Проблеми відчує кожен другий: Хто залишиться без пенсії в Україні, - експерти

Лише трудовий стаж та легальна заробітна плата дозволять українцям вийти на відпочинок в 60 років.

Ілюстрація. Фото: ЗМІУкраїнці з наступного року відчують на собі зворотний бік пенсійної реформи, зазначають Патріоти України з посиланням на Обозреватель. Разом з осучасненням пенсій і новим правилом перерахунку виплат посилили і вимоги. Не напрацював 26 років стажу - немає пенсії в 60 років. Поступово "норма" буде посилюватися. До тих пір, поки в 2028-му тільки 55% українців вийдуть на "заслужений відпочинок" вчасно. Решті доведеться працювати до 63 і 65 років.

Сучасні українці в кращому випадку починають працювати в 21 рік, розповідають в Інституті демографії та соціальних досліджень. Згодом ця цифра буде зсуватися. Якщо ще кілька років тому школу закінчували в 16-17 років (пропускали 4 клас), зараз багатьом випускникам - 18. Якщо до цієї цифри додати п'ять років у вузі, то трудові будні "світять" тільки з 23 роки. У той же час лікарі можуть отримати повне медичне освіту тільки до 25-26 років. За новими правилами останнє зовсім не зможуть претендувати на пенсію в 60 років.

Так, якщо починаючи з 26 років безперервно працювати, то до 60 років буде всього лише 34 роки стажу. Значить, вийти на пенсію можна буде тільки в 63 (або докупити один рік стажу).

В наступному році в 65 років вийдуть українці, у яких як мінімум 15 років трудового стажу (мінімальна вимога до них не буде змінюватися). У 63 роки - від 16 років стажу, в 60 років - від 26 років стажу. Останні дві "межі" будуть зрушуватися до тих пір, поки в 63 роки на пенсію не виходитимуть українці, які офіційно відпрацювали більше 25 років, а в 60 - понад 35 років. Причому час навчання у вузі в стаж не враховується.

HR-експерт Олександр Білоус зазначає: сучасні українці рідко затримуються на одному місці на все життя, роботу часто змінюють, тому проблеми з пенсією можуть виникнути у багатьох. "За все життя може легко набратися три-чотири роки, коли офіційно ніде не влаштований. Це може бути перерва в роботі в зв'язку з народженням дитини, може бути потрібно на якийсь час зайнятися своїм здоров'ям. Це можуть бути абсолютно різні причини", - пояснює експерт.

Такі оцінки сходяться і з прогнозом Міністерства соціальної політики.

Так, чиновники підрахували: через 10 років тільки 55% 60-річних українців отримають пенсію. Решта повинна буде продовжити кар'єру як мінімум ще на три роки. Експерт у сфері пенсійного забезпечення, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних дослідження Лідія Ткаченко також погоджується: ситуація з кількістю стажу буде посилюватися. І чим більше стажу після 2004 року - тим менше тобі пощастило.

У нас з 2004 року враховується тільки той стаж, коли платили внески. Якщо раніше зарплату могли і не платити, але книжка перебувала на зберіганні в підприємстві, стаж враховувався. Після 2004 року зараховувати будуть тільки ті роки, коли отримував зарплату і платив внески ", - вчений.

Як пояснює експерт, якщо раніше вузи закінчували в 21 рік і на той момент вже мали 4-5 років стажу, зараз дипломи отримують ближче до 23 -24 років.

Як не залишитися без пенсії

Українці повинні задуматися про своє майбутнє на пенсії - відмовитися від роботи без оформлення, стежити за тим, щоб роботодавець платив внески і податки і змінити підхід до зайнятості.

За оцінками Інституту демографії, в найближчі 10 років середня тривалість стажу може скоротитися на 3 роки. Пенсійна реформа повинна підштовхнути українців вже в молодому віці задуматися над тим, як заробити на пенсію. Довгі перерви в роботі, "сіра зайнятість", нелегальні заробітки за кордоном - все це позбавляє шансу вийти на заслужений відпочинок в 60 років.

Варто також відзначити, як розповів в ефірі ObozTV міністр соцполітики Андрій Рева, заявив, що з наступного року в Україні запустять накопичувальний рівень пенсійної системи. Роль офіційного працевлаштування та "білої" зарплати збільшиться. Після другого кроку реформи, на високу пенсію зможуть претендувати тільки ті українці, які справно платили податки і не приховували частину заробітної плати. Решта ж зможуть претендувати на мінімальну пенсію. На даний момент це 1373 грн.

До слова, українці, які не заробили і 15 років стажу, претендувати на пенсію не можуть. Однак за законом, якщо у них немає іншого доходу, вони можуть звернутися до органів соціального захисту та, досягнувши пенсійного віку, отримувати "компенсацію" - різницю між реальним доходом і прожитковим мінімум. Для тих, хто ніде не працює і живе сам, це ті ж 1373 грн. Правда, в такому випадку доведеться доводити, що додаткових доходів дійсно немає.

Пенсійна реформа в Україні ввела нові правила для пенсіонерів. З одного боку, правила щорічної індексації змінили, а з іншого - посилили правила. Наступні 10 років для багатьох українців - можливість "доопрацювати" стаж і задуматися над офіційним працевлаштуванням і "білої" зарплатою. Причому чим раніше вирішити це питання, тим більше шансів зустріти гідну старість.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...