Що зміниться в Україні після лютневої зустрічі Трампа та Порошенка?

Заплановане знайомство двох глав держав, може знову докорінно змінити долю українців.

Зустріч Трампа та Порошенко. Фото uapress.info

Зустріч президента Петра Порошенка з новообраним главою Сполучених штатів Америки Дональдом Трампом, яку планується провести в другій половині лютого, буде знаковою для України. Експерти прогнозують, що в разі неблагополучного результату спілкування з американським президентом Порошенко може піти на введення воєнного стану. Також не виключено, що Україну незабаром можуть очікувати дострокові парламентські або навіть президентські вибори, повідомляють Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Про що говоритимуть

Після недавньої телефонної розмови Петра Порошенка з Дональдом Трампом з'явилася інформація про те, що готується зустріч двох глав держав, яка повинна відбутися в двадцятих числах лютого. Зокрема, таку зустріч анонсували відразу два українських високопоставлених чиновника - міністр закордонних справ Павло Клімкін та посол України в США Валерій Чалий.

За словами посла, поїздка Порошенко планується, перш за все, для участі в програмі головування України в Раді Безпеки ООН, але одночасно опрацьовуються різні варіанти зустрічі двох президентів. "Вона (зустріч - ред.) Була б природною, оскільки ми маємо питання, які потрібно обговорити найближчим часом", - зазначив посол. Речник міністерства закордонних справ Мар'яна Беца підтвердила "апостроф", що Павло Клімкін вже знаходиться в США, де займається, в тому числі, підготовкою зустрічі президентів.

Сам Порошенко неодноразово висловлювався про те, що розраховує на ефективну співпрацю з новим господарем Білого дому. Однак, судячи з усього, перша телефонна розмова президентів, яку міністр Клімкін назвав "класною", пройшла не так як очікувалося, а подальше спілкування з новою адміністрацією Трампа буде не таким ефективним, як на це розраховував Порошенко.

Експерти виділяють ряд ризикованих питань, які, ймовірно, будуть обговорюватися на майбутній зустрічі двох президентів, і можуть привести до дуже несподіваних наслідків як для самого Порошенка, так і для України.

В першу чергу, на думку аналітиків, Трамп підніме розмову про корумпованість українських топ-чиновників. За словами політтехнолога Тарас Загороднього, "США дістало те, що відбувається в нашій країні. Тобто казка закінчилася і починається бувальщина, і доведеться платити за рахунками". Першою "ластівкою" того, що терпіння Вашингтона лопнуло, стало анулювання візи лідеру Радикальної партії Олегу Ляшко, якого в США вважають одним з найбільших політичних корупціонерів в Україні. Оскільки, західні союзники планують дуже серйозно взятися за корупційний питання, то наступними під роздачу можуть потрапити не тільки близькі до Петра Порошенка люди, але і весь парламент. Так, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк вважає, що Трамп може зажадати від Порошенка перезавантаження влади і дострокових парламенських перевиборів. "А для президентської партії БПП і Народного фронту - це смерті подібно", - відзначає аналітик.

Порошенко також побоюється, що Трамп може торкнутися теми "плівок" Олександра Онищенка. Депутат стверджує, що передав записи з доказами корумпованості президента України правоохоронним органам США. Останній аудіозапис з переговірником від президента Миколою Мартиненком показала, що побоювання Порошенко не безпідставні.

Якусь напруженість в майбутній розмова двох президентів уже внесла і Юлія Тимошенко. За словами глави соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, зустріч лідера Батьківщини з новим президентом США "викликала пекучі політичні ревнощі у господаря України". "І в Вашингтоні, і в Києві прекрасно розуміють, що будь-які переговори українських політиків поза самого президента Порошенко, сприймаються ним як тиск", - зазначив Небоженко. Президент боїться, що Трамп під час зустрічі може заявити, що США і Росія вже знайшли договороздатного кандидата, вважають експерти.

Аналітики припускають, що ще однією причиною невдалого розмови американського і українського президентів може стати позиція Трампа по врегулюванню конфлікту на Донбасі. "Якщо Путін і Трамп все ж дійдуть згоди, то американський президент може звинуватити Україну в невиконанні Мінських угод і заявити про зняття санкцій з Росії", - відзначає Октисюк. У ключі останніх заяв Білого дому це здається малоймовірним, але не треба забувати, що Трампа недарма охрестили самим непередбачуваним президентом США.

Крім того, до не менш серйозних наслідків може привести і ситуація, коли Трамп взагалі відмовиться зустрічатися з Порошенком.

Воєнний стан

І відмова від зустрічі, і її неблагополучний результат, на думку аналітиків, можуть підштовхнути главу держави до прийняття радикальних рішень. Найімовірніший сценарій, за яким може піти в цьому випадку президент - це введення воєнного стану.

«Він вже матиме свої висновки від цієї зустрічі або відмови від зустрічі робити. Швидше за все, це може бути інтерпретовано як відмова Вашингтона від підтримки, а для того, щоб підтримку знову повернути або увагу повернути, може бути прийнято рішення про введення воєнного стану. І голоси в Раді для цього знайдуться. Так як і Самопоміч говорила про це, і Батьківщина, так що гіпотетично 226 голосів разом з позафракційними назбирати для цього можна », - розповів Октисюк.

На думку експерта, існує велика ймовірність того, що президент оголосить воєнний стан вже в кінці лютого. "Для української влади ситуація складається так, що зміна міжнародної ситуації, невизначеність на Донбасі, невигідність Мінського процесу сприяють сильним" яструбиним "настроям в політикумі і серед еліт. Ці постійні провокації можуть підштовхнути українську сторону до активної фази війни і до введення воєнного стану", - вважає Октисюк.

