Розсекречені матеріали архівів ЦРУ: Антирадянські операції в Україні готували США

Розсекречена доповідь ЦРУ, яка є повним аналізом преспектив ведення антирадянської збройної боротьби в УРСР спецпідрозділами США

CIA.GOV

Нещодавно розсекретили та опублікували написану у 1957 році доповідь ЦРУ під назвою "Чинники супротиву і зони для спеціальних сил. Україна". Про це повідомляє BBC.

Цю доповідь написала група дослідників з Джорджтаунського університету на замовлення спецслужб. Вона є повним аналізом преспектив ведення антирадянської збройної боротьби в УРСР спецпідрозділами США для можливого антирадянського повстання.

Аналітики розібралися в настроях населення, мовних особливостях та в передумовах можливої міжнаціональної боротьби в різних регіонах республіки, а також подробиці економічного розвитку, транспортної системи, шляхів сполучення, рельєфу та клімату регіонів УРСР.

У доповіді акцентується увага на потенційному сприянні американським спецпризначенцям з боку місцевого населення у антирадянській боротьбі. Аналітики спрогнозували це на основі історичних та політичних подій, які були на території України впродовж ста років.

У доповіді Україна поділена на 12 регіонів – від найслабшого до найсильнішого антирадянського настрою.

Антирадянські настрої на карті дослідників зростають зі сходу на захід України  CIA.GOV

Американці вважали, що "здатність до національного супротиву в Україні може мати більше серйозних наслідків для СРСР, ніж у інших республіках союзу", адже УРСР мала значний економічний потенціал.

Умовними регіонами, де США могли б отримати суттєву підтримку, були Закарпаття, Волинь, Галичина, лівобережні частини Полтавської та Сумської областей, правобережна Кіровоградщина, а також південне узбережжя Криму – аналітики сподівалися на підтримку кримських татар, які могли уникнути депортації.

Зони можливих операцій на території УРСР  CIA.GOV

На карті лояльності до радянської влади видно, що найлояльнішим був східний регіон УРСР. Цю карту визначали за такими критеріями, як етнічний склад регіонів, ставлення до більшовиків у 1917-1921 роках, ставлення до німецької окупації й партизанських рухів, а також кількість випадків збройного опору радянській владі.

Найлояльніші до СРСР райони Донбасу на американській карті  CIA.GOVДжерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Манна небесна" щедро сиплеться на "кварталівців" за новою схемою: Компанія режисера "Слуги Народу" отримала з бюджету менше ніж за рік вже 750 млн грн (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 0:40

Новоспечений мультимільйонер не зміг пояснити суті свого раптового і щасливого бізнесу. В кіно він розуміється набагато краще ніж в отій бісовій інженерії, котра несе золоті яйця зеленого кольору. Нащо з Мінкультури під час війни тягнути десятки мільй...

Про фортифікації

вівторок, 14 травень 2024, 0:33

Коли Збройні Сили прорвали лінії російських загарбників на Харківщині і блискавичним ударом звільнили область, було чимало жартів з російських обіцянок повернутись. Хоча росіяни нікуди не ділись. Закопались, накопичились і знов ломанулись. У своїй звич...