Фахівці зробили прикрі корективи прогнозів розвитку економіки України (інфографіка)

То чи буде підвищення добробуту громадян до кінця 2017 року?

Ілюстрація з вільних джерел

На жаль, в першому-другому кварталі один за одним українські держструктури і міжнародні організації погіршили свій прогноз по інфляції і ВВП на 2017 рік, інформують Патріоти України.

Так, НБУ переглянув свій прогноз по ВВП до + 1,9%, а по інфляції - до 9,1%. МВФ погіршив свій прогноз для ВВП України з 2,9% до 2% і підтвердив свій прогноз по інфляції в 10%.

Незважаючи на те що сплеск перегляду прогнозів на 2017 рік припав на початок-середину квітня, в травні на ринок продовжувала надходити дуже тривожна інформація про падіння промислового виробництва. Тому вже навіть по першому півріччю 2017 роки ми можемо побачити картину гірше очікуваного.

Тривожна статистика по промисловості

У квітні 2017 року промислове виробництво до квітня 2016 року скоротилось на 6,1%, а з урахуванням ефекту календарних днів - на 4,6%. Всього за січень - квітень 2017 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 2% в порівнянні з тим же періодом 2016 року. Важливо, що індекс промислового виробництва впав в квітні в порівнянні з березнем на 6,9%, але з урахуванням сезонного фактора - на 1,7%. Як би ми не рахували, ми чітко бачимо, що в січні - квітні промислове виробництво падало, при цьому темпи падіння промислового виробництва в квітні істотно посилилися (мал. 1).Малюнок 1

Більшість експертів зараз сходяться на думці про те, що на падіння промисловості в Україні вплинула блокада і наступні дії у відповідь ДНР / ЛНР в зоні АТО. Вниз промисловість країни потягнули видобувна галузь (-8,1%) і поставки енергоресурсів (електроенергії, газу і так далі - 4,1%). Також дуже сильно просіли виробництво коксу (-21,1) і металургія (-2,6%).

Сама по собі статистика падіння промислового виробництва по галузях була вельми і вельми цікавою. Падіння виробництва коксу я допускаю через зрив поставок, а ось падіння у металургів всього на 2,6% виглядає як би дуже скромним на фоні гучних заяв їх галузевих асоціацій про те, що вони скоротили виробництво на третину.

Думаю, що в другому кварталі 2017 року на нас очікує деяка плутанина з даними із зони АТО, до сих пір не ясно, які підприємства в зоні АТО продовжують працювати за українським законодавством і відправляти платежі в український бюджет, а які перейшли під контроль бойовиків. Дані за квітень показують, що такі втрати підприємств очевидно були, але їх було не так багато, як про це інформували суспільство ЛНР / ДНР. Українська сторона зі зрозумілих причин не поспішає публікувати списки компаній, які залишилися за Україною.

У металургів закінчився «свято»

Тим часом, мене дуже сильно турбує ситуація в металургійній галузі. Гірничо-металургійний комплекс залишається одним із системоутворюючих, від успішної роботи ГМК залежать не тільки надходження валютної виручки, але і рівень ділової активності, а також благополуччя регіонів і міст, наближених до зони АТО: Запоріжжя, Кривого Рогу, Маріуполя.

Судячи за даними міжнародних ринків, свято металургів плавно підійшло до кінця. У п'ятницю 26 травня ринки закрилися цінами на залізорудну сировину на рівні 58,15 долара за тонну. ЗРС продовжує падати практично безперервно весь квітень і травень, за цей час ціна впала майже на чверть, і дуже схоже, що прогнози Світового банку на товарних ринках продовжують збуватися.

Падіння ЗРС через охолодження ділової активності в Китаї може до кінця 2017 роки сягнути свого піку, пробивши рубіж в 40 доларів за тонну. Бачачи цю тенденцію протягом двох-трьох місяців поспіль, металурги в травні могли дійсно скинути темпи виплавки стали на третину, і причини зовсім не в зоні АТО, а носять об'єктивний і діловий характер.

Ціни на ЗРС чітко корелюють з цінами на сталевий прокат, так що без ілюзій можна говорити, що якщо в КНР ситуація не зміниться, то для українських металургів літо 2017 року може бути вельми важким. І хоча в 2017 році наш валютний ринок став менш залежним від металургії, ніж року 3 тому, деякий негативний вплив від падіння цін на продукцію наших металургів на світових ринках ми відчуємо вже в червні - серпні.

