Саудівські ВПС покінчать з військовою авіацією росіян у Сирії, - Аль-Джазіра

Ер-Ріяд має чіткий намір змінити хід подій в Сирії, в той же час Кремль до певної міри цінує відносини з королівством, літаки якого не поступаються кращим російським зразкам.

Літак F-15SA. Фото: techreleased.com.

У суботу міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу оголосив, що Саудівська Аравія розгорне свої винищувачі на авіабазі Інджирлік, що знаходиться всього в 110 кілометрах від кордону з Сирією. На перший погляд, це не більше, ніж спроба Саудівської Аравії продемонструвати своє невдоволення спробами залишити президента Башара Асада при владі, пише Аль-Джазіра. Новину передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Однак, оскільки Інджирлік знаходиться всього в 100 милях від авіабази в Латакії, на якій Росія розташували свої винищувачі в Сирії, а також є основною базою турецького ППО для перехоплення російських порушників повітряного простору, розгортання там саудівських винищувачів може значно вплинути на можливості коаліції на півночі Сирії .

Саудівська Аравія має можливість вибирати з старіючих британських бомбардувальників Tornado IDS, модернізованих американських винищувачів-бомбардувальників F-15SA і своїх новітніх літаків для забезпечення переваги в повітрі - Eurofighter Typhoon. Згідно з повідомленнями кілька F-15SA вже прибули в Інджірлік. Ймовірно, їх буде набагато більше в майбутньому.

Розгортання цих сучасних і вкрай ефективних літаків надасть серйозний ефект на можливості авіації коаліції в разі зіткнення з російськими винищувачами і ППО на півночі Сирії. F-15SA - це двомісний винищувач-бомбардувальник дальнього радіусу дії, здатний досягати величезних швидкостей в повітрі.

Він є версією американського F-15E Strike Eagle, який, в свою чергу, був виготовлений на основі надзвичайно успішного винищувача F-15C / D, який сформував основу повітряного переваги ВВС США в період кінця холодної війни і досі задіяного в якості підтримки для літака -невідімкі F-22 Raptor.

F-15SA королівських військово-повітряних сил Саудівської Аравії є найбільш передовою модифікацією F-15 в світі, і може використовувати широкий спектр високоточної зброї, такого як бомби JDAM і Paveway з GPS / лазерним наведенням, крилаті ракети SLAM-ER, протикорабельні ракети Гарпун і антирадар / анти-ППО ракети AGM-88B HARM.

Крім того, F-15SA значно ефективніше в повітряному бою, ніж багатоцільові винищувачі F-16, що становлять основу ВПС Туреччини. F-15SA може, при необхідності, нести до восьми ракет середньої дальності AIM-120C / 7 AMRAAM класу повітря-повітря, які направляються надзвичайно потужним радаром APG-63 (v) 3 з активною фазированная антенними гратами (АФАР), здатним одночасно відстежувати безліч цілей на дуже великій відстані, але при цьому дуже складний для відстеження.

Крім того, літак також може нести до восьми ракет малої дальності AIM-9 Sidewinder і встановлені в шоломах системи установки міток (JHMCS), які дозволяють пілотові F-15SA наводити ракети на ворожий літак під великими кутами, просто подивившись на нього.

У поєднанні з високим співвідношенням тяги до ваги, що було характеристикою ще перших F-15, подібні можливості роблять F-15SA дуже ефективним суперником навіть для сучасних винищувачів Су-35С, які Росія на початку лютого розгорнула в Латакії для залякування Туреччини і ускладнення дій НАТО в регіоні.

Саудівська Аравія може вирішити розмістити і свої літаки Typhoon, теж придатні для повітряного бою. Раніше вони добре зарекомендували себе в ВПС Великобританії, скидаючи бомби Paveway IV на об'єкти ІДІЛ в Іраку. Звичайно, в регіоні вже і без того є літаки, здатні протистояти потенційним російським провокаціям над Сирією.

США розмістили невелику кількість неперевершених F-22 Raptor, Франція - свої грізні Rafale, а Великобританія - шість літаків Typhoon для надання допомоги в ударних операціях проти ІДІЛ в Іраку і Сирії. Однак жодна з цих країн на даному етапі не стане ризикувати зіткненням з російською авіацією, особливо після того, як Туреччина збила російський Су-24 в листопада 2015.

В результаті, після розгортання російських винищувачів і систем ППО С-400 в Латакії, літаки НАТО стали, по можливості, уникати польотів над північним заходом Сирії. Через погрози Кремля, ВПС Туреччини, які потенційно є надзвичайно потужною зброєю проти ІДІЛ, не можуть діяти в сирійському повітряному просторі без ризику конфронтації з російськими літаками.

Але саудівські F-15SA цілком можуть змінити це. По-перше, повітряна кампанія проти підтримуваних Іраном повстанців-хуситів в Ємені показали, що Ер-Ріяд готовий до масштабного використання своїх ВПС. Крім того, Саудівська Аравія і Туреччина ні за яких обставин не допустять в Сирії мирного врегулювання, яке дозволить президенту Асаду залишитися при владі.

Там, де літаки США, Великобританії, Франції і Туреччини не зможуть або не ризикнуть нанести удар, сучасні саудівські F-15SA цілком можуть показати себе потужною силою. Ріяд має чіткий намір змінити хід подій в Сирії, в той же час Кремль до певної міри цінує відносини з королівством, літаки якого не поступаються кращим російським зразкам.

Через це Кремль, ймовірно, буде змушений залишити саудівський контингент в спокої і не перешкоджати йому в нанесенні ударів по ІДІЛ на півночі Сирії, де повстанці отримають левову частку користі від ослаблення терористів. Звичайно, все це навряд чи допоможе організувати скільки-небудь тривале припинення вогню в країні.

Також участь Саудівської Аравії, цілком ймовірно, посилить тертя між Росією і Іраном, що підтримують Асада, і міжнародною коаліцією, орієнтованою на боротьбу з ІДІЛ. Але, крім боротьби з терористами, вони також хотіли б, щоб людина, відповідальна за переважну більшість жертв серед цивільного населення в Сирії, була відсторонений від влади якомога швидше.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Штрафи за неправильне паркування": Прикордонники показали, як карають окупантів за атаки на мотоциклах (відео)

неділя, 5 травень 2024, 16:42

Українські прикордонники показали, як нищать окупантів, які намагаються штурмувати їх позиції на мотоциклах. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. "Прикордонники "Помсти" штрафують окупантів за неналежне паркування м...

Сухопутні війська ЗСУ показали один зі штурмів на фронті та захоплення росіян у полон (відео)

неділя, 5 травень 2024, 16:15

Українські захисники показали один зі штурмів на фронті. Воїнам вдалося взяти у полон росіян. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Сухопутні війська ЗСУ у Telegram, передають Патріоти України. На опублікованих кадрах зафіксована робота ...