботами режисера стали драми "Мелодія для шарманки" і "Вічне повернення. Кастинг".

"Астенічний синдром" був нагороджений Спеціальним призом журі "Срібний ведмідь" 40-го Берлінського кінофестивалю (1990 рік). Також Муратова – єдиний український режисер, удостоєний російської незалежної премії "Тріумф". Нагороду їй вручили в 1995 році за великий особистий внесок у світову культуру. У 2017 році Кіру Муратову запросили до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії "Оскар".

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...