Реальний сектор не здається

Справедливості заради потрібно відзначити, що переробна промисловість за січень - квітень 2017 року підросла на цілих 1,6%: виробництво продуктів харчування + 4,6%, текстиль + 5,8%, машинобудування + 3,5%. Побічно це вказувало, що економіка рухалася під натиском правильних макроекономічних тенденцій, а негативний ефект створювало рух цін на міжнародних ринках і блокада частини компаній в зоні АТО. Також ці дані підтверджувала і статистика по транспорту. Так, дані Державної служби статистики показують, що пасажирооборот і вантажообіг перші 4 місяці ріс, проте його зростання наочно сповільнюється (мал. 2).Малюнок 2Також в перші 4 місяці активно знижувалось сільське господарство, але в березні-квітні темпи зниження в цій галузі суттєво сповільнилися (мал. 1). У той же час, прогнози на урожай зернових культур на 2017 рік залишаються невтішними: за різними оцінками, падіння обсягу врожаю складе від 7 до 10% в порівнянні з 2016 роком, в залежності від погодних умов. Також очікується падіння експорту зернових на 4-5% в порівнянні з 2016 роком. І хоча рослинництво погано піддається прогнозам, тут важливий не стільки урожай в Україні, скільки рух цін на пшеницю, ячмінь і кукурудзу в Парижі, Чикаго і Китаї.

Якщо дивитися на форвардні ціни, тобто очікування зростання цін восени більш ніж на 20%, при падінні нашого експорту на 4-5% Україна цей сценарій цілком би влаштував. Урожай зернових і олійних культур плюс ціни на нього в нашому регіоні можуть істотно вплинути на ситуацію на вітчизняному валютному ринку.

Травневе затишшя на валютному ринку може довго не тривати. Успішне отримання допомоги від ЄС і чергового траншу від МВФ - ця низка позитивних трендів на тлі високих цін у металургів і зростаючих цін на зернові привела до того, що в травні гривня відчувала себе на валютному міжбанку дуже комфортно. Гнав її в сторону зміцнення і тренд зростання євровалюти до долара США, а також невеликий приплив валюти в Україну від Євробачення. Всі ці фактори рано чи пізно перестануть діяти, і Україна залишиться один на один з МВФ.

Незважаючи на відносну дисципліну українського уряду і добре налагоджену роботу з МВФ, черговий транш «малою кров'ю» можна і не отримати. Пенсійна реформа, земельне питання і значні зміни в системі державних фінансів - всі ці питання в Україні не вирішувалися десятиліттями, а розбрід і хитання в Парламенті можуть паралізувати дії уряду і НБУ. Тому навряд чи варто очікувати, що МВФ навіть з черговим траншем надасть психологічну допомогу нашому валютному ринку.

Але не це головне. НБУ збирався в 2017 році викупити з ринку в ЗВР приблизно $ 1,5 млрд. З початку року НБУ вже купив близько $ 900 млн, і найбільше в квітні 2017 року - $ 676 млн дол. США. Однак судячи з квітневої цифри, збільшення ЗВР сталося якраз за рахунок конфіскованих у екс-президента Януковича коштів. Планувати такі події як гру Генпрокуратури на користь НБУ, як ви розумієте, складно. Проте в другому півріччі 2017 роки таких факторів, швидше за все, не буде, а ось негативні тенденції у металургів і невизначеність з врожаєм 2017 і цінами на нього залишаться, як і необхідність обслуговувати зовнішні борги.

Валютний ринок відреагував на ці події гострої тенденцією до ревальвації, і якби не скупка валюти НБУ, то курс гривні до долара міг би зміцнюватися швидше. Починаючи з другої половини квітня курс гривні на готівковому ринку вперше в 2017 році впав нижче середньозваженого міжбанку (мал. 3).Малюнок 3На готівковий ринок впливало не тільки Євробачення, а й ослаблення валютних обмежень з боку НБУ, яке робило безглуздою роботу чорного ринку. У квітні і травні неодноразово можна було спостерігати картину, коли курс готівкового долара на чорному ринку був навіть нижче, ніж його середня продаж в офіційних обмінних пунктах. Тіньовий долар йшов в банки, і це також впливало на готівковий офіційний курс.

Попри позитивні тенденції, не варто тішити себе ілюзіями. Щоб вийти на співвідношення ЗВР до річного обсягу імпорту на рівні 2010 року (53,7%), Україні потрібно наростити ЗВР не на $ 1,5 млрд, а приблизно вдвічі. І зауважу, тут мова йде про номінальні ЗВР, а якщо відняти кредити МВФ, то картина буде ще гірше (мал. 4).Малюнок 4Тому до кінця 2017 ми побачимо ще не один розворот тренда на валютному ринку. З огляду на велику кількість невизначених факторів і погіршення ситуації в квітні-травні, думаю, що якщо владі вдасться утримати курс в грудні 2017 року районі позначки 30 грн за долар - це буде їх успіхом.

Віталій ШАПРАН

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Українські військові - небезпечні": Росіяни вже намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних на Вінниччині

субота, 20 квітень 2024, 13:54

Російські боти у мережі підігрівають дискусії про вбивство поліцейського на Вінниччині, намагаючись розколоти позицію українців та дискредитувати і ЗСУ, і поліцію. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передають Пат...

Міноборони РФ плаче від люті: Українські дрони влаштували "веселу ніч" у восьми областях Росії, - джерело

субота, 20 квітень 2024, 13:29

Безпілотники в ніч на 20 квітня атакували енергетичні об’єкти на території Російської Федерації. За даними джерел УНІАН, це була спільна операція Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міноборони та Сил спеціальних операцій ЗСУ, передаю...