Повернути своє, щоб вижити: До комуністичного терору Україна мала найбільший приріст населення у Європі

В 1932-1934 роках в Україні померло 9 мільйонів 549 тисяч 300 людей, пишуть експерти

Що впливало на демографію в Україні? Фото: nbnews.com.ua

На Міжнародній науково-практичній конференції «Голодомор 1932-1933 років: втрати української нації», що недавно відбулася в приміщенні КНУ імені Тараса Шевченка, відомі вітчизняні та зарубіжні історики, етнологи, соціологи, правознавці говорили про всебічні втрати українців унаслідок одного з найжахливіших злочинів комуністичної доби. Про це пише журналіст Тарас Здоровило, повідомляють Патріоти України з посиланням на видання "Україна Молода", продовжуючи:

"Немає сумніву: ще не одне десятиліття будуть випливати все нові й нові факти того, що в ті страшні часи реально відбувалося в Україні. І ця конференція була присвячена не лише питанням політичного, етнічного характеру, а також питанню методології з’ясування, яку кількість громадян Україна втратила внаслідок трагічних подій початку 1930-х років. Доповідачі говорили про різні втрати: демографічні, соціальні, правові, ментальні, культурні та духовні.

Голод в Україні панував від серпня-вересня 1932-го до липня 1933-го

У ХХ столітті український народ зазнав чи не найбільших втрат серед своїх сусідів. Американський правник польсько-єврейського походження Рафаель Лемкін уперше вжив термін «геноцид» (генос (із грецької) — означає расу чи народ, цид (із латинської) — мордувати).

Він зазначив, що «між 1926-м і 1933 роками частка українців у населенні України знизилася з 80 до 73 відсотків. Унаслідок голоду та депортації українське населення зменшилося в абсолютних числах із 23,3 до 19,2 мільйона, тоді як неукраїнське — зросло на 5,6 мільйона. Якщо взяти до уваги, що колись Україна мала найбільший рівень приросту населення в Європі, приблизно 800 тисяч щорічно, то можна легко побачити, що російська політика досягла свого...».

Титанічними зусиллями українських емігрантів упродовж декількох років було створено міжнародну комісію, яка восени 1988 року, з огляду на відмову уряду СРСР надати необхідні документи, була змушена для визначення втрат населення України звернутися до матеріалів переписів, що відбувалися у Радянському Союзі в 1926-му і 1939 роках.

Картина навіть відкритих більшовиками статистичних матеріалів виявилася вражаючою: за вказаний період населення СРСР збільшилося на 16 %, РРФСР — на 28, БРСР — на 11,2, а в УРСР за цей період кількість жителів зменшилася на 9,9 %!

Відтак документ комісії, який невдовзі було оприлюднено, засвідчив висновки беззастережних правників із усього світу, що «голод в Україні панував від серпня-вересня 1932 до липня 1933 років».

А число жертв голоду в Україні становило щонайменше 4,5 мільйона осіб. До цього числа слід додати 3 мільйони жертв голоду поза межами України — по одному мільйонові для районів Казахстану, Долішної Волги і Північного Кавказу. Таким чином, комісія дійшла висновку, що голод 1932-33 років у цілому забрав 7,5 мільйона життів.

Більшість членів комісії погодилася, що відповідальність за голод лежить на владі Радянського Союзу, і немає сумніву, що він був наслідком заходів, здійснених «центральною владою».

І незалежно від ролі, яку виконували місцеві комнезами у втіленні в життя цих заходів, для більшості членів комісії було «очевидним, що в основі всю відповідальність за це несе центральна влада». Такий висновок зробили кращі юристи всього світу. І тільки після того в Україні офіційно заговорили про штучний голод, який забрав життя мільйонів безневинних людей.

Голів сільрад карали за фіксацію великої кількості смертей

Необхідність у проведенні такої конференції постала ще кілька років тому. Адже зараз скрізь фігурують цифри кількості жертв Голодомору, які підрахували в Інституті демографії та соціальних досліджень, і «майданчика», аби щось протиставити їм, не має жоден науковець.

Зокрема, за підрахунками експертів Інституту демографії спільно з науковцями із Центу стилістики Євразії та Східної Європи, що при університеті Пн. Кароліни (США), встановлено: в 1932-1934 роках в Україні померло 9 мільйонів 549 тисяч 300 людей.

Із них надсмертність порівняно із попередніми роками становить 3 мільйони 942 тисячі осіб. І ось саме цю цифру Інститут демографії вказує, як число жертв Голодомору. Також майже рік тому ці ж дані було розіслано в всі інституції США та Канади (які досліджують питання Голодомору) й рекомендовано використовувати як остаточні.

Історики з цим числом не погоджуються. Тим паче що методики підрахунку Інституту демографії ніде не друкуються. Історики говорять про некоректність базових даних, а саме: демографи у своїх дослідженнях посилаються на Всесоюзний перепис населення.

