"Рубль не стане спільним. Відповідь Лукашенка виглядає не як згода, а як відмова", - Портников

Президент Білорусі навіть не проти, щоб емісійний центр для нової валюти розмістився в рідному для Путіна Санкт-Петербурзі, але як і раніше не готовий відмовитися від контролю над грошима.

Путін не схоче створити "гібридний рубль"? Ілюстрація: Еспресо ТБ.

"Коли у середині 90-х років я приїжджав до Білорусі, головною темою розмов місцевих жителів було швидке запровадження єдиної валюти союзної держави. Мої співрозмовники чомусь вважали, що якщо об'єднати російський і білоруський рубль, так вийде долар. А, може бути, і не долар. Просто російський рубль здавався сильнішим і передбачуванішим за білоруський", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Я стверджував, що ніякої єдиної валюти не буде просто тому, що в Москві думають не про єдину валюту, а про заміну білоруського рубля російським. І ніхто не збирається надавати Олександру Лукашенку контроль над емісією єдиної валюти. А сам білоруський президент, звичайно ж, від такої емісії ніколи не відмовиться. Тому що якщо він не буде контролювати національну валюту, так вирішувати, скільки сплачувати бюджетникам і пенсіонерам будуть, в кінцевому рахунку, не в Мінську, а в Москві.

Мені, звичайно, не вірили - але ніякої єдиної валюти союзної держави так з того часу і не з'явилося. Та й сама союзна держава - справжнісінька фікція. Однак сьогодні Олександр Лукашенко знову заговорив про єдиний рубль.

Але знову-таки - про єдиний рубль, а не заміну російським рублем білоруського. Лукашенко навіть не проти, щоб емісійний центр для цієї нової валюти розмістився в рідному для Путіна Санкт-Петербурзі, але як і раніше не готовий відмовитися від контролю над грошима. Тому що гроші - це чи не єдиний інструмент контролю Лукашенка над власним населенням. Є ще, звичайно, силовики. Але хто знає, кому вони будуть підкорятися тоді, коли не Лукашенко буде їм платити.

Лукашенко стверджує, що таким чином він реагує на пропозицію Путіна. Але виглядає це не як згода, а як відмова. Путін навряд чи пропонував білоруському колезі об'єднання валют. Швидше за все, російський президент повернувся до улюбленої кремлівської темі заміни білоруського рубля російським. Адже в Москві саме таке уявлення про рівноправну інтеграцію - все повинно бути нашим".

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...