"Путін, прийди!" - білорусам більше подобається сусідній "цар", ніж власний "бацька"

Популярність російського президента в Білорусі пояснюється традиційною вірою її громадян у "доброго царя", який може швидко вирішити всі проблеми.

Фото: 112 канал

Рейтинг президента Росії Володимира Путіна в Білорусі вдвічі вищий, ніж у лідера країни - Олександра Лукашенка.

Про це свідчить проведене "Білоруською аналітичною лабораторією" опитування, яке показало, що 65% білорусів позитивно оцінюють президента сусідньої держави, пише Gazeta Wyborcza, передають Патріоти України.

При цьому нейтрально до глави Кремля ставляться 20% опитаних, а негативно - лише 11%.

Такі дані дуже контрастують з тим, як громадяни Білорусі відносяться до лідерів США і Німеччини.

Так, Дональда Трампа позитивно оцінили 14% опитаних, 29% - негативно. Шодо Ангели Меркель ці показники відповідно на рівні 11% і 46%. Найменше білоруси симпатизують президенту України Петру Порошенку - лише 2,4%.

"У нас домінують російські ЗМІ. Білоруси стежать за подіями в світі через російське телебачення. Путін там завжди великий лідер, якого підтримують. З іншого боку Порошенка в російських ЗМІ нещадно критикують, і це дуже впливає на його імідж серед білорусів", - сказав білоруський експерт Павлюк Биковський.

Видання пише, що до недавнього часу незалежний центрі NISEPI щорічно визначав рейтинг популярності президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Але Мінськ змусив його припинити такі дослідження, тому з 2016 року даних про те, наскільки популярний серед білорусів їхній власний президент, нема. Влітку 2016 року його рейтинг був у межах 28-30%.

Якщо ці цифри дійсні до нині, тоді можна припустити, що Путін серед білорусів популярнішим, ніж Лукашенко майже вдвічі.

"Судячи з настроїв, настає певна трансформація."Добрим царем" і "народним героєм" білоруси все частіше вважають Путіна", - говорить політолог і голова "Центру аналізу та прогнозу" Павло Усов.

На його думку, популярність російського президента в Білорусі пояснюється традиційною вірою її громадян у "доброго царя", який може швидко вирішити всі проблеми. Крім того, за словами експерта, білоруси розчаровані Лукашенком.

"Білоруси звинувачують його в економічній кризі, скороченні доходів і зростанні цін. А російські ЗМІ їм розповідають, що Путін дбає про свій народ, що в Криму тепер живеться краще після його анексії Росією", - сказав Усов.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...