Порошенко повинен піти у відставку, - Єгор Соболєв

Якщо нам не уникнути нової революції, то вона повинна стати тією, яка остаточно змінить старі правила в державі, вважає нардеп.

Єгор Соболєв. Фото:dnepr.info

Що робити? Думаю, багато хто поставив собі це питання після публікації розслідування про створення Петром Порошенком офшорної компанії на Віргінських островах. То що ж? Про це пише на сайті Новое время народний депутат Єгор Соболєв, інформують Патріоти України.

Найгірше для мене в цій історії — реакція самого президента. Мовляв, я нічого не порушив. Петро Порошенко з хрускотом розтоптує залишки надії на те, що він почне виправлятися хоча б під тиском громадської думки. Що ж тепер робити? Всоте констатувати, що Порошенко йде шляхом Януковича? Не бачу в цьому великого сенсу.

Як створити добропорядну державу? Перетворити країну зі злодійкуватої на сервісну? Чому українці двічі виходили на Майдан, але кожен раз згодом клептократи повертали собі владу?

Головна технологія їхнього виграшу і нашого програшу пов'язана з необмеженим впливом олігархів. Монополізація великих секторів економіки — лише частина проблеми. В їхніх руках — центральні телеканали. І найважливіше — вплив на більшість політичних сил. Парламентсько-урядова коаліція не стане новою на чолі зі старими клептократами.

Але що все‑таки робити? Вчитися на власних помилках. Ми вигнали попереднього президента, але поки що не зачепили жодного олігарха.

Для мене показовою стала історія про обрання Порошенка на пост президента, озвучена Фірташем на суді у Відні перед загрозою екстрадиції в США. Тоді Фірташ розповів про переговори з Порошенком і Віталієм Кличком напередодні виборів, призначених після вигнання Януковича Євромайданом. "Головне, що ми отримали те, чого хотіли: Порошенко — президент, Кличко став мером",— підбив результат тих зустрічей олігарх.

Також важливо запитати себе: а наскільки українськими є олігархи? І йдеться не про національність. На початку цієї війни я був неприємно вражений пасивністю більшості олігархів у протидії російській агресії. Здавалося б, вони першими повинні були боротися проти Володимира Путіна, який в Росії знищив чи підпорядкував всіх олігархів. Але за фактом його вторгненню в Україну протидіяв тільки Коломойський. Інші в кращому разі вибрали нейтралітет або відверто допомагали, як Ахметов.

Для пояснення цього феномена, очевидно, варто задуматися: а як з'явилася більшість наших олігархів? Через посередництво в контрактах з РФ, перш за все — газових. Це вкрай специфічний бізнес, де немає випадкових людей, і який у самій Росії сконцентрований у руках довірених людей того ж Путіна. І Фірташ з історією про RosUkrEnergo є блискучим прикладом цієї схеми.

Вважаю, Порошенко повинен піти у відставку. Сприяння вищій корупції, що продовжує знищувати економіку під час війни за незалежність, неприпустимо для президента.

Але самі собою дострокові вибори нового глави держави, як і парламенту, не розв'яжуть проблем. Суспільству потрібен чіткий план позбавлення клептократів сили і створення максимальної кількості можливостей для приходу до влади добропорядних громадян.

Разом з авторами перших законів про люстрацію ми зареєстрували новий проект, що вимагає перевірок всіх кандидатів у президенти і членів парламенту на відповідність закону Про очищення влади. Зокрема, здатності пояснити своє майно.

Ще одна ідея: перехід до обрання нового парламенту за системою відкритих списків партій з відмовою виборів в округах, де технології гречки змінилися непереможними технологіями прямого підкупу.

Якщо нам не уникнути нової революції, то вона повинна стати тією, яка остаточно змінить старі правила в державі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...