Що стане головним викликом для вітчизняної економіки у 2017 році

Мову про зростання і позитив, зрозуміло, можна вести тільки за умови, що не буде розширення агресії, пише експерт Юрчишин.

Рік, що минає, був вкрай суперечливим: з одного боку, почалось нехай і слабке, але все ж зростання економічних показників. З іншого боку, те, що ці показники вкрай слабкі, насторожує: це означає, що в будь-який момент існуючий баланс може похитнутися, а значить, наші позитивні очікування вкрай нестійкі. Так пише директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Тому головне завдання зараз – закріпити успіх, закріпити позитивні зрушення і трансформації. І 2-3% зростання реального ВВП, які закладає уряд на наступний рік – це, фактично, рівень самовиживання суспільства та бізнесу.

Хороші прогнози повинні передбачати хоча б 5-7% зростання протягом трьох-чотирьох років. Тільки тоді ми зможемо говорити про створення основи для відновлення і про те, що ми вийшли на траєкторію підвищення добробуту. Нинішні показники занадто слабкі й незначні.

Тому, не заперечуючи того, що падіння припинилося, і намітилися позитивні зрушення, ні в якому разі не можна ними втішатися і заспокоюватися. Швидше, навпаки, це має стати сигналом для створення нових потужностей для майбутнього зростання.

Мову про зростання і позитив, зрозуміло, можна вести тільки за умови, що не буде розширення агресії. Це мінімальна умова, яка повинна виконуватися, щоб ми могли говорити про зростання.

Якщо воно буде виконуватися, то другим ключовим викликом для України я назвав би подолання інвестиційного провалу. Інвестиційний імідж нашої країни вкрай низький, інвестицій мало, а структура економіки має чітко споживчий характер: 90% формування ВВП – це товари і послуги, які йдуть на приватне і державне споживання. На інвестиції залишається дуже мало ресурсів. На жаль, не приходять поки та іноземні інвестиції.

Якщо цей провал вдасться подолати, можна буде говорити про відновлення економіки – і не на рівні 2-3%, а набагато кращому, адже інвестиції – це не тільки залучення капіталу, але й залучення нових технологій, входження України у світові економічні процеси. Це може принести нам справжній позитивний результат", - пише Юрчишин.

Опублікував: Церковний Цинік
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Бундесвері знову трапився витік інформації: Доступними стали таємні відеонаради - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 14:15

У німецькому Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради. Секретну інформацію можна було знайти у мережі у відкритому доступі, передають Патріоти України з посиланням на Die Zeit.

В окупованому Бердянську підірвали авто зі зрадником

неділя, 5 травень 2024, 14:03

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області вдень 5 травня пролунав вибух. Українські партизани передали "привіт" черговому зраднику, який працював у створеній окупантами "виправній колонії": його підірвали в автомобілі. Зрадник помер дома. ...