Реформа Повітряних сил ЗСУ: Кого піднімуть в небо, якщо нападе путінська Московія (карта)

Військова структура України хоча і дуже повільно, але починає реформуватися в руслі нової оборонної доктрини і появи нового ворога на сході.

На початку 2017 року року дійшла черга і до повітряних сил. Мова про це йде Указі Президента України від 23 січня, згідно якого з'явилася нова військово-повітряну зона - "Схід", яка стала зоною відповідальності повітряного командування з такою ж назвою, сформованого в 2016 році році в Дніпрі. Таким чином, в зону відповідальності командування "Схід" були віднесені Донецька, Луганська, Харківська, Дніпропетровська області, а також частина Запорізької і Сумської. Хоча ймовірний умовний противник цілком очевидний - путінська Росія - а ось конкретне наповнення на сьогодні не зовсім зрозуміло, адже на сьогодні повітряне командування не було сформовано - в ньому значилися тільки частини забезпечення. У новій військово-повітряній зоні "Схід" розташовуються такі військові аеродроми: Харків, Краматорськ, Полтава. Обмежено для маневру повітряними силами можуть використовуватися аеродроми Чугуїв, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Бердянськ.

З частин на цій території варто відзначити єдине стройовий підрозділ: 203-у навчальну авіаційну бригаду (м.Чугуїв, на озброєнні навчальні машини, в тому числі L-39 "Альбатрос"). По всій видимості, основним аеродромом стане Краматорськ, в який за останні два роки були вкладені колосальні гроші - було змінено покриття злітно-посадкової смуги та руліжних доріжок, встановлено нове аеронавігаційне обладнання як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Тепер тут можуть базуватися літаки всіх класів, що складаються на озброєнні повітряних сил України. До цього базування тут літаків було постійним - з більш - менш тривалого можна згадати чергування пари винищувачів Су-27 під час проведення матчів "Євро-2012" в Донецьку. Навіть у найважчі дні кінця серпня 2014 року лише один раз пара штурмовиків Су-25, що називається переночувала на аеродромі. Вертольоти базуються тут на постійній основі, починаючи з липня 2014 року, але це армійська авіація зовсім іншого підпорядкування.

По всій очевидності, найближчим часом буде реалізована стара ідея поділу 229-ї бригади тактичної авіації з Кульбакіно. Недарма останнім часом в її складі накопичилося більше літаків, ніж льотчиків. Буде якимось чином вирішуватися і питання винищувального прикриття - скоріше за все на перших порах це буде якась зведена група від існуючих винищувальних бригад на ротаційній основі.

Трохи простіше говорити про частинах ППО - ще з радянських часів для прикриття стратегічно важливого промислового регіону - образно кажучи Донецько-Криворізького басейну - тут було зосереджено велику кількість ЗРК самих різних систем. Зрозуміло, що за 25 років багато що було втрачено, але навіть те, що залишилося в строю вражає. Це перш за все 138-я зенітно-ракетна бригада (основне місце базування - м.Дніпро, окремі підрозділи - м.Харків), на озброєнні якої складаються щодо сучасні ЗРК С-300ПТ.

Не варто забувати і 301-й зенітно-ракетний полк в м Нікополь Дніпропетровської області (на озброєнні С-300ПС) і 164-ю радіотехнічну бригаду в м Харків. Це одні з небагатьох комплексів, які були відновлені в країні до 2013 року. Існуюча на той момент програма відновлення стала можлива завдяки наявності в країні таких підприємств як ДержККБ "Луч", Жулянський машинобудівний завод "Візар" (при СРСР здійснював збірку ракет для ЗРК С-300), науково - виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод" (виробництво компонентів твердого ракетного палива). Крім того, до війни в районі Маріуполя розміщувалися стаціонарні позиції ЗРК, розгорнуті вони там і зараз. На жаль, сказати який саме підрозділ знаходиться там зараз напевно не можна.

Що стосується можливого застосування авіації при можливому загостренні на Донбасі, то тут сказати, що створення нової військово-повітряної зони швидше заділ на майбутнє, ніж реальний крок. При тій насиченості засобами військової ППО частин колабрантів та московських окупантів на Донбасі повномасштабне застосування авіації призведе тільки до величезних втрат, а ефективність ударів з повітря буде мінімальною. Тому дуже розумним на даний момент є стратегія нашого командування на насичення частин армійської авіації нової авіатехнікою. Саме вертольоти в даний час ще мають шанс хоч якось вплинути на хід бойових дій.


Михайло Жирохов

Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...

На тлі суттєвих невдач в Україні Росія може атакувати країни Балтії, - військовий експерт

середа, 8 травень 2024, 12:54

Керівник польської служби військової контррозвідки Ярослав Стружик припустив, що у російського диктатора Володимира Путіна є готовність до невеликої військової операції проти однієї з країн НАТО. Про що свідчать ці заяви, в ефірі Radio NV прокоментував...