"Щеплення від дифтерії потрібне всім": Супрун закликала українців терміново вакцинуватися

Профілактичне щеплення від хвороби потрібне як дітям, так і дорослим.

Ілюстрація. Фото:  bigmir.netУ Рубіжному Луганської області зафіксували другий випадок дифтерії, повідомляють Патріоти України. У зв'язку з цим, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала українців терміново зробити щеплення. Про це вона написала в Facebook.

«У Рубіжному Луганської області нещодавно був зареєстрований другий випадок дифтерії цього року. Людині своєчасно ввели протидифтерійну сироватку. І цей випадок - небезпечний сигнал, який попереджає, що ігнорувати або зволікати зі щепленням дуже ризиковано», - написала вона.

Чиновник також нагадала, що 20 років тому, в Україні лютувала епідемія дифтерії, яка забрала життя майже 700 чоловік. «Під час останньої епідемії в Україні з 1991 до 1998-го року, викликаної низьким охопленням вакцинації дітей і відсутністю ревакцинації дорослих, дифтерію захворіло близько 20 000 чоловік, 696 з них померли», - додала вона.

Супрун наголосила на тому, що вакцина є єдиним захистом проти дифтерії, і ще раз нагадала про важливість проведення щеплень. «Профілактичне щеплення від дифтерії потрібне як дітям, так і дорослим. Кожна доросла людина має проходити ревакцинацію від дифтерії раз в 10 років. Зараз у всіх регіонах України досить вакцин, щоб зробити безкоштовні щеплення всім, хто потребує», - розповіла чиновник.

За її словами, крім вакцини від дифтерії, в наявності є також профілактичні препарати проти правця та кашлюку.

Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується місцевим запаленням слизових оболонок ротоглотки і загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної і нервової систем.

До летального результату можуть привести набряк слизових оболонок і блокування дихальних шляхів псевдомембран, токсикоз, ураження серцево-судинної і нервової систем і вторинні інфекції.

Для лікування використовується протидифтерійна сироватка (антитоксин), антибіотики малоефективні.

Запобігти дифтерії можна за допомогою вакцинації. Використовується вакцина АКДП, АДП і АДС-м, а також комбіновані аналоги. Однак, вакцина не гарантує повний захист від розвитку дифтерії при зустрічі зі збудником, але значно зменшує число важких форм хвороби.

Джерело: КП в Україні
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Минулого року генпрокурор Костін перебував у закордонних відрядженнях 100 днів - це третина робочого часу", - політолог Кочетков

середа, 8 травень 2024, 14:01

"Проблеми внутрішнього фронту України загальновідомі — непрофесіоналізм, безвідповідальність, зацикленість на піарі. Але очолює цій сумний список, звісно, корупція. І під час повномасштабної війни вона в нас отримує якісь демонстративні форми на зразо...

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...