Рецепт від 3-го президента: Ющенко відізвався на загострення польсько-українських стосунків

"У нас має бути своїми руками, серцем і мозком написана своя історія", - вважає екс-президент.

Ющенко В. Фото: Корреспондент.net

Колишній президент України Віктор Ющенко вважає, що українцям не варто звертати увагу на думку Польщі в історичних суперечках, повідомляють Патріоти України з посиланням на "ВВС Україна".

"Це тонкий лід. У нас має бути своїми руками, серцем і мозком написана своя історія. Ніхто з Варшави, Москви чи Брюсселя не повинен нам підказувати, які рядки писати, а які – видаляти. Історія будь-якої нації складається з історії боротьби за незалежність. Кожна людина, яка доклала зусиль і віддала життя за незалежність, є героєм України", – підкреслив екс-президент.

Він зазначив, що його мало цікавить, що про його позицію скажуть у будь-якій країні світу.

"Я вчиняю, як поляк, росіянин чи представник будь-якої іншої сильної нації. Переконаний, що Україна має йти своїм шляхом", – додав Ющенко.

За його словами, українська нація протягом останніх чотирьох років стала сильнішою. "За останні чотири роки в межах національного діалогу ми пройшли велику школу. Ми стали більш дружними і більше почали себе поважати. Зблизилися в тих питаннях, які раніше вважалися небезпечними і дратівливими. Сьогодні ми – нація більш сильна, ніж чотири роки тому", – резюмував екс-президент.

У жовтні 2016 року польський Сейм і Верховна Рада України ухвалили спільну Декларацію пам'яті та солідарності, яка мала покласти край історичним суперечкам. Незважаючи на це, історичне питання залишається джерелом напруженості між країнами.

Улітку 2017 року українська сторона відмовила польській у пошуку й ексгумації похованих на території України поляків. 2 листопада 2017 року тодішній міністр закордонних справ Польщі та член партії "Право і справедливість" Вітольд Ващиковський заявив, що Польща має намір запустити процедуру, яка не дозволить в'їхати у країну українцям, що демонструють антипольські погляди.

26 січня 2018 року польський Сейм проголосував за поправки до закону про Інститут національної пам'яті. У ніч на 1 лютого документ схвалив польський Сенат. 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав ініціативу і передав її в Конституційний суд, щоб той перевірив, чи вона не обмежує свободи слова і переконань.

Закон установлює кримінальну відповідальність за заперечення участі українських націоналістів і членів українських організацій, які співпрацювали з німецьким Третім рейхом, у злочинах проти поляків у 1925–1950 роках.

Верховна Рада України ухвалила заяву, у якій засудила "спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського і комуністичного".
Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...

Росіяни використовують на фронті до 60−70 тис. снарядів на добу - джерело

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:15

Представник Генштабу ЗСУ на умовах анонімності розповів, що зараз окупанти ведуть артилерійський вогонь у 5−6 разів інтенсивніше, ніж їм відповідають українці. Про це NV розповіло джерело у Генштабі ЗСУ, передають Патріоти України. Окупаційне угрупуван...