Різдвяна капіталізація, або чому я не люблю колядників

Знайти місткий пакет і вивчити рядок «Дайте, дядьку, п’ятака» - короткий курс щасливого Різдва.

Фото: google.com

Шосте січня, перша зірка, дванадцять страв і чисті серветочки на обідньому столі. Господарі урочисто перемикають канали на старій плазмі, сервірують згаданий вище стіл, ковтають слину від солодкого аромату куті. Так би мовити, картина маслом – «Затишний родинний Святвечір з усіма його атрибутами». Ба ні, не з усіма: для повного комплекту до будиночка ще має увірватися купка юних колядників, рішуче налаштованих на серйозні касові збори. Купка знає напам’ять декілька віршиків, тягає в руках один здоровий такий пакет для смаколиків і другий трошки поменше – для грошей. О, тепер усе на місці. Ідеально.

Але стоп. Здається, усіх нас у дитинстві вчили виконувати будь-яку дію для того, щоб досягти певного результату. Для того, щоб реалізувати визначену раніше мету. Якщо це правило все ще працює, яка ж тоді мета вимальовується в діток/підлітків/дорослих, що завзято перед Різдвом атакують Google в пошуках «коротких колядок» і збирають по квартирі місткі пакети із супермаркетів? Власне, для чого люди сьогодні щедрують і колядують? Що це заняття означає для дітей?

Коли мені було дев’ять, мій родич навчив мене й мою двоюрідну сестру двом цілком пристойним колядкам. Я вчилася в музичній школі, сестра мала досить непоганий голос від природи, тому ми ці колядки вирішили співати. Прем’єра виявилася таки успішною, бо заробили ми в той Святвечір по 150 гривень кожна. А для того часу це був непоганий гонорар. Цікаво те, що найяскравішим спогадом у мене й досі залишається чомусь не вдалий вокальний дует із сестрою, не захоплені погляди батьків і сусідів на юні таланти, не перша зірка й не кутя, а звабливі 150 гривень у наших кишеньках. Не знаю, чому наразі це видається дивним, але, погодьтеся, - трошки смердить нонсенсом. Добре, що хоч колядки пам’ятаю й маю, що заспівати сьогодні для батьків, а не для гонорару.

Звичайно, дитині в її шість чи вісім років досить важко пояснити фольклорну специфіку цього обряду. Та ніхто й не намагається. Питанням залишається лише те, чому саме ми навчаємо й навчаємося, коли збираємося в гурти, шукаємо колядки й зручні пакети задля підкорення своїми талантами щедрих господарів. А ще – чи не перетворюються цілком оригінальне культурне надбання на завуальований спосіб заробітку.

Якщо ми не можемо усвідомити історичну цінність цього феномену, може, варто спробувати хоча б віднайти ще декілька корисних переваг, окрім поповнення гаманця? Наприклад, можливість соціалізації та знайомства з новими людьми, розвиток своїх вокальних (а раптом?) даних чи, нарешті, покращення пам’яті? Або принаймні перетворення одного зимового вечора з буденного на небуденний?

Зрештою, може, хоча б така мотивація допоможе нам позбавитися від іронічної посмішки при спогляданні колядника, що розкриває пакет для грошей раніше, ніж рот…

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...