Росіянка, яка воює за Україну: Історія "Валькірії" (відео)

Історія громадянки Росії, яка прийняла присягу на вірність українському народові. «Валькірія» воює за Україну, щоб спокутувати вину своєї країни і довести, що не всі росіяни однакові.

Про це йдеться в матеріалі Олени Ребрик для Громадського, передають Патріоти України.

"Ми зустрічаємося з Юлією Толопою, відомішою за позивним «Валькірія», за кілька годин перед прийомом у російському Консульстві. Останні три роки Юлія воює на сході України. Приїхала з Росії, була добровольцем у батальйон "Айдар", згодом служила в 58-ій бригаді Збройних сил України.

Маючи статус учасника бойових дій та 2-річну доньку, народжену в Україні, Юлія досі лишається "особою, що потребує додаткового захисту".

4 грудня Міграційна служба втретє відмовила їй у наданні громадянства через відсутність довідки про несудимість у РФ. Щоб отримати такий документ, дівчині потрібно повернутися на територію Росії, а там, за словами Юлії Толопи, її розшукує ФСБ. По це Юлія повідомила на своїй сторінці на Facebook.

Цього вівторка вона таки відвідала російське консульство, хоч і боялася не повернутися звідти. Підтримати та охороняти її прийшли товариші по службі.

Про проблеми з отриманням громадянства

Розкажи, чому ти сьогодні тут?

Я маю прибути на територію Російської Федерації, тобто Консульство, й написати заяву на отримання довідки про несудимість. Тому що втретє Міграційна служба України й Адміністрація президента відмовляє мені в отриманні громадянства саме на підставі відсутності цієї довідки.

Ти не мала судимості в РФ?

Доки була у Росії — ні. Тепер мене розшукує ФСБ. Це почалося після того, як я приїхала в Україну у 2014 році, щоб захищати її територіальну цілісність і незалежність.

Чи зверталася ти до президента?

Я писала прохання, але ж ти розумієш, що листи отримує не він, а секретар. Єдиною відповіддю було: «Звертайтеся до Міграційної служби». А Міграційна служба знову посилається на «довідку про несудимість», потім відправляє заяву з усіма документами до АП, а Адміністрація, я на 100% упевнена, знову знайде нестачу якогось документа, і знову передасть це до Міграційної, а вони знову мені дадуть відповідь, і… так по колу.

Як думаєш, чому так відбувається?

Я впевнена, що влада має певну установку… і це не тільки мене стосується… Розумієш? Окрім мене, велика кількість добровольців з Росії, Грузії, Білорусі також не можуть отримати громадянство. Мені трохи сумно, що ті, кому вдається отримати громадянство, потім ніяк не намагаються допомогти іншим, навіть критикують за розголос цієї ситуації.

Мені казали навіть: «Перестань писати ці сльозливі пости про прохання громадянства. Насправді це все робиться дуже просто. Треба лише принести довідку». Але я не можу зі Ставропольського краю так просто отримати її. Російський паспорт згорів ще у 2014-му при виконанні бойового завдання.

Ти маєш якісь побоювання навіть щодо перебування в Консульстві?

Це територія РФ, де діють закони РФ. Якщо я перебуваю в розшуку, вони мають право затримати мене.

Ти зверталася до юристів чи правозахисників?

Ніхто нічого не може вдіяти. Зі мною через помічників зв’язалася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, та сказала, що після повернення з відрядження допоможе. Подивимося.

Про службу в АТО

Що змусило тебе приїхати в Україну? І що на той час ти знала про ситуацію тут?

Якщо коротко, я просто хотіла зрозуміти для себе, у чому правда. Я приїхала до України 2 квітня.

Я знала, що тут (в Україні, — ред.) «російськомовних їдять і ріжуть, їдять немовлят, узагалі панує повний хаос». Я просто захотіла приїхати й побачити на власні очі. Уже тут зрозуміла, що все це не так, що люди вийшли боротися за свої права. Їх побили. Наступні вийшли за них. І я залишилася. Потім почалося вторгнення російських військових до Слов’янська, відтак я вирішила піти воювати за Україну.

Як ти опинилася в батальйоні «Айдар»? Навесні 2014 року туди переважно потрапляли «друзі друзів слідом за друзями». Ти з кимось уже була знайома?

Саме так і було. Ми просто вирішили сісти в автобус і вирушити до них. Це було спонтанне рішення.

Тобі не було страшно?

Ні. Я розуміла, що моя країна винна, тож хотіла зробити все, щоб довести, що не всі росіяни такі.

Скільки тобі було років? І скільки загалом часу ти провела в зоні бойових дій на Донбасі?

Мені було 18. Офіційно я провела на Донбасі 2 роки. Загалом. По контракту — 8 місяців. В «Айдарі» — від червня 2014-го по квітень 2015-го. Далі був «Донбас-Україна» — зима 2016-2017 років.

Твій найгірший і найприємніший спогад про АТО?

Найприємніший спогад — це дружба. А найгірший — це втрата друзів. Я рідко спілкуюся з їхніми рідними — я не можу. А надто з матір’ю Вадима (позивний «Діджей»), оскільки саме я телефонувала їй, щоб повідомити про загибель сина. У майбутньому я хочу з ними спілкуватися.

Про сім’ю

У 20 років ти народила дочку Мирославу й продовжила службу. Я знаю, що тебе часто запитують, чому ти вертаєшся на фронт та з ким залишається дитина.

Місяць тому в мене завершився останній контракт. Поки мене нема, з дитиною залишається няня. Дуже близька мені людина, якій я повністю довіряю.

Твоя дочка народилася вже громадянкою України. Скажи, чи є якісь аргументи та пояснення в чиновників щодо того, чому тобі так складно отримати громадянство?

Закон України каже, що я маю надати довідку про несудимість, я маю отримати її в Консульстві або ж поїхати в Росію сама, а це буде набагато гірше, ніж я все ж таки піду до Консульства.

Чому ти думаєш, що тебе розшукує ФСБ?

До моєї мами приходили з постановами про обшук. Востаннє приходили до бабусі за місцем прописки — вони «шиють» мені ще одну справу за «вербування людей».

Як мама реагує на це? Узагалі на всю ситуацію, на те, що ти поїхала в Україну.

Ніяк. Ми з нею не спілкувалися взагалі. Нині лише спілкуємося, бо вона знає, що вона вже бабуся і має внучку. Про політику або про те, чи приходять до неї додому, ми не говоримо.

А інші родичі?

Батько загинув у 2013 році, в мене є ще троє рідних братів. З ними зв’язок не підтримую.

Про плани в Україні

Коли ти станеш громадянкою, ким бачиш себе в Україні? Що хочеш робити в майбутньому?

Я не знаю, що зі мною станеться завтра. Але я хочу вчитися, працювати й робити все, що залежить од мене. Хочу вчитися, можливо, військовій справі. Хочу зробити свій вклад у розвиток української армії, допомогти формуванню армії професіоналів і рівному ставленню в Збройних силах до жінок і чоловіків.

Що більш за все змушує відчувати себе українкою?

Я люблю цей народ. Цих людей. Те, що вони роблять, і як до цього ставляться. Я вважаю себе українкою.

Що б ти хотіла сказати росіянам?

Хочу, щоб вони визнали агресію своєї країни щодо України. Я хочу сказати: візьміться за розум, зрозумійте цінність життя, перестаньте вірити телевізору.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...