Школяр зі своїм учителем знайшли скарб знаменитого короля вікінгів

Це найбільша знахідка монет епохи Гарольда Синьозубого на півдні Балтійського регіону.

Скарб кінця Х ст. датського короля Гарольда Синьозубого. Фото: The Guardian

Археолог-любитель Рене Шен і його 13-річний учень Лука Малашнітченко виявили в Німеччині скарб датського короля Гарольда I Синьозубого, імовірно закопаний в кінці 980-х років, повідомляють Патріоти України з посиланням на The Guardian.

Рене і Лука шукали скарб за допомогою металошукачів в січні на півночі острова Рюген і знайшли об'єкти, які спочатку вважали за вироби з алюмінію.

Вивчивши знахідку краще, вони зрозуміли, що знайшли срібні предмети. Розкопки продовжили місцеві археологи на площі 400 квадратних метрів. Виявилося, що скарб пов'язаний з датським королем Гарольдом Гормсоном, відомим як "Синьозубий", який правив з 958 по 986 роки.

Серед знайдених об'єктів - намиста, брошки, молот Тора, кільця і близько 600 монет, з яких 100 датовані епохою, коли жив Синьозубий і правил на території, де зараз знаходиться Данія, північна Німеччина, південна Швеція і частина Норвегії.

"Цей скарб - найбільша знахідка монет епохи Шаблезуба в цьому регіоні, і вона дуже важлива" - заявив головний археолог Мікаель Ширра. Найстаріша монета - з Дамаска, датується 714 роком, найновіша - 983 року.

Вчені припускають, що скарб був закопаний в кінці 980-х років, коли Гарольд Синьозубий був змушений тікати з Данії в Померанію, де помер в 987 році. Гарольд Синьозубий відомий тим, що об'єднав Данію і при його правлінні країна прийняла християнство.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...