Президент РФ тягнутиме час через імідж "крутого пацана": Експерт про поліцейську місію на Донбасі

Падіння цін на нафту, неефективність російської економіки, західні санкції – все це сильно зменшило гонор російської сторони.

Путіна загнали у глухий кут. Фото: fedpress.ru.

Сказати наперед, що Росія не погодиться на введення поліційної місії на Донбас, досить важко. Про це пише в своєму блозі на Новому часі російський політолог Дмитро Орєшкін, передають Патріоти України.

Путін перебуває у важкій ситуації. Йому потрібно боротися за пом'якшення санкцій – скільки б російська влада не говорила про їх позитивний ефект і активний процес імпортозаміщення. В Криму Дмитро Медведєв був змушений визнати, що "грошей немає", і винні в тому, зокрема, санкції.

Падіння цін на нафту, неефективність російської економіки, західні санкції – все це сильно зменшило гонор російської сторони. Вони не можуть сказати прямо, що не допустять жодної західної місії в Донбасі. Якщо в перспективі мова йде про умиротворення конфлікту, то якусь зовнішню групу контролю так чи інакше потрібно мати.

Вступати в пряму конфронтацію з Заходом Путіну не дозволяє дефіцит ресурсів – і військових, і політичних, і фінансових. Відповідно, він змушений виявляти певну гнучкість. Ті, хто його підтримує, будуть розчаровані, оскільки імідж "крутого пацана" порушиться. Кремль розуміє, що функціонально непогано було б ввести на Донбас якусь збройну місію, але вона, безсумнівно, обмежить повновладдя нинішніх ватажків ОРДО й ОРЛО.

Москва не може цього допустити. Якщо вже дійсно кардинально змінювати ситуацію, то потрібно усувати Захарченка та Плотницького. В принципі в Москві, напевно, розглядають і такі варіанти, однак допустити поліційну місію поки не можуть, оскільки це означає "злив" Донбасу в очах прихильників Путіна.

У Путіна дуже вузький коридор можливостей: він не може сказати прямо "ні" й не може сказати прямо "так". Таким чином, російський президент тягнутиме час; буде говорити, що Росія не проти місії, якщо вона неозброєна і буде працювати суто на лінії розмежування сил України й російських окупантів і колаборантів. Її точно не допустять на російсько-український кордон, тому що в подібному випадку військова сила невизнаних республік випарується за два тижні. З'являється загроза, що лихі політики з української сторони спробують силою приєднати Донбас (що з моєї точки зору було б катастрофічною помилкою).

Незалежно від того, чи буде на Донбасі поліцейська місія чи ні, конфлікт заморожується. Відступати Путін не може, наступати – теж. Це ж стосується й України. Я погано розумію, що буде, якщо Донбас повернеться до складу України. З економічних позицій це стане важким випробуванням для країни. Немає грошей для того, щоб підтримувати нормальний рівень життя в Харкові, Дніпропетровську й Одесі. Люди втомлюються, економіка погана, а в навантаження додається ще 3-4 млн чоловік, явно налаштованих проти Києва та Порошенка. Війна озлоблює людей, прихильників української влади на Донбасі явно дуже небагато.

Ймовірність того, що ця територія "зависне" і буде мати невизнаний статус, на мій погляд, становить близько 90%. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність за нещасний, роздовбаний Донбас. Як і очікувалося, військове перетягування перетворилося на мирне перештовхування.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В нагороду отримав грамоту: Одеський ексдепутат передав російській ФСО свою колекцію раритетних авто (фото)

середа, 24 квітень 2024, 22:02

Колишній депутат Одеської міської ради передав колекцію раритетних автомобілів на так звану виставку для федеральної служби охорони в столиці країни-агресора Москві, йому оголосили про підозру у пособництві ворогу. Про це повідомила Одеська обласна про...

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20