Але ж відомо, що якість перепису від 1937-го та 1939 років, як і всієї радянської статистики, — сумнівна. У прагненні приховати масштаби злочину та його згубні наслідки кремлівське компартійне керівництво заборонило органам запису актів громадянського стану, органам обліку природного руху населення та медичним закладам фіксувати справжню причину смерті. А коли в 1933 році голод сягнув апогею, померлих ховали у спільних могилах без будь-якої реєстрації взагалі.

По-друге: величезне «провалля» в кількості книг записів смертей і народження, які були або знищені, або загублені (зі свідчення очевидців відомо, що писали на клаптиках паперу, коли книги закінчувалися).

По-третє: не фіксували смерті в самих сільрадах. Відомо, що коли приходили записувати, то відповідь була такою: «Що ти принесла дитину в голодовку записувати? Завтра знову прийдеш робити запис, що вона померла!»

Архівні матеріали свідчать, що підрахунки, які вели в сільрадах, і підрахунки, які, наприклад, вели місцеві вчителі, священики, — сильно різняться. Адже голів сільрад карали за фіксацію великої кількості смертей.

Водночас питання визначення числа жертв Голодомору залишається дискусійним і після озвучення результатів демографічної експертизи в суді та виходу у світ у 2014 року окремого видання за матеріалами кримінальної справи № 475. Загалом, високо оцінюючи використані експертами-демографами методики досліджень, історики критично ставляться до базових даних, узятих ними для експертизи.

Наприклад, не корелюється показник чисельності населення станом на початок 1932 року. Так, в експертному висновку Інституту демографії кримінальної справи №475 зазначено, що на 1 січня 1932 року він дорівнює 31,7 млн. осіб, а в загальній таблиці адміністративно-територіального поділу УРСР (що ввійшла до довідників основних статистичних економічних показників, виданих у Харкові в 1933 році) — видно цифру 32,548 млн.

Тобто при проведенні судово-медично-демографічної експертизи було використано цифру, меншу на 848 тисяч осіб, яка потім не була врахована демографами при підрахунку кількості жертв загиблих. Демографи в цих питаннях зобов’язані співпрацювати з істориками.

Також є дивним використання терміна «надсмертність», як остаточна кількість убитих Голодомором (3, 9 млн.). Фактична (природна), за умови відсутності голоду, смертність не враховується, а це 1,606 млн. осіб. А з урахуванням ненароджуваності (1,2 млн.) — це 6,7 млн. осіб.

Але природний рівень смертності Інститут демографії не зараховує до вбитих Голодомором. Адже, якщо 1,606 млн. людей мали померти «своєю» смертю, то чи є дані про те, що вони також не вмирали від голоду?!..

Демографи посилаються на недостовірну сталінську статистику

Імперичні оцінки числа жертв Голодомору, що почали з’являтися в західній пресі, а також записи в щоденниках очевидців — усе свідчить про те, що реальна цифра загиблих перевищує 10 мільйонів!

Навіть звітність Державного політичного управління, що складалася не для стороннього ока, а тим більше — особисте листування керівників ДПУ вищого рангу, засвідчують катастрофічний рівень смертності.

Зокрема, начальник Харківського облвідділу ДПУ Зіновій Кацнельсон в особистому листі до наркома Всеволода Балицького від 5 червня 1933 року хоч і мотивує голод продовольчими труднощами, але картини українського апокаліпсису описує реалістично.

Зокрема, він зазначає, що із 64 районів області особливо «уражені» — 23. Називає 12 районів, де захворюваність і смертність на ґрунті виснаження стали набувати загрозливих розмірів, вказуючи, що жодної допомоги голодуючим не було...

Він пише: «Смертність із кожним днем зростає й настільки розширила розміри, що низка сільрад припинила реєстрацію померлих». А скільки подібних секретних доповідних було по інших областях?..

Держава свідомо приховувала масштаби смертності на теренах України, й сховати реальну кількість жертв скоєного злочину було неважко. В 1934 році книги реєстрації актів цивільного стану за розпорядженням влади вилучили з сільрад і передали до особливих відділів райвиконкомів, підпорядкованих НКВС.

Отже, при встановленні людських втрат Голодомору краще спиратися не на демографічні показники «надсмертності», а на загальну кількість померлих за 1932-34 роки та враховувати не лише Всесоюзні переписи (які були сфальсифіковані), а й використовувати нововиявлені документи в архівах і співпрацювати з істориками.

Служба безпеки України оприлюднила в 2009 році прізвища 18 партійних діячів і керівників Державного політичного управління — винуватців Голодомору 1932-1933 років. У тому списку більшість осіб — єврейської національності, й це не дивно, адже тоді було засилля євреїв у партійних органах і в ГПУ.

Серед 300 керівників вищого рангу приблизно 190 були євреями. Але це проблема не етнічна, а скоріше моральна — відповідальності кожного за свої вчинки.

І незаперечним є те, що у кожному злочині були не лише ідеологи та організатори, а й виконавці. Усі вони є співучасниками геноциду і всіх цих «героїв» ми повинні знати поіменно".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...