"Російська Православна Церква поступово втрачає Україну", - експерт

Оскільки РПЦ більше займається політикою, ніж християнством, то це неминуче рикошетить по ній самій.

Києво-Печерська Лавра. Фото: getmanat.org.

"Православний світ нині поділений. Тому ініціатива Константинопольського Патріарха об’єднати його назад – є останньою із спроб заявити про лідерство у світі православ’я. Це лідерство, хоч і негласно, але давно оспорюється Московським патріархатом. Хоча Константинопольський патріархат має на багато довшу і давнішу історію, ніж Московський. Не скажу, що це боротьба, але негласне перетягування канату є", - написав історик Ярослав Грицак у своєму блозі на Обозреватель, передають Патріоти України.

В цій ситуації певна група київських політиків пробують зіграти з цієї боротьби для утвердження легітимності Київського патріархату. Бо головний аргумент у Московського патріархату в тому, що церква Київського патріархату не має легітимності. Це досить дивний аргумент, бо в християнській церкві всі церкви легітимні, якщо вони від Христа. Йдеться про щось інше - це політика. Але на жаль, для багатьох віруючих українців питання легітимності залишається вирішальним.

І якби Київський патріархат дістав оту легітимність, то влада Московського послабилася б ще більше. Люди готові перейти до Київського патріархату, особливо тепер, коли Московський патріархат в Україні має дуже серйозну кризу.

Також треба розуміти, що більшість віруючих Московського патріархату не живуть саме в Росії. Вона просто надуває щоки. Більшість православних віруючих знаходяться в Україні і в Казахстані. Тому якщо Московський патріархат втрачає Україну, то це майже поразка. Це ставить питання про майбутнє Російської православної церкви Московського патріархату.

Одним словом, Україна ще раз стає ключовою територією за змагання в лідерстві у православному світі. Лідером бути вона не може. Тому стає, не те що розмінною монетою, а золотою акцією, яка може вирішити, хто у православному світі буде головнішим і займатиме лідируючі позиції.

В цій ситуації з одного боку очевидно, а з іншого трагікомічно виглядають заяви голови УПЦ МП, які слово в слово підтримують позицію МП. Це чітко показує їхню підлеглу і другорядну роль. Ситуація дуже неясна досі. Ніхто не може передбачити, чим вона закінчиться, але зрозуміло, що РПЦ МП не може більша заявляти про свої лідируючі позиції у православному світі. А оскільки не може, то мститься, щоб цей Собор не був легітимним.

Російська Православна Церква поступово втрачає Україну. Це стається як в останні 25 років, так і в останні 2-3 роки. Території, які підтримали Майдан і дають дуже багато волонтерів, мають втрати в АТО - знаходяться під егідою Церкви, яка неформально або неофіційно підтримує позицію Москви. Через це чимало віруючих або виходять із такої церкви або вимагають зміни священиків. І це очевидно. Оскільки РПЦ більше займається політикою, ніж християнством, то це неминуче рикошетить по ній самій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 15:52

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. . То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. П...

"Це не має сенсу, тому що...": Луцький нардеп Палиця розповів, чому не ходить на засідання у Раду

вівторок, 30 квітень 2024, 14:00

Луцький депутат Ігор Палиця заявив, що не ходить на засідання у Раду, бо не хоче знаходитись під одним дахом з представниками колишньої ОПЗЖ. Про це повідомили журналісти Bihus.іnfo, передають Патріоти України. "У розпал війни сесійна зала Верховної Ра...