З ним згоден і політолог Кость Бондаренко. Експерт вважає, що Порошенко цілком може розіграти "карту воєнного стану", щоб шантажувати зарубіжних партнерів і не допустити перевиборів. «Один з важелів, які намагається використовувати команда президента:" Мінськ "помер, якщо нас будуть тиснути, щоб ми виконували ці домовленості, ми підемо в наступ і будемо домагатися відновлення територіальної цілісності військовими методами. Це шантаж своїх зарубіжних колег, щоб була можливість почати бойові дії і вийти з Мінського процесу. А єдиний спосіб це зробити - ввести воєнний стан на територіях, прилеглих до зони бойових дій. Крім того, військовий стан означає, що можна буде застосовувати регулярну армію. На сьогоднішній день в рамках АТО вона застосовуватися не може. Другий момент - це посил всередину країни. При введенні воєнного стану неможливі дострокові вибори. Тому, якщо політичні сили підуть на розкачку ситуації, а також при розваленої коаліції, то можна взяти і ввести воєнний стан, і виборів не буде », - додає Бондаренко.

Політолог Микола Спірідонов також не виключає, що президент може піти на такий радикальний крок. Але разом з тим, експерт вважає, що причиною може стати тільки пряма загроза президентського терміну. "Воєнний стан дуже небезпечно в тому плані, що ми не зможемо кредити брати, не зможемо інвесторів кликати. З іншого боку, цілком реально, що це буде єдина можливість для чинного президента пролонгувати термін своїх повноважень, себе зацементувати у владі. З цієї точки зору , такий розвиток ситуації може бути дуже зручно тому, що в разі воєнного стану вводиться автоматична цензура в ЗМІ, аж до того, що можуть Інтернет відключити, можуть неугодні ЗМІ закрити. І якщо стоїть завдання зацементувати нинішню владу, то не виключається сценарій, що військове становище можуть ввести ", - розповів політолог.

Однак Спиридонов звертає увагу на інші ризики - оголошення воєнного стану може розв'язати руки Путіну для повномасштабних військових дій на території України. «Воєнний стан передбачає, що потрібно оголосити з ким ми воюємо. Якщо ми оголошуємо, що ми воюємо з Росією, то це спрощує завдання Росії, а вона воює з нами поки однією лівою рукою. А якщо ми введемо військовий стан, не виключено, що у Путіна розв'яжуться руки воювати по-справжньому. А нам це невигідно, так як військовий бюджет РФ на порядок вище військового бюджету України. І по серйозному з ними воювати ми не готові », - зазначає він.

Насторожує і той факт, що не тільки політичні експерти допускають такий сценарій розвитку ситуації в Україні. Останнім часом заяви про можливе введення воєнного стану звучали і від лідера Батьківщини Юлії Тимошенко, і від спікера Верховної Ради Андрія Парубія, а також від близьких до Порошенка людей - народного депутата Ірини Луценко, міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Парубій і зовсім заявив, що якщо і слід оголошувати військовий стан, то по всій території України. "ВР без коливань підтримає це рішення", - сказав спікер.

Є й представники президента, які заперечують таку можливість. Так, заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв та глава президентської фракції в парламенті Ігор Гринів поспішили заявити, що вище керівництво країни поки не розглядає такий варіант. Але варто відзначити, що в кулуарах Ради вже давно говорять про те, що сам Гринів незабаром покине свій пост у фракції, в тому числі, і через можливість введення воєнного стану.

перевибори

У той же час політолог Андрій Золотарьов вважає, що Порошенко побоїться йти на сценарій з воєнним станом. "У 1991 році деякі діячі покійної КПРС вирішили, що ось ми вас, демократів, в ліс заженемо і введемо військовий стан, тоді ви побачите. Чим це обернулося для Радянського союзу і тієї ж КПРС ми всі добре знаємо з підручників з історії. Тому військове становище - це специфічне зброю, яке може дати таку "обратку",

Але для перевиборів, вважає політексперт Анатолій Октисюк, може не вистачити політичної волі президента. «На дострокові вибори Порошенко ніяк не хоче йти, тому що йому це з одного боку - невигідно, з іншого боку - його не зможуть змусити. Йому краще вже мати такого партнера по коаліції як Народний фронт, ніж Батьківщина наприклад. Дострокові вибори можуть бути, коли буде якась криза, наприклад уряду, влади », - вважає експерт.

Серед можливих сценаріїв експерти називають і дострокові президентські вибори. Такий варіант розвитку подій, на думку аналітиків, може бути, якщо Захід вирішить змінити "недоговороздатності" Порошенко. "З приводу дострокових виборів президента існує конспірологічна версія, що цього вимагають наші європейські і американські партнери. Але чесно кажучи, з огляду на спритність Петра Олексійовича і його вміння дипломатично вести переговори, я думаю, що він якось до кінця терміну все таки досидить. Тому ймовірність дострокових президентських виборів я оцінюю навіть нижче, ніж парламентських дострокових ", - зазначає Спиридонов.

Однак, Золотарьов не виключає, що вже через півроку ситуація щодо дострокових виборів президента може кардинально змінитися. "Погіршення зовнішньополітичної ситуації, а саме наростання політичної кризи, соціальні причини - складання цих факторів вже через півроку можуть привести до перевиборів президента. Крім того, слід розуміти і загрозу для делегітимації режиму Порошенко в особі Олександра Онищенка. Інформація, яку публікує, зараз може виявитися вельми серйозною небезпекою для українського президента ", - резюмує Золотарьов